Regele Mihai I al României și lupta cu leucemia

Vestea că Majestatea Sa, Regele Mihai I al României se află într-o stare precară de sănătate s-a răspândit cu repeziciune în lumea întreagă, încununând oarecum speculațiile apărute la sfârșitul anului 2015 odată cu excluderea de la linia dinastică a Principelui Nicolae.

regele Mihai

Atunci, o serie de personaje au declarat public, având ca dovezi presupuse acte nesemnate de rege, că Șeful Casei și al Familiei Regale a României ar fi bolnav. De asemenea, și absența Regelui de la evenimentele organizate cu ocazia aniversării a 94 de ani a alimentat aceste zvonuri.

La începutul lunii martie, un comunicat al Casei Regale anunța că Regele Mihai se retrage din viața publică din cauza stării grave de sănătate, urmând ca toate prerogativele să-i revină Principesei Margareta, cea mai mare dintre cele cinci fiice ale perechii Mihai I al României și Ana de Bourbon-Parma.

Din buletinul medical al regelui transmis de Familia Regală reiese că Majestatea Sa a fost diagnosticat cu leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Diagnosticele date de medici au clarificat oarecum ieșirile din ce în ce mai puține ale Majestății Sale din ultimii ani.

Consiliul Regal, prin același comunicat, a anunțat că Regele a fost supus recent unei intervenții chirurgicale, fără a da, însă, mai multe detalii.

Leucemia acută, o boală a vârstnicilor

Una dintre cele mai cunoscute boli hematologice este leucemia, un diagnostic dur de care au parte tot mai mulți români. Stresul și mediul poluant în care ne desfășurăm activitatea conduc spre afecțiuni hematologice, pe care le depistăm tardiv în cele mai dese cazuri. Leucemia limfatică cronică este o boală de cursă lungă, în care șansa de supraviețuire este foarte mare.

 „Leucemia este o boală cu un prognostic foarte bun și cu care pacientul poate să trăiască până la 30 de ani liniștit.  Multe dintre formele de leucemie limfatică cronică nici nu se tratează sau se tratează doar stadiile în care apar adenopatii foarte mari',  declară optimist dr. Mihaela Tevet, medic primar hematolog și șeful secției de Hematologie din cadrul Spitalului Colentina, București.

Chiar și așa, fiecare pacient hematologic reacționează diferit, iar grila de tratament este adaptată în funcție de reacțiile organismului. În literatura de specialitate, leucemia este cunoscută și ca boala vârstnicului și sunt foarte rare cazurile în care apare la tineri.

„Am un pacient în vârstă de 60 de ani cu leucemie, pe care îl am în evidență din 2011 și încă nu-l tratez. Sunt pacienți la care evoluează mult mai repede', mai adaugă dr. Mihaela Tevet.

În ciuda faptului că poate fi ținută sub control, leucemia este o boală  imuno-supresantă în sensul că organismul nu este apărat de infecții, chiar dacă acesta are multe limfocite. Apelând la o clasificare, există limfocitele T, forme mai rare de limfatică cronică, și limfocitele B, forma comună, clasică. În lipsa unor date exacte, presupunem că în cazul Regelui Mihai ar fi vorba despre forma comună, cu limfocit B, care ar fi creat mediul propice dezvoltării unui tip de cancer. Totodată, șansa de supraviețuire în cazul leucemiei este mare, situațiile de deces fiind cele prin complicații infecțioase sau al doilea cancer.

„Pe imuno-supresie apar tot felul de cancere și de aceea teoria mea personală e că stresul poate să ducă la foarte multe cancere. Dacă te apuci să vorbești cu pacienții, o să vezi că fiecare are un stres major, mai mult sau mai puțin recent', e de părere dr. Mihaela Tevet.

Specialistul în hematologie a negat presupunerea că al doilea diagnostic, de această dată oncologic, al Regelui Mihai ar fi derivat din leucemie, spunând că pe fondul leucemiei limfatice cronice apar tot felul de cancere secundare.

Carcinomul, al doilea cancer

Cancerele oncologice sunt tumori solide și, de regulă, necesită intervenții chirurgicale. Cazul concret al Majestății Sale impune foarte multe discuții în absența unui istoric medical concret.  Un carcinom epidermoid metastazant a necesitat probabil chimioterapie sau radioterapie, iar faptul că Regele a suferit o operație este doar pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții, deoarece la o vârstă înaintată și luând în calcul stadiul bolii, nu se mai poate discuta despre vindecare totală.

În plus, la un carcinom cu metastaze nu există indicație operatorie, pentru că el s-a extins în mai multe locuri și nu mai poate fi tratat. Dacă oncologul a recurs în cazul Regelui la intervenții chirurgicale, atunci probabil o metastază îi punea în pericol viața în sensul că îi comprima un alt organ sau un vas de sânge.

În cazul în care la un pacient cu leucemie limfatică cronică apare și carcinomul, medicul oncolog localizează tumoarea, o scoate și apoi recurge la chimioterapie sau radioterapie pentru a consolida răspunsul. Însă, în ceea ce privește metastaza, aceste etape sunt posibile doar în scop paliativ – pentru îmbunătățirea calității vieții și pentru reducerea suferinței pacientului -, și nu în scop curativ.

Bagajul medical moștenit

Regele Ferdinand, bunicul Regelui Mihai I, a suferit o formă de cancer cu care mulți români se luptă în prezent, cancer de colon. Medicii spun că bagajele pe care le moștenim sunt extrem de importante și nu în sensul că se transmit, ci pentru că există aglomerări familiare, o fragilitate a materialului genetic cu care venim din spate.

Prevenția, un fel de „Cutia Pandorei'

Decât să tratezi, mai bine previi! Dar ce te faci când nu știi cum să previi? Acesta este un caz particular al hematologiei, majoritatea diagnosticelor având o sursă necunoscută, iar una dintre dovezile clare sunt statisticile.

„S-a înmulțit exponențial numărul cancerelor în ultimul timp. Ori sunt mai bine diagnosticate, dar nu cred, pentru că sunt foarte multe. Eu când am început la Colțea acum 18 ani vedeam două leucemii acute pe an, acum văd două leucemii acute pe zi, iar restul bolilor, limfoproliferările cronice, cred că s-au înmulțit cu 10. Sunt doar norocoși cei care nu au o formă de cancer', încheie  dr. Mihaela Tevet.

Autor: Iulia Roman

Foto: Vlad Chirea/Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate