Semnificația zilei de 10 mai pentru români: haideți să respectăm istoria

Care era semnificația zilei de 10 mai pentru români

Care era semnificația zilei de 10 mai pentru români

Ziua de 10 mai era un moment foarte important în România de altă dată, celebrat cu mare fast.

Dacă acum ziua de 10 mai este marcată prin câteva mainfestări cultural-artistice, în trecut, această zi era una foarte importantă pentru români.

Importanța zilei de 10 mai pentru români

Pe 10 mai era sărbătorită Ziua României, lucru care s-a întâmplat timp de 80 de ani, între 1866 și 1947. Mai exact, Ziua României era sărbătorită pe 10 mai în timpul regalității și asta pentru că, la această dată, în anul 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar  pe 14 martie 1881, a fost proclamat regatul, iar Carol I primește titulatura de rege.

Tot pe 10 mai a mai avut loc un alt eveniment important pentru țara noastră. Mai exact, pe 10 mai 1877,  Carol I a semnat proclamaţia de Independenţă a României faţă de Imperiul Otoman, această zi fiind cunoscută sub numele de Ziua Independenței.

În zilele noastre, ziua de 10 mai nu mai este considerată ca fiind Ziua României, însă este celebrată Ziua Regalității. Începând cu anul 2015, Camera Deputaților a decis ca ziua de 10 mai să fie considerată sărbătoare națională. Astfel,  în fiecare an, Parlamentul, Președintele României și Guvernul organizează diverse evenimente prin care să marcheze importanța acestei zile.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Vezi cine a fost cel mai iubăreț rege din istorie

Regele Mihai I al României și lupta cu leucemia

Vacante de neuitat: Drumul Regelui si Lacul Nestiut

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse