EXCLUSIVITATE AVANTAJE, medic român în Franța: “Imunizarea în masă implică asumarea unor pierderi imense de vieți omenești”

EXCLUSIVITATE AVANTAJE, medic român în Franța: “Imunizarea în masă implică asumarea unor pierderi imense de vieți omenești”
 În exclusivitate pentru revista Avantaje, un medic român aflat într-un mare spital din Franța face dezvăluiri incredibile despre sistemul sanitar francez… Dr. Adrian Bogdan Popescu este medic specialist ortopedie, specialist în chirurgie traumatologică. 
*Domnule doctor, care este situația acolo? 
În prezent lucrez într-un spital regional – Hôpital Nord Franche-Compté lângă Belfort, în regiunea Bourgogne Franche-Compté, situat la aproximativ 50-60 km de Mulhouse, unul din cele mai mari focare din Franța. Spitalul trimite o statistică zilnică cu numărul pacienților contaminați atât internați cât și la domiciliu, cu numărul personalului contaminat, cu numărul deceselor pacienților confirmați pozitivi. Ieri 2 aprilie 2020 au fost declarați:
  • 213 pacienti COVID + din care 41 se află în reanimare
  • 75 de decese cumulate
  • 122 pacienți vindecați cumulați
  • 160 de angajați COVID + și 20 vindecați și întorși la muncă
  • în jur de 600 pacienți COVID+ izolați la domiciliu
*Care este cea mai mare greșeală care s-a făcut la nivel global în gestionarea situației de s-a ajuns la Pandemie?
În primul rând nu s-au blocat granițele și s-a permis intrarea pe teritoriul fiecărei țări a persoanelor posibil contaminate fără un consult clinic minim, după care s-a întârziat foarte mult cu implementarea unor măsuri restrictive menite să reducă propagarea virusului. Cele mai bune exemple de țări care au reușit să limiteze numărul persoanelor contaminate și implicit a deceselor sunt  Japonia (purtarea măștilor face parte din mentalitatea lor, Taiwan, Singapore, Hong Kong (nu știu cât de transparent e transmiterea informațiilor legate de COVID 19 din această țară), acestea au avut politică restrictivă de intrare pe teritoriul lor (chiar și de reintrare a propriilor cetățeni) – până și Coreea de Sud, după ce a avut o creștere masivă în primele două luni au reușit să țină sub control gradul de răspândire datorită testării masive a populației – ei au implementat cu succes sistemul de testare tip drive-through.
*Când preconizați că o sa se termine valul de infectări?
Putem vorbi doar de estimări deoarece sunt prea multe variabile de care ar trebui sa ținem cont. Dacă s-ar respecta restricțiile de izolare și luând în considerare ca media duratei de incubare este în jur de 14 zile, cred că o luna de zile ar fi suficient pentru a atinge valorile maxime ale curbei de propagare. Din păcate, există persoane iresponsabile care nu respectă regulile impuse, iar afluxul mare de persoane ce se așteaptă să se întoarcă în următoarele 2-3 săptămâni în țară vor crește numărul contaminărilor (pentru că nu există posibilitatea unor trieri, examinări și testări corespunzătoare), existând astfel riscul de anulare a tuturor beneficiilor create de măsurile restrictive din prezent. Chiar și persoanele considerate vindecate se pot reinfecta dacă nu respectă perioada de izolare recomandată de medicii infecționiști pentru ca organismul lor să dezvolte eficient imunitatea.
*De ce omenirea nu a învățat nimic din pandemiile trecutului sau din simulările făcute de cineaști?
Omenirea a învățat câte ceva având în vedere că anumite vaccinuri și terapii create au putut ține sub control multe boli infecțioase. Problema e ca în majoritatea filmelor totul se termină cu bine și într-un termen relativ scurt. E mult mai dificil când totul e real și se întâmplă pe pielea ta. Din păcate, filmele alimentează foarte mult și măresc totodată rândurile adepților teoriilor conspiraționiste. Probabil vom învăța în această perioadă că prevenția este cea mai importantă și vom trata totul mai serios când vor mai apărea alte situații ca aceasta. Singapore și Taiwan având experiența SARS în 2003 și MERS în 2015 au tratat foarte serios și eficient situația actuală.
*Ar putea fi o soluție imunizarea în masă produsă gradual astfel încât sa nu aglomerăm spitalele?
După părerea mea încercarea de imunizare în masă implică asumarea unor pierderi imense de vieți omenești și existența unui număr foarte mare de pacienți grav bolnavi. Asta implică utilizarea și epuizarea atât a tuturor resurselor medicale cât și a personalului medical care va claca la un moment dat. Cineva spunea că e mai riscant să te contaminezi mergând la un supermarket decât lucrând ca angajat medical într-un spital având în îngrijire bolnavi COVID 19. Total fals: lipsa echipamentului corespunzător, încărcarea virală și expunerea repetată la factori de risc – în cazul de față pacienți contaminați – crește exponențial riscul. Personalul medical bolnav va fi o sursă reală de contaminare atât a altor bolnavi sau colegi cât și a propriilor familii. Un angajat mai puțin înseamnă o ‘armă în minus în acest ‘război.
*Izolarea este o soluție pe termen scurt…
Este o soluție pe termen scurt dar eficientă pentru că limitează gradul de contaminare și permite astfel personalului medical să încerce să trateze eficient pacienții internați cât au resursele necesare. În acest timp cercetătorii pot lucra pentru găsirea unui panaceu pentru familia Coronavirusurilor. Era un proiect ce a debutat în 2018 în vederea dezvoltării unui vaccin pentru toate virusurile din această familie (menit să se fixeze de o proteină comun a acestor virusuri). Acesta e principalul motiv al izolării – de a limita răspândirea.
*Franța a fost luată pe nepregătite sau n-a crezut în avertizările OMS-ului? 
Franța a fost luată pe nepregătite mai mult din cauza câtorva focare cu un număr foarte mare de pacienți contaminați care au avut foarte multe contacte. În Mulhouse totul a debutat de la o întâlnire religioasă de aproximativ 2000 de persoane venite din toată Franța.
Franța a avut o altă problemă pe care a încercat să o rezolve, după părerea mea foarte târziu – mințirea personalului medical și echiparea necorespunzătoare cu echipament de protecție a acestuia. Exemplul spitalului unde lucrez: din momentul în care și-au dat seama că medicii secției de boli infecțioase au fost depășiți de situație, au închis secții convertindu-le în secții COVID (în prezent fiind 10 secții COVID cu 280 paturi disponibile și 50 de locuri în terapie – locuri cu ventilator mecanic) au anulat operațiile programate și consultațiile ce nu reprezentau urgență, iar medici cu alte specialități au primit sarcina de a urmări și trata pacienți COVID pozitivi. Totul bine până aici, doar că cei din conducere au susținut sus și tare (ignorând exemplele de cum trebuie să fie echipată o persoană ce intră în contact cu pacienți pozitivi) că este de ajuns o mască chirurgicală și un halat simplu de protecție pentru a intra și a examina pacienți, păstrând măștile FFP2 și combinezoanele doar pentru momentele în care se face o manevră invazivă. Ca urmare, numărul personalului medical contaminat a explodat. Am înțeles că statul francez, ministerul sănătatii și ministrul sănătatii vor fi dați în judecată de către marea majoritate a cadrelor medicale – cred ca va fi vorba de un proces colectiv pentru ascunderea adevărului și proastă gestiune a situației (echipare necorespunzătoare). Eu, personal, nu am văzut nici o mască FFP2 deși intram prin rotație o dată pe săptămână, fiecare dintre medicii secției de ortopedie, pentru a ne urmări pacienții COVID 19 pozitivi.
*Cât de tare trebuie să ne sperie acest virus? 
Cât să fim nevoiți să respectăm un minimum de reguli. Eu, unul, sunt total dezamăgit de această situație, de faptul că nu pot ieși cu familia afară la o simplă plimbare, că nu pot călători înapoi în țară să îmi văd părinții, că sunt expus în fiecare zi riscului de contaminare și că îmi expun la rândul meu familia, dar înțeleg bine situația și o văd ca o perioada scurtă de sacrificiu pentru a evita o perioadă și mai mare de criză, nesiguranță, stres și chin.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Interviurile Avantaje