Sampanie sau vin spumos?
Sampania este, fara indoiala, vinul preferat la ocazii, vinul aniversarilor. Nici un alt vin nu este asociat cu fericirea si festivitatile, in aceeasi masura ca aceasta.
Despre sampanie, Napoleon Bonaparte spunea: „Beau sampanie cand sunt invingator, pentru a sarbatori, dar beau si cand pierd, pentru a ma consola”.
Cand spui „sampanie”, te gandesti la un vin de lux, intrucat nici o alta bautura nu te face sa te simti atat de rasfatata. Ce o face sa fie atat de deosebita?
Sampania este produsa din soiurile de struguri negri Pinot Noir, Pinot Meunier si albi Chardonnay, cultivate in solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Frantei. Numai vinul produs in aceste podgorii poate fi numit „Champagne”, fiind singura zona din lume care intruneste combinatia perfecta intre conditiile climatice si cele geologice. Vinurile spumante produse in alte parti ale lumii, folosind aceleasi soiuri de struguri si aceeasi tehnologie de fabricatie, pot fi identificate dupa mentiunea inscrisa pe eticheta: „preparat dupa metoda champenoise”. |
Orice sampanie e buna?
Este sampania mai gustoasa decat vinul spumant? Nu intotdeauna. Vinul spumant „fermentat in sticla” (adica dupa metoda champenoise) este produs respectand aceeasi tehnologie ca si la sampanie; vinurile spumante scumpe sunt la fel de gustoase, uneori chiar mai gustoase decat sampania propriu-zisa.
Vinurile spumante mai ieftine sunt produse din struguri de calitate inferioara, iar fermentatia are loc in recipiente uriase si nu in sticle. Pe treapta cea mai de jos a ofertei de piata se situeaza vinurile spumoase carora li se adauga bioxid de carbon, pentru a deveni efervescente. |
Cu ce preparate servim sampanie?
- Sampania extra sec este un aperitiv excelent; se poate servi, de asemenea, cu peste si fructe de mare.
- Sampania demisec este delicioasa consumata la prajituri cu fructe si budinci cu frisca.
- Sampania rose merge foarte bine cu preparate asiatice si peste.
- Ca regula generala, sampaniile albe seci se potrivesc la aperitiv, iar sampaniile rosii la feluri de mancare pe baza de peste si sosuri de smantana.
Scurt istoric al sampaniei
De-a lungul secolelor, sampania a „lansat” mii de vapoare, a sarbatorit sute de nunti si alte aniversari, si a fost martora a nenumarate momente speciale, petrecute in doi. Se spune chiar ca sampania ii face pe tineri intelepti, iar celor trecuti de tinerete le reda vitalitatea.
Dar de unde vine Sampania ?
Inainte de 1600, sampania nu exista. Nobilimea din Europa nu se delecta decat cu vinuri obisnuite.
Climatul rece al regiunii Champagne, cu efecte asupra procesului de preparare a vinului, a avut un rol foarte important in obtinerea sampaniei asa cum o stim in zilele noastre.
Astfel, drojdia din pielita strugurilor nu avea destul timp pentru a transforma zaharul din must in alcool, inainte ca temperaturile scazute ale iernii sa stopeze fermentarea.
Cu venirea primaverii, si incalzirea vremii, fermentarea reincepea, de data aceasta in sticlele in care fusese „inchis” vinul, si elibera dioxidul de carbon. Vinul obtinut astfel era foarte acidulat.
Dar oamenii nu erau multumiti de calitatea lui, asa incat au incercat, zadarnic, sa gaseasca metode pentru a evita acidularea care provoca explozia sticlelor.
Un calugar benedictin, Dom Pierre Perignon, a descoperit insa un mijloc pentru a evita acest lucru.
El a amestecat, pentru prima data, vinul obtinut din struguri de soiuri diferite si din struguri de acelasi soi, dar crescuti in podgorii diferite, si a folosit sticle englezesti, mai groase, pe care le-a astupat cu dopuri din lemn.
Sampania a devenit astfel bautura preferata la curtile regale, iar faima ei a crescut o data cu dezvoltarea, dupa 1800, a unei adevarate industrii de obtinere a vinurilor spumoase.