“Scopul intervențiilor estetice este să te facă să apari mai relaxat, mai senin, mai tânăr…”

Printre specializările medicale există una aflată la limita dintre chirurgie și artă, una pe care o abordează mulți, foarte mulți medici dar unde superlativul îl ating doar câțiva. Chirurgul plastician Ina Isac este unul dintre aceștia. Un doctor ai zice obişnuit şi o specializare fascinantă, începută cu pasiune devoratoare și continuată cu sacrificii, cu migală, dragoste, imaginaţie şi putere de a alege. Povestea din spatele vorbelor ei este povestea unei sculptorițe de frumusețe…

Se zice că, dacă vrei să ştii cum este viaţa unui om, e de ajuns să-i priveşti mâinile. Doctor Ina Isac are mâini frumoase, de o delicateţe anume, specială, muncite dar plină de viaţă. Degetele subţiri, lungi şi neliniştite, cu linii cizelate, parcă studiate îndelung, arată aproape ca nişte mici opere de artă. Ştiu însă, că sub aparența de fragilitate există o putere covârşitoare de control, o siguranţă desăvârşită a deciziilor şi un sânge rece pe care nu-l au mulţi bărbaţi. Și mai e ceva acolo care uimește și impune respect: ochiul sigur, simţul estetic, echilibrul şi înclinaţia către frumos a unei doctorițe-artist. Așa îi sunt și vorbele, sigure și delicate, înconjurate de o căldură plăcută, învăluitoare:
Proveniți dintr-o familie de chirurgi plasticieni. Opțiunea profesională a venit cumva de la sine sau a fost o pasiune?
Într-adevăr părinții mei au practicat chirurgia plastică la un nivel înalt. Doi oameni pasionați de meseria lor, care și-au consacrat viața îngrijirii pacienților. Eu am trăit cu chirurgia plastică în casă, dacă mă pot exprima așa și am urmat modelul familial ca pe o evidență. Părinții meu au reușit, inconștient, aș spune, să îmi transmită dorința de a fi medic. De a fi chirurg, mai ales. În loc de a vorbi de pasiune, aș spune că este mai degrabă o vocație. Când îți place ce faci, când reușești în ceea ce faci, când după ani de studii și după multe sacrificii ești apreciat pentru ceea ce faci, când ai chemare pentru meseria asta, putem vorbi de vocație. Este o meserie care cere foarte multe sacrificii și responsabilitate, cu toate acestea, nimic nu m-a făcut să mă răzgândesc în a-mi alege altă profesie ceea ce mă face să cred că am o genă de chirurg plastic transmisă ereditar în genomul meu.

Aveți o titulatură impresionantă: sunteți medic primar chirurgie plastică, estetică și reconstructivă, doctor în științe medicale și asistent universitar la UMF „Carol Davila', București. Povestiți-mi despre mentorul de la care ați învățat cele mai importante lucruri…
Nu am avut un singur mentor, ci doi: părinții mei. De la tata am învățat corectitudinea, cinstea, răbdarea, studiul intens, toate atât de necesare unui chirurg plastician. De la mama – organizarea, perseverența, acuratețea și conștiința lucrului bine făcut. Mama, dr. Aurelia Isac, mi-a fost întotdeauna cel mai bun povățuitor, m-am sfătuit cu ea la fiecare caz care îmi ridica întrebări și nelămuriri- un sprijin sincer și permanent pe care nimeni altcineva nu mi l-ar fi oferit vreodată. Tatăl meu, profesorul doctor Florin Isac a fost adevăratul fondator al specialității de chirurgie plastică și reconstructivă în România și a format nenumărate generații de chirurgi plasticieni. Un mare om, de o inegalabilă valoare din toate punctele de vedere. El a fost cel care mi-a pus bisturiul în mână încă din primul an de rezidențiat, dar înainte de a mă învață technici chirugicale, m-a învățat ce este cel mai important în practicarea acestei meserii: valoarea umană. Am învățat de la el să fii umil în fața corpului uman, am învățat să fac totul gândit, organizat, planificat și minuțios. Și am învățat să ascult pacientul înainte de toate. Să îl respect, să am grijă de el și să fac tot ce îmi stă în putință să îl ajut să îi fie bine, mai bine. M-a învățat să fiu un om bun, înainte de a fi un chirurg bun.

