Ce fel de cuplu formati?
Esti parte din cuplul tau. Aparent, totul merge bine, in virtutea inertiei. Exista un ritm al familiei, al sarcinilor profesionale si domestice. Exista si nelinisti, banuieli, intrebari, dar nu prea e timp de introspectie, de analiza. Ti-e frica sa iesi din „schema, invoci pentru asta oboseala si lipsa de timp.
Daca totusi iti amintesti ca iti pasa de tine si de relatia ta, afla din testul care urmeaza in ce tip de cuplu „te incadrezi si cam ce ar fi de facut… Citeste mai intai povestile unor cupluri ale caror probleme s-ar putea sa nu fie foarte diferite de ale tale. In plus, te vor ajuta sa iti dai seama cat de diferite pot fi relatiile intre doi parteneri care se iubesc si te vor face sa meditezi la propria ta relatie de cuplu.
Calm. Linistea dinaintea furtunii.
Melania si Stefan sunt impreuna de zece ani. Au o fetita de opt ani, Dalia.
Ea merge la scoala in clasa a II-a si e eleva de nota 10. Din cand in cand, de 9. Melania se mai supara uneori pe ea pentru ca nu scrie frumos. Dar se consoleza cu ideea ca poate o sa ajunga doctorita. Medicii n-au caligrafie… Stefan e de acord cu asta.
Melania si Stefan nu se cearta.
Spun ca cearta nu aduce nimic bun. Cand au divergente, se bosumfla. Apoi unul cedeaza in favoarea celuilalt. Cei doi au temperament melancolic si sunt marcati de trecut. De parinti, care tipau isteric din orice fleac, pana la epuizare. De foste iubiri, tumultoase si violente. Asa ca ei au convenit sa aleaga varianta „calma. Nu se lasa „zdrobiti si manipulati de sentimente. Sunt cerebrali.
Pare ca in cuplul lor domneste armonia, ca totul decurge firesc: serviciul de opt ore, piata, masa in familie, lectiile cu Dalia (mama la romana, tata la aritmetica), weekenduri in parc, concedii la munte si la mare. Totul este conform unei scheme, unui algoritm.
Au o viata impreuna, dar visurile si nevoile personale s-au atrofiat, pana la disparitie. Evita cu buna stiinta sa se mai gandeasca la ele… Daca provoaca disensiuni majore si se sparge linistea obisnuintei si nu vor putea face fata situatiei nou create?! E mai bine s-o lase asa? Sau merita incercarea de a mai cocheta cu emotia, de a mai afla si ce dorinte ascunse are partenerul? Poate ca le-ar „iesi fara certuri diabolice si scandal interminabil.
Intens. Pe muchie de cutit.
Sonia si Dan s-au casatorit acum cinci ani. Nu au copii. Ei vorbesc tare, mult, rad mereu. Au citit studii stiintifice si au aflat ca iubirea dureaza trei ani si vor sa demonstreze contrariul. Se si cearta mult. Apoi se impaca facand dragoste, cumparandu-si cadouri si poate chiar ajung la un acord, la un compromis. Isi fac deseori surprize. Ei sunt multumiti de stilul lor de comportament, pentru ca le face viata intensa si deloc plictisitoare.
Le e frica de monotonie, stiu ca aceasta ucide lent.
In familiile din care provin nu se intampla nimic, niciodata. Erau multe tabuuri, multe secrete. Ei nu mai suporta asta. Isi povestesc intamplari de la firma, isi impartasesc ganduri. Se provoaca, sunt caractere tari, nu se sperie cu una, cu doua, de ce-ar putea descoperi sau trai. Par sa nu oboseasca niciodata. Dar in valtoarea existentei lor, uita de farmecul unor taceri bine plasate, al unor priviri sagalnice, al linistii fara de lupte…
Constructiv. 2 in 1.
