Sănătatea dentară, importantă pentru a avea o sarcină uşoară şi un copil sănătos

Majoritatea femeilor însărcinate acordă o atenţie deosebită alimentaţiei, infecţiilor respiratorii și celor din sfera ginecologică, trecând cu vederea faptul că și infecţiile dentare şi gingivale, prin creşterea nivelului de bacterii şi substanţe inflamatorii din sânge care ajung la copil, îl pot afecta pe acesta, cauzând greutate scăzută la naştere sau chiar naştere prematură.

sanatate dentara gravide

De aceea, pe toată durata celor nouă luni de sarcină, este recomandat ca viitoarea mămică să efectueze controale stomatologice periodice şi să păstreze o igienă dentară foarte bună.

De ce este important ca viitoarea mămică să viziteze regulat stomatologul

Pe durata sarcinii, o serie de probleme stomatologice se pot accentua sau altele noi pot apărea, fapt pentru care medicii dentişti atenţionează viitoarele mămici că este important să continue să viziteze regulat cabinetul stomatologic, mai ales în această perioadă delicată.

„Acum, mai mult decât în oricare alt moment, o bună sănătate orală este esenţială, deoarece sarcina provoacă schimbări hormonale care pot aduce un risc crescut de boli parodontale, favorizând totodată şi sensibilitatea gingiilor, care pot ajunge să sângereze uşor – o afecţiune numită gingivită de sarcină.

Le recomand viitoarelor mămici să acorde o atenţie deosebită oricărei modificări a gingiilor apărute în perioada sarcinii. În cazul în care observă sensibilitatea, sângerarea sau umflarea acestora, ar trebui să se adreseze medicului dentist cât mai curând posibil, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie.

Probleme stomatologice în timpul sarcinii

Cea mai frecventă problemă stomatologică apărută în perioada de graviditate este gingivita, însoţită şi de mobilitatea dentară, întâlnită la cel puţin 50% dintre gravide, din luna a doua şi până în luna a opta. Afecţiunea este cauzată de modificările hormonale (excesul de estrogeni), de creşterea numărului de bacterii şi de scăderea imunităţii. Mai rar apare granulomul de sarcină – mărirea localizată a gingiei, asemănătoare unei tumori benigne.

La rândul lui, refluxul gastro-esofagian, dar mai ales vărsăturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Imediat după vărsătură nu este recomandat periajul dentar, deoarece smalţul afectat de acizi este mai sensibil, fiind indicată în schimb fie clătirea cu apă plată sau apă cu bicarbonat, fie consumarea unor alimente protectoare precum brânză.

Apariţia cariei este favorizată în primul şi cel de-al treilea trimestru de sarcină de scăderea cantităţii de salivă (care are un rol benefic deoarece spală dinţii şi conţine substanţe protectoare) şi de creşterea acidităţii acesteia. Creşterea riscului de carie este influenţată şi de senzaţia de greaţă, care împiedică unele gravide să realizeze un periaj dentar corect, dar şi de gustările mult mai frecvente dintre mese, care favorizează apariţia plăcii bacteriene.

Îngrijirea dentară pe durata sarcinii

Atât obstetricianul, cât şi stomatologul vor sublinia faptul că primul trimestru de sarcină este extrem de important, deoarece aceasta este perioada în care se formează organele copilului.

„La 4-7 săptămâni de viaţă intrauterină se formează buzele, la 8-12 săptămâni bolta palatină (cerul gurii), la 12 săptămâni începe mineralizarea dinţilor de lapte, iar din luna a şasea cea a dinţilor permanenţi. De aceea, acţiunile mamei şi starea ei de sănătate din această perioadă vor influenţa starea de sănătate sau chiar viaţa copilului, este de părere medicul Mihaela Dan.

Astfel, pe durata celor nouă luni de sarcină sunt interzise unele medicamente, cum ar fi: aspirină, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină şi buză, cunoscute sub numele de buza de iepure, gură de lup), antialgice precum ibuprofen, unele antiobiotice (doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol etc).

În schimb, nu prezintă niciun risc antialgicele, cum ar fi paracetamolul, apa de gură cu clorhexidină, pasta de dinţi cu fluor, xilitolul din guma de mestecat. Lucrările dentare se pot realiza în condiţii de siguranţă în orice moment în timpul sarcinii, iar dacă este posibil, cel mai indicat ar fi ca diferitele tratamente şi proceduri să fie întârziate până după primul trimestru.

„Al doilea trimestru este ideal, însă odată atins al treilea trimestru, poate fi foarte dificil ca pacienta însărcinată să se întindă pe spate pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Anestezicele locale uzuale sunt permise de asemenea, de preferat din trimestrul doi de sarcină. Acestea nu determină efecte negative asupra fătului sau mamei, astfel încât dacă anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare în primul sau cel de-al treilea trimestru, pot fi folosite de către medicul stomatolog şi sunt de preferat durerii şi infecţiei lăsate netratate, mai dăunătoare, completează doctorul Mihaela Dan.

Nu în ultimul rând, deşi studii recente arată că nivelul de radiaţii pentru o radiografie dentară este foarte scăzut, mai redus decât radiaţia cosmică zilnică, acestea trebuie evitate, în special în primul trimestru de sarcină, când se formează organele copilului. Dacă totuşi este absolut necesară, mama, ca orice alt pacient, va fi protejată cu un şorţ cu plumb, care va trebui să asigure şi protecţia gâtului (tiroidei).

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate