Sarbatoarea dragostei la romani – Dragobetele
Ziua de 24 februarie fiind prin excelenta o sarbatoare a fertilitatii, pusa sub semnul unei zeitati mitice, Dragobetele este ziua constituirii perechilor, atat pentru pasari, cat si pentru oameni. Asemenea occidentalului Sfant Valentin, amplasat in aceeasi luna, dar putin mai devreme (14 februarie), sarbatoarea trebuia sa asigure tranzitia catre un an mai prosper.
Pe langa valentele de divinitate protectoare a pasarilor, strans legata de fecunditate, de renasterea naturii, Dragobetele face parte, alaturi de majoritatea sarbatorilor populare care continua si in luna martie, dintr-un posibil cult al unei mari zeite a fecunditatii.
Pastrata in credintele populare sub numele de Dochia, baba Marta, sau, pur si simplu, facandu-se referire la ea ca la o femeie batrana', ea apare in stransa legatura cu miticul personaj Dragobetele. Alte credinte populare sugereaza, legat de Dragobete, accentul pregnant pus pe personajele feminine, si nu neaparat pe acel mitic personaj enigmatic, patron al pasarilor.
In aceasta zi, barbatilor li se atrage atentia sa nu se certe cu sotiile sau cu alte femei, pentru ca nu le va merge bine. Barbatii, si nu neaparat fetele, trebuie sa-si gasesca partenere pentru anul ce vine, in acest sens este si expresia Dragobetele saruta fetele' – fetele sunt cautate pentru a fi sarutate, pentru a permite barbatilor contaminarea' cu fortele faste.
Conform traditiei, de Dragobete, baietii si fetele trebuie sa glumeasca, sa respecte sarbatoarea, pentru a fi indragostiti tot timpul anului. Iar daca in aceasta zi o fata nu intalneste nici un baiat, se crede ca tot anul nu va fi iubita de nici un baiat, si viceversa.
Dragobetele mai poarta si denumirea de Cap de primavara iar in ziua in care se tine sarbatoarea, se aprinde in casa radacina de iarba-mare pentru a apara de rele si durere. Alte denumiri a acestei sarbatori mai sunt „Ioan Dragobete”, „Dragostitele”, „Santion de primavara”, „Cap de vara intai”, dar si „Dragomiru-Florea” sau „Granguru”.
Complexul National Muzeal „Astra”
Sibiu, Piata Mica Nr. 11
Tel. 0269 21 80 40
Mobil 0756 085 773
http://www.muzeulastra.ro