E timpul pentru revizie
Nu doar mașina are nevoie de o verificare anuală, ci și corpul tău, mai ales când există și semnale de avertizare.
Întinde brațul
Tiroida hiperactivă este o afecțiune întâlnită în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Cunoscută și sub numele de hipertiroidism, aceasta accelerează toate funcțiile organismului, astfel că ajungi să te confrunți cu simptome ca schimbări ale dispoziției, puls accelerat, stări de anxietate și nervozitate, hiperactivitate, scăderea în greutate, apariția spasmelor musculare.
Întinde un braț, cu palma în jos, și pune o coală de hârtie deasupra. Dacă aceasta se balansează vizibil și incontrolabil, este posibil ca în organism să existe un exces de tiroxină.
Atinge-ți nasul
Este unul dintre testele clasice de depistare a alcoolemiei, însă simpla atingere a nasului poate trage un semnal de alarmă asupra altor anomalii ale stării de sănătate, cum ar fi, de exemplu un accident vascular cerebral.
Acest lucru se explică prin faptul că celulele nervoase din cerebel sunt deteriorate, prin urmare coordonarea și percepția profunzimii pot fi, și ele, afectate.
Cere ajutorul unui prieten, pentru următorul exercițiu. Roagă-l să stea în fața ta, cu brațele depărtate, mișcându-și degetele în lateral, apoi în față și în spate. Încearcă să îi atingi degetele, apoi atinge-ți nasul. Dacă reușești, totul este în regulă.
Ai auzit?
Nu doar persoanele în vârstă se confruntă cu probleme de auz. Acestea pot apărea din cauza zgomotului de fundal puternic, a infecțiilor sau virusurilor, precum oreionul, pojarul și meningita.
Un exercițiu auditiv interesant presupune să mergi într-o cameră liniștită și să asculți sunetele unui ceas analogic. Ține-l la o ureche, având cealaltă ureche acoperită, și, încet, îndepărtează ceasul de ureche. Cât de bine auzi sunetele ceasului? Dacă simți că sunetul nu este perceput clar, este posibil să existe o problemă la nivelul urechilor, al nasului sau al gâtului.
Mănâncă porumb dulce
Dacă intestinul nu funcționează corespunzător, procesul de digestie este îngreunat, ceea ce provoacă apariția altor probleme. Însă cum poți afla dacă este ceva în neregulă la nivel de intestin?
Include în alimentație și porumb dulce, întrucât boabele sunt eliminate nedigerate. Dacă digestia durează între 24 și 48 de ore, nu ai motive de îngrijorare. Dacă durează mai mult de 72 de ore, acționează.
Mergi vorbind
Nu pare nimic neobișnuit să accepți această provocare: cum să nu poți merge și să vorbești în același timp? Fie că ne referim la vorbitul direct cu o persoană alături de care parcurgi o anumită distanță, fie că este vorba despre o conversație telefonică în timp ce urci scările, felul în care respiri îți va spune mai multe despre sănătatea plămânilor.
Dacă simți că respiri tot mai greu și apar chiar și anumite șuierături, este posibil ca plămânii să nu producă suficient oxigen. Ți se întâmplă frecvent? Este cazul să mergi la doctor.
Sus picioarele!
Poate crezi că arterele înfundate afectează doar inima, însă și alte părți ale corpului pot fi influențate. La nivelul picioarelor, afecțiunile arteriale pot duce la o circulație sanguină deficitară, provocând ulcerații și chiar cangrene. Din fericire, există câteva exerciții simple care să te ajute să măsori calitatea circulației sanguine.
Întinde-te pe pat, ridică picioarele la un unghi de 45 de grade și ține-le așa timp de două minute. Dacă picioarele devin foarte deschise la culoare, acest lucru poate indica o circulație sanguină deficitară, cauzată de arterele blocate. Următorul pas (cunoscut sub denumirea de testul Buerger) este coborârea rapidă a picioarelor, pe care le vei sprijini de marginea patului.
Dacă totul este în regulă, picioarele își vor recăpăta culoarea rozalie. Nu e bine atunci când picioarele devin brusc roșii.
O mișcare-reflex
Dacă glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină, acest lucru duce la încetinirea metabolismului. Luarea în greutate nu este însă singura consecință a unui metabolism lent. Și reflexele sunt infuențate. Verifică-ți reflexele printr-o metodă clasică: pune picioarele unul peste altul, astfel încât una dintre gambe să se sprijine pe celălalt genunchi.
Întinde piciorul pentru a găsi tendonul lui Ahile, apoi lovește scurt cu o lingură de metal. Glezna ar trebui să tresară, dar dacă există un răspuns întârziat sau piciorul revine mai greu în poziția de start, acesta ar putea fi semnul unei tiroide subactive.
Pe spate
Durerile de spate sunt inevitabile, mai ales după ce stăm la birou mai bine de 8 ore. Mai rău, ajungem să ne obișnuim cu ele și chiar să le ignorăm, deși astfel de probleme pot fi semnale de alarmă pentru afecțiuni complexe, precum artrita, care sunt tratate, de regulă, cu injecții antiinflamatoare, fizioterapie, ba chiar și operație.
Stând în picioare, lasă-te pe spate, de la mijloc în jos, cât de mulți poți. Dacă acest lucru provoacă dureri, explicația poate fi faptul că țesutul care îmbracă încheieturile s-a deteriorat, și astfel oasele se ating. Însă nu intra imediat în panică. Este posibil ca lipsa de mișcare să își spună și ea cuvântul și orice exercițiu nou să dezmorțească mușchii.
Sursa foto: 123rf.com