Diana si Victor par cuplul ideal. El – informatician, ea – economista. Lucreaza in aceeasi firma. Merg pe strada tinandu-se de mana. Se saruta din cand in cand, nu ostentativ. La petreceri danseaza numai impreuna. Au un grup restrans de prieteni cu care se viziteaza de sarbatori. Vara se duc in concediu in strainatate, iarna – la schi. Diana il insoteste la meciurile de tenis sau la cele de fotbal. Il incurajeaza. Il ingrijeste ca pe un copil atunci cand e bolnav. Il menajeaza in convalescenta ori cand e stresat. Se sfatuiesc ce mai trebuie sa cumpere pentru casa. Uneori se duc la cursuri de dezvoltare personala. Au incredere unul in celalalt. Cand se cearta, cauta sa invete ceva din lectia asta. Se gandesc ca poate ar fi bine sa faca un copil, dar inca nu s-au hotarat.
Comunica bine.
Se pare ca isi sunt suficienti lor insisi. Nu se dezlipesc unul de altul, parca le e teama ca s-ar risipi daca ar face asta. Prietenii i-au poreclit cuplul „doi intr-unul. Uneori, Dianei ii e dor sa iasa la o cafea ori la film cu prietenele, sa piarda ore in sir la magazinele cu reduceri. Lui Victor ii e dor sa mai bea o bere cu colegii de facultate, sa mai faca o partida de pescuit. Li se pare ca e nevoie de curaj sa isi sparga turnul de fildes…
Temperamental. Sub tir continuu.
Pe Vanda si Andrei parca „nu stii de unde sa ii iei. Acum se cearta, acum se impaca. Sunt orgoliosi, au un temperament exploziv, sangvin. Sunt manageri la propria lor companie. Ei evolueaza, au idei si „se bat pentru ele. Fac bani. Trebuie sa le asigure copiilor un viitor. Si confort. Lor si familiei reunite. E o lupta permanenta pentru suprematie, pentru putere. Care se continua si acasa. Si in gospodarie. Si in fata prietenilor si a copiilor.
Energia lor se consuma mai mult in conflicte.
De relaxare au uitat demult. Nu prea se mai asculta. Nu au timp. Sunt permanent in pozitie de atac. Ei spun ca isi traiesc viata la cote maxime, cu emotii puternice, care ii tin in priza. Sustin ca nu ar putea trai altfel, ca „nu s-ar putea fara adrenalina. De aceea, practica si sporturi extreme. Ei isi fac „datoria fata de familie si societate.
Unde se vor opri? Competitia e benefica atat timp cat nu creeaza frustrari si neliniste…
Distant. Bomba cu ceas.
Ioana si Sergiu sunt impreuna, dar pe drumuri alaturate. Discuta despre impozite, dosariada si, din cand in cand, si despre baiatul lor, Ionut, plecat la studii in SUA. Nu mai au proiecte, dorinte comune. Ca si cum s-ar fi casatorit din interes. Dar ei s-au luat din dragoste. In timp, Sergiu si Ioana nu si-au mai hranit iubirea.
Se prefac ca nu observa problemele celuilalt.
Sau chiar nu vad. „Si-au facut rost de o mantie a indiferentei. Ea se duce la cumparaturi destul de des, ca sa-si umple timpul. El fumeaza mult si se uita la programele de sport.
Uneori ii mai reproseaza ei ca arunca banii pe prostii. Ea se retrage in „carapace. Plange. El ofteaza si incearca s-o impace, spunandu-i ca pana la urma intelege. Pe urma, cumpara si el un i-pod, ca „era promotie. Timpul trece vioi peste tristetea lor. Cand se aduna prea multa, rabufnesc si mai tipa unul la altul. Li se pare periculos ori prea greu sa-si mai dezvaluie sentimentele, gandurile. Daca si-ar aminti de clipele cand erau indragostiti, atunci ar avea un punct de plecare pentru reinvierea relatiei lor, pentru reapropiere…
Fa-ti testul si afla daca „Sunteti cuplul ideal?”!
Psiholog Diana Popa; foto: Shutterstock.