Ce vă place cel mai mult la meseria dvs.?
A fi chirurg este o provocare și fiecare operație este o realizare. Nenumărate sunt aspectele care îmi plac: contactul uman, relația de încredere care se stabilește între pacient și medic, performanța tehnică, depășirea de sine. Ca să practici această meserie trebuie să îți dorești sincer să faci bine și să crezi în ceea ce faci. Altfel, exigența devine mult prea grea. Îmi place să vorbesc cu pacienții, să îi descopăr, îmi place să îi ajut în demersul lor și să îi văd fericiți. Îmi place că această meserie îmi dă posibilitatea să fac un om fericit. De fel sunt perfecționistă, nu știu dacă este o calitate sau un defect și foarte încăpățânată. Eu nu ies din sala de operații până nu ating rezultatul dorit, poate să treacă și trenul prin sală, dacă nu sunt mulțumită nu închei operația. Îmi place foarte mult atunci când obțin rezultatul pe care eu și pacienta/pacientul ni l-am dorit. Vreau să vă spun că, de fapt, chirurgia estetică are o componentă funcțională și reconstructivă importantă. De exemplu, degeaba obții un nas perfect dacă pacientul nu respiră bine în urma operației. Mulți pacienți nu realizează faptul că înainte de intervenție nu respiră corespunzător pentru simplul motiv că nu au cu ce compara și nu își dau seama că, de fapt, nu respiră bine. Marea majoritate a populației are deviație de sept (peste 85%), unii mai accentuată, alții forme minore care nu determină neapărat simptome. Dacă, însă, aceste forme minore de deviație de sept nu sunt rezolvate în timpul operației de rinoseptoplastie, ele devin cu siguranță evidente după operație, ceea ce face ca rezultatul intervenției să nu fie cel așteptat. A respira bine este absolut esențial iar o deviație de sept poate da migrene, laringite, otite, ca să nu mai spun că și creierul are de suferit din cauza lipsei de oxigenare. Un alt exemplu: o operație de abdominoplastie corect efectuată trebuie însoțită obligatoriu și de reconstrucția și ranforsarea mușchilor drepți abdominali care întotdeauna după sarcină sunt depărtați. La fel în cadrul operației de blefaroplastie (la nivelul pleoapelor), o astfel de operație corect efectuată trebuie însoțită obligatoriu și de cantopexie, adică fixarea unghiului extern de orbită pentru a împiedica apariția complicațiilor. Îmi place să aplic partea de chirurgie reconstructivă în cadrul celei estetice, cele două se îmbină și se completează atât de frumos, simt că în felul acesta ofer pacientului maximum de rezultat, fără niciun compromis. Nu efectuez niciodată operații cărora nu le găsesc indicații sau de la care cred eu că nu aș obține rezultatul dorit. Îmi place să aplic metode noi, îmi plac provocările. Eu am învățat multe în lungile perioade petrecute cu burse în diverse țări în cursul rezidențiatului (Tokyo, Stockholm, Copenhaga, Paris, Bristol, Texas, Rio de Janeiro). Peste tot lucrurile sunt organizate și făcute temeinic, am încercat să preiau acest lucru și să evit la maximum superficialitatea.

Dar ce nu vă place?
Meseria aceasta are defectele calităților ei: presiunea impusă de imensa responsa­bilitate a unui rezultat cât mai bun cu putință. Presupune mult timp necesar studiului permanent, mult timp în sala de operații, mult timp petrecut cu pacienții, ceea ce limitează foarte mult timpul petrecut cu familia. Ce nu îmi place este faptul că în ziua de astăzi meseria de chirurg plastician a ajuns să fie vânată, mulți având convingerea că este o meserie ușoară, bagatelizând-o. De fapt, chirurgia estetică este o supraspecializare a chirurgiei plastice care cuprinde și microchirurgia, chirurgia reconstructivă și a traumatismelor, chirurgia mâinii și chirurgia arsurilor. Ce pot să vă spun, după 20 ani de experiență: este o meserie foarte grea, foarte vastă, pe care dacă o faci numai pentru bani și fără o bază solidă teoretică și practică, cu siguranță vei fi extrem de dezamăgit și vei dezamăgi mai ales pacienții. În chirurgia estetică, cu cât știi și citești mai mult, cu cât operezi mai mult și ai mai mulți pacienți, îți dai seama că de fapt se poate mai bine, realizezi că anumite rezultate le puteai obține mai ușor sau mai natural, și atunci ești într-o permanentă dorință de mai bine.

dr. Ina Isac

Este deci un domeniu provocator?
Ooo, da! În primul rând operațiile în sine care nu seamănă nici una cu cealaltă, așa cum nici un pacient nu seamănă cu altul. Există multe variante anatomice pe care le descoperi singur. Sunt multe cazuri pe care nu le găsești în cărți și pe care trebuie să le rezolvi cum poți mai bine. Apoi, există diverse surprize intraoperatorii, la care trebuie să fii mereu pregătit să faci față. Provocatoare pot fi uneori și cele mai simple operații din diverse motive – mici asimetrii care pot deveni mai evidente după operație, paciente care insistă pentru un bust mult prea mare. O altă provocare este să ai pacienti satisfăcuți și mulțumiți, ceea ce nu este tocmai ușor. Apoi este căderea de acord cu pacienta în privința anumitor tehnici sau implante folosite. De multe ori pacientele, influențate de ceea ce văd pe Internet și de ceea ce citesc, vin cu dorințe care, fie nu li se potrivesc, fie nu pot fi atinse cu operația respectivă, fie sunt în deplină neconcordanță cu recomandările mele. Trebuie foarte multă răbdare și timp pentru a le explica toate aceste lucruri, iar eu le dau niște sfaturi în interesul lor, astfel încât rezultatul pe termen lung să fie cel scontat. Mi s-a întâmplat, nu de puține ori, de exemplu, să reușesc să ajung la un consens cu pacienta la finalul consultației cu privire la o anumită dimensiune a implantului care i se potrivește și permite obținerea unui rezultat natural, pentru ca, după o săptămână, să mă sune și să îmi spună că s-a mai uitat pe Internet, a vorbit cu prietenele, și… s-a răzgândit… vrea implante mai mari. Provocatoare, cel puțin pentru mine, sunt și cazurile secundare, mai ales la nivelul sânilor și a nasului. Este vorba de pacienți care sunt deja operați și care nu sunt mulțumiți de rezultat. O intervenție secundară este întotdeauna mult mai dificilă decât cea inițială pentru că resursele sunt limitate și mai ales pentru că nu știi exact ce a făcut chirurgul dinaintea ta, poți doar presupune, iar în timpul operației vei afla dacă ai presupus corect sau nu și trebuie să fii pregătit pentru orice fel de surpriză. O altă provocare pentru mine este să îmi găsesc timpul necesar să țin pasul cu progresele rapide și uimitoare ale medicinei de astăzi în general și ale chirurgie estetice în special.

Ce înseamnă calitate în chirurgia estetică?
Dacă o operație este reușită, din punctul meu de vedere, pot vorbi de calitate. Și dacă pacientul este mulțumit, satisfăcut, atunci cu siguranță că definiția termenului de calitate este împărtășită. Calitate înseamnă o operație efectuată cât mai atraumatic posibil, cu un rezultat natural, care să se mențină în timp și o recuperare rapidă a pacientului, fără complicații, așa cum facem noi la Ina Isac Aesthetic Center. Toate acestea presupun o mână de chirurg sigură, cu experiență, dublată de cunoștințe teroretice temeinice și spontaneitate maximă. În sala de operații nu îți permiți să bâjbâi și să pierzi timpul. Pe de altă parte, minuțiozitatea, răbdarea și atenția maximă trebuie să domine.

Care sunt cele mai mari satisfacții în carieră?
Fiecare operație este o satisfacție. Când văd pacientul mulțumit, când constat că operația a ieșit așa cum doream, sunt mulțumită și este cea mai mare satisfacție a mea. Când pacientul îmi spune: „mă simt atât de bine în pielea mea', „mă simt extraordinar', „respir atât de bine', „mi-a crescut încrederea în mine', „sunt alt om'… Pe site-ul meu: www.drisac.ro există sute de păreri ale pacienților mei, adunate de-a lungul timpului, pacienți dragi care mi-au scris pentru a-și exprima bucuria și recunoștința. Pentru mine, pacienții mulțumiți sunt cele mari satisfacții.

Care sunt intervențiile care vă plac cel mai mult?
Îmi plac majoritatea operațiilor: îmi place chirurgia sânului, îmi place dificultatea rinoplastiilor îmi plac abdominoplastiile, blefaroplastiile, otoplastiile, operațiile necesare după slăbiri masive în greutate.

Cât de mult sunt influențate femeile de operațiile estetice la care apelează vedetele?
Personalitățile publice au un impact important asupra formării opiniilor. Pentru multe persoane vedetele devin puncte de referințe, repere mai ales în ceea ce privește aparența fizică. Deseori acesta este punctul de pornire în reflecția lor de a dori să schimbe ceva în aparența fizică. Pe de altă parte, și vedetele au punctul lor de vedere cu privire la chirurgia estetică. Să ne gândim, de exemplu, la Cher care are zeci de intervenții estetice efectute și, la polul opus, Barbara Streissand căreia i se spune „urâta frumoasă' sau „frumoasa urâtă' și care ar fi putut apela la multe intervenții estetice, cu toate acestea a captat mapamondul fără modificări.

De la ce vârstă se poate apela la tratamentele estetice pentru eliminarea ridurilor?
Nu există o vârstă standard. Depinde de biologia și genetica fiecărui tip de piele. Există paciente care și la 40 ani au o piele cu un tonus excelent și fără riduri, există și paciente care la 25 ani au nevoie de botox sau acid hialuronic, chiar și de blefaroplastii.

Ce pericole ascund tratamentele cu botox sau acid hialuronic?
Nu pot spune că există un pericol în sine al tratamentului. Fiind tratamente de rejuvenare, sunt foarte sigure și eficiente dacă sunt injectate de către specialist. Pericolul apare dacă se exagerează (tendință care începe să domine în zilele noastre, probabil la insistențele pacientelor)- aici apar fețele „împietrite de botox sau buzele enorme. Chirurgia estetică este o chirurgie a frumosului. Eu sunt adepta naturalului- buze naturale, sâni naturali, nas cât mai aproape de natural, care să se armonizeze cu figura și personalitatea pacientului. Scopul acestor intervenții este să te facă să apari mai relaxat, mai senin, mai tânăr. În nici un caz scopul lor nu este să se vadă că ai avut o intervenție. De exemplu, o rinoplastie cu un rezultat natural este una la care cei din jur afirmă : „arăți mai bine, mai altfel, parcă ți-ai făcut ceva, dar nu îmi dau seama ce'. În chirurgia estetică a zilelor noastre (și, din păcate, mai ales în România) aceste tendințe au decăzut. Scopul chirurgiei de înfrumusețare este atingerea unui rezultat cât mai natural cu putință.

Pe lângă injectarea de botox și acid hialuronic, există și altă metodă de reducere a ridurilor și îmbunătățire a texturii pielii?
Există, sigur că da. Mezoterapia este injectarea de cocktailuri de substanțe care îmbunătățesc textura pielii și ii oferă luminozitate. Firele PDO stimulează formarea de colagen și elastina. Există peelingul cu laser, radiofrecvența și multe altele. Tehnicile injectabile de rejuvenare cu botox și acid hialuronic s-au modificat foarte mult în ultimii câțiva ani. Se pune mult accentul pe injectări cu substanțe cât mai naturale și mai sigure pentru pacient, se cunosc din ce în ce mai bine posibilele complicații, în acest fel încercând să le evităm. Scopul este obținerea unui aspect mai tânăr și cât mai natural cu recuperare rapidă, în aceste sens existând nenumărate produse. Aceste injecții efectuate de către mâna unui chirurg care cunoaște precis anatomia fetei, extrem de complicată și cu numeroase variante anatomice, pot fi un real succes și pot, în multe cazuri, da timpul înapoi cu ani buni.

O opinie de estetician: mărirea sânilor e o necesitate sau un moft?
Eu personal nu o consider deloc un moft. Este o intervenție care crește foarte mult încrederea în sine și te face să te simți extraordinar în pielea ta. Ca medic trebuie să asculți și să respecți nevoia pacientului. Aș spune că cel mai important este ca pacientul să fie bine în corpul și în capul lui.

Și încă una: implanturi mamare anatomice sau rotunde?
Depinde în primul de indicația chirurgului. Pentru că există cazuri în care este indicat un implant anatomic (de exemplu o ptoză mică sau foarte mică la care ne putem baza pe implantul anatomic cu proiecție maximă în partea inferioară că va ridica sânul suficient) sau în cazul unei mastopexii cu augmentare în care se indică clar un implant rotund. Pe de altă parte depinde și de gustul fiecăruia și mai ales de dorința pacientei, în cazurile în care se pretează ambele tipuri de implanturi unele paciente își doresc un aspect natural, caz în care se indică folosirea unui implant anatomic (în formă de picătură sau de lacrimă), altele își doresc un decolteu mai mult sau mai puțin bombat,caz în care folosim implanturi rotunde cu diferite tipuri de proiecții (moderate sau înalte).

