Scapa de fibromul uterin fara bisturiu

Un sfert dintre femei fac fibroame uterine la varste mai tinere sau mai inaintate. Pana nu demult, solutia medicala era extirparea uterului.

Pentru femeile care isi doresc copii, aceasta insemna pierderea oricarei sanse de a deveni mame. Insa o metoda descoperita recent scapa femeile de bisturiu si le reda posibilitatea sa aiba copii.

Noua metoda de tratament se numeste embolizare uterina si reprezinta o solutie noua, nechirurgicala, de terapie a fibroamelor uterine. Operatia nu implica taieturi, ci doar "inteparea" arterei femurale din zona inghinala cu un cateter (un tub subtire din plastic).

Prin cateter se injecteaza o substanta de contrast si apoi particule biocompatibile, care astupa vasele de sange responsabile pentru "alimentarea" fibroamelor.

Ramase fara "hrana", fibroamele se resorb, total sau partial. Uterul revine la dimensiunile normale, iar toate simptomele suparatoare provocate de fibrom dispar (sangerarile abundente din timpul menstruatiei si intre cicluri, senzatia de presiune in abdomen, urinat frecvent, dureri de spate) .

IN LUME
Aceasta metoda revolutionara de tratare a fibroamelor uterine se practica din 1995. Ideea apartine medicului francez Jacques Ravina. Din 2000, metoda a depasit stadiul experimental si s-a practicat pe scara larga, mai ales in Statele Unite.
La nivel mondial, peste 20.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica.
 
In America exista clinici speciale de vindecare a fibromului uterin, in cadrul carora terapia medicamentoasa si embolizarea uterina reprezinta proceduri de prima intentie, chirurgia fiind indicata numai in cazuri speciale.
 
IN ROMANIA
La noi, singurul centru unde se practica aceasta metoda este Laboratorul de Angiografie si Terapie Endo-Vasculara, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Dr. radiolog interventionist Rares Nechifor: "Din anul 2002, am aplicat si noi embolizarea uterina. La inceput, modest, cateva cazuri, apoi, din ce in ce mai multe. "Si rezultatele nu au intarziat sa apara. In doi ani, am reusit sa construim o colaborare solida cu Clinica de Ginecologie a Spitalului Universitar, de pe urma careia au beneficiat peste 150 de paciente.

La aceasta au contribuit rezultatele bune obtinute, dar si presiunea din ce in ce mai mare a pacientelor care vin si solicita in mod expres embolizarea ca solutie terapeutica".
 

DE CE METODA NU SE APLICA SI IN ALTE CENTRE DIN TARA
Pentru a se putea practica astfel de interventii, e nevoie de trei elemente: echipamente adecvate, medici specializati si existenta in spital a unei sectii de ginecologie.

Echipamentul radiologic necesar se numeste angiograf si acest aparat permite manevre la nivelul vaselor de sange. In general, angiograful este folosit pentru desfundarea vaselor de sange ingustate, pe care s-au depus grasimi, dar si in patologia tumorala, pentru infundarea arterelor care alimenteaza tumorile cu sange.

Dr. Nechifor spune ca "angiografe exista in spitalele din principalele orase din tara, insa ele apartin sectiilor de cardiologie si sunt supraaglomerate cu pacienti cardiaci". Un angiograf costa 1,5 milioane de dolari, deci nu orice spital isi poate permite un astfel de aparat, iar la noi nu sunt mai multi de 15-20 de medici radiologi cu pregatire in radiologie interventionala si terapie endovasculara.

Acestea sunt motivele pentru care embolizarea uterina mai are de asteptat pana sa cucereasca terenul metodei de extirpare a uterului (histerectomie). Aceeasi situatie se pare ca se mentine si in strainatate.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate