Sfânta Lidia din Filipi, una dintre cele mai importante sfinte din calendar. O sărbătorim pe 20 mai

Sfânta Lidia din Filipi este prima creștină din Europa. Din acest motiv, aceasta ocupă un loc important în calendarele creștine, fiind prezentă atât în calendarul catolic, cât și în cel ortodox
pe 20 mai. 

Sfânta Lidia din Filipi apare menționată în Faptele Apostolilor. Se spune că, după ce Pavel predică mai multor femei adunate la râu din apropierea cetății Filipi, una dintre ele se apropie de el. Este Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, care își mărturisește credința și vrea să devină creștină. Din acest motiv, este supranumită „cea întocmai cu apostolii'. În calendarul creștin-ortodox o întâlnim și pe Sfânta Muceniță Lidia. Aceasta, alături de soțul ei Sfântul Mucenic Filet Sincliticul și cei patru fii ai lor sunt sărbătoriți pe 27 mai.

Rugăciune către Sfânta Lidia

Dacă vrei să te rogi acestei sfinte deschizătoare de drumuri, poți rosti troparul: „Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.' În apropierea localității Filipi există și Biserica Sfânta Lidia, pe malul râului Gangitis. În imaginea de mai sus este unul dintre pereții acestei biserici.

Citește și: Cum obții mila lui Dumnezeu prin intermediul sfinților?

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate