Dezlegare la pește astăzi, 19 mai. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși?

Astăzi, 19 mai, în calendarul creștin ortodox este pomenit Sfântul Mucenic Patrichie.

Când împăratul roman Iulian Apostatul (361-363) a ordonat prigoana anticreștinilor, Sfântul Patrichie era episcop în Cetatea Prusa din Bitinia din nord-vestul Asiei Mici. În acea regiune istorică exista un izvor cu ape termale căruia i se dusese vestea că tratează anumite boli, motiv pentru care se construise un templu dedicat lui Asclepios, zeu roman al medicinii. Aici, cei care se vindecau aduceau daruri pentru a mulțumi binelui făcut.

Iuliu, prefectul Bitiniei, a poruncit ca episcopul Patrichie și alți trei preoți să fie aduși în lanțuri la izvorul cu pricina. El voia să le dovedească acestora cât de mare este puterea zeului la care se închina.

Sfântul Patrichie a cerut ca oamenii să fie lăsați să vină acolo pentru a auzi ce avea de spus. Acesta a explicat că acele izvoare vindecătoare erau creația lui Dumnezeu, nu a idolilor construiți din piatră.

„Cu adevărat Hristos este Ziditorul a toată făptura, iar nu altul, căci este scris: Toate printr-Însul s-au făcut şi fără de Dânsul nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut. Şi iarăşi: Zeii păgânilor sunt diavoli; iar Domnul a făcut cerurile', a spus cu convingere episcopul. (Vieţile Sfinţilor)

„Deci, de te voi arunca pe tine în aceste ape fierbinţi, al căror Făcător zici că este Hristos, iar nu zeii noştri, oare te va păzi pe tine Hristos nevătămat de fierbinţeala acestora?', a răspuns prefectul.

„Ştiu puterea Hristosului meu, că poate, de va voi, să mă păzească întreg şi nevătămat de apele acestea, iar eu aş vrea, ca prin apele acestea, să mă dezleg din această viaţă vremelnică şi să vieţuiesc cu Hristos în veci. Însă, nu voia mea, ci voia Lui cea sfântă să se săvîrşească', a continuat Sfântul Patrichie.

Imediat după această conversație, la îndemnul lui Iuliu, Sfântul Patrichie a fost aruncat în apele fierbinți ale izvorului. Oamenii de pe margine veniți acolo au fostr stropiți și au suferit arsuri grave. Sfântul Patrichie a scăpat nevătamat.

Ulterior, a fost scos din apă de soldați și de preoţii Acachie, Meneandru şi Polien, însă a fost ucis, tăindu-se capul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate