Pistrui. Pistruiul este un punct sau o pată mică pe piele, fiind cunoscut și sub numele de efelide. Pistruii se formează din cauza producției crescute de melanină (pigment care dă culoarea pielii). De obicei, persoanele cu pielea deschisă la culoare și roșcate sunt mai predispuse apariției de pistrui. Aceștia sunt cauzați de expunerea pielii la soare și au tendința de a întuneca peste vară.
Pistruii apar mai ales pe zonele de piele care sunt cele mai afectate de arsurile solare, precum fața, umerii, gâtul și spatele. Petele au formă rotundă sau geometrică, cu culori care variază de la gălbui la maro închis.
Evitând expunerea la soare, pistruii tind să se deschidă la culoare treptat, iar un tratament adecvat prescris de un dermatolog poate accelera dispariția acestora. Tratamentul ar putea include printre altele utilizarea de protecție solară ori de câte ori pielea este expusă la soare și utilizarea substanțelor asociate cu anumite tipuri de acizi de depigmentare.
Pe lângă arsurile solare, pistruii pot apărea și în urma unor afecțiuni medicale mai grave, precum infecții, alergii, o boală autoimună, schimbări hormonale sau cancer de piele.
Citește continuarea în Dicționarul medical