Mulți specialiști consideră că cea mai avansată soluție tehnologică în materie de implanturi mamare la ora actuală este sistemul monobloc cu gel biocompatibil Arion. Ce părere aveți? Care sunt cele mai bune implanturi mamare și de ce?
Implanturile mamare Arion au fost unele dintre primele implanturi folosite de mine și pe care le folosesc și astăzi cu mare încredere, personal îmi plac foarte mult. Sunt implanturi extrem de plăcute la palpare, care dau un aspect natural sânului, gelul conținut conferindu-le fiabilitate maximă. Nu am avut niciodată probleme cu acest tip de implant, mai mult pacientele care revin pentru schimbarea implantului (fie pentru că au născut și sânii s-au lăsat, fie pentru că își doresc o dimensiune mai mare) solicită cu ardoare același tip de implant Arion, fiind extrem de mulțumite de comportamentul lui în timp. Fiind foarte flexibile, pot fi introduse prin cicatrici de dimensiuni mai mici. Laboratoarele Arion din Franța care produc aceste implanturi monobloc au o experiență de peste 50 ani în domeniu, fiind unul dintre cei mari producători de proteze mamare din Europa ceea ce dovedește calitatea înaltă a acestora. În plus, firma are un program special, conform căruia după 5 ani, pacientele pot schimba implanturile mamare Arion fără să suporte costurile protezelor.

Se vorbește despre „dependența ' indusă femeilor de aceste „retușuri' estetice. Cât de real este acest lucru?
Dependență este un cuvânt mult prea puternic. Retușurile estetice injectabile trebuie refăcute cu o anumită regularitate. Este și normal ca, atunci când vezi că a apărut un rid pe față- rid pe care nu îl mai aveai tocmai datorită doctorului- să revii la el, ca să te simți bine tu cu tine, nu? Cu toții căutăm să ne stabilim o zonă de confort, viața este oricum un iureș zilnic, plină de stres și de probleme, este absolut normal să cauți să te simți și să arăți bine ca să devii mai optimist. Celor care se duc la coafor cu regularite nu li se reproșează că sunt dependenți. Femeile care se machiază zilnic, sunt oare dependente? Este exagerat să vorbim de dependență. Faptul că după o anumită intervenție chirurgicală ești mulțumit și îți mai dorești încă una, ca să te simți și mai bine, nu o consider o depen­dență, ci mai degrabă o investiție în sine.

Sunteți mama a trei băieți – 6 ani, 4 ani și 1 an și jumătate. Cum faceți față meseriei de chirurg și celei de mamă și soție?
Am descoperit frumusețea vieții de familie târziu pentru că am pus pe primul loc profesia mult timp. Viață mea zilnică se împarte între cele două lumi. Operațiile le efectuez în prima parte a zilei iar serile și weekend-urile le petrec cu copiii. Băieții „mari' sunt la grădiniță de la vârsta de 2 ani. Am avut și am, din fericire, ajutoare, mai ales mama care mă ajută enorm. Am un soț extraordinar care m-a susținut întotdeauna și care se implică foarte mult în viața familială, chiar dacă și el are o carieră în domeniul ingineriei ce îi ocupă o mare parte a timpului. Uneori este într-adevăr greu să mă împart între familie și pacienți, dar reușesc pentru că îmi place mult ce fac și nu iau nimic ca pe o povară.

Aveți un renume din ce în ce mai mare atât în București, cât și în țară și în străinătate. Cum vă explicați acest lucru, având în vedere că, pe de o parte nu vă faceți reclamă, așa cum se obișnuiește, iar pe de altă parte concurența este acerbă în domeniul chirurgiei plastice și estetice?
Sunt convinsă că acest lucru se datorează faptului că pacienții știu să aprecieze, înainte de toate, calitatea unui lucru făcut temeinic care are la bază ani de studiu serioși (am terminat Facultatea de Medicină cu media 10, fiind șefă de promoție, în anul 2001) dublați de o implicare foarte mare pentru fiecare pacient în parte. Rezultatul muncii mele vorbește pentru mine, pentru imaginea mea. Este cartea mea de vizită. Un pacient mulțumit este cel mai sigur, sincer și transparent mijloc de a te face cunoscut.

Foto: Dragoș Constantinescu/Venus Five

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje