Apare in special la adultii cu varsta peste 30 ani care au o piele sensibila, cu tendinta de a se inrosi cu usurinta.
Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii, dar acestia fac forme mai severe de boala. Se pare ca exista si diferente rasiale – incidenta este mai mare la populatiile din nordul Europei si mai mica la negri.
Cauze si factori declansatori:
Cauza aparitiei rozaceei este necunoscuta.
Principalii factori incriminati in declansarea bolii sunt:
Cei mai importanti factori declansatori sunt: soarele, efortul fizic intens, expunerea la ultraviolete – lampi de bronzat, canicula, stresul emotional, alimentele fierbinti, condimentele, alcoolul. Acestia determina dilatarea vaselor de sange de la nivelul fetei determinand roseata. Spre deosebire de ce se credea in trecut, rozaceea nu apare ca urmare a consumului exagerat de alcool (dar acesta poate agrava simptomele si intensitatea bolii).
Majoritatea indivizilor ce dezvolta rozacee au istoric familial pozitiv pentru acesta afectiune.
Folosirea indelungata (luni sau ani de zile) a dermatocorticoizilor – compusii din anumite creme si unguente – la nivelul fetei duce la agravarea bolii – rozacee postcortizonica.
Rozaceea se caracterizeaza prin prezenta unei succesiuni de stadii clinice dupa cum urmeaza:
•Stadiul de eritem tranzitor – la debut, apare roseata initial legata de factorii declansatori: emotii, schimbari de temperatura, alcool, alimente fierbinti, condimente – care este fugace si poate disparea in timp, dupa incetarea factorului agresor. Aceasta roseata tranzitorie apare in special in zonele centrale ale fetei si mai rar la nivelul gatului si decolteului.
•Stadiul cuperozic – se caracterizeaza prin roseata permanenta brazdata de mici vase de sange numite teleangiectazii.
•Stadiul papulopustulos:
Acest stadiu al rozaceei se deosebeste de acnee vulgara prin absenta comedoanelor – punctelor negre. Leziunile din acest stadiu se pot vindeca cu sau fara cicatrici superficiale.
•Stadiul cel mai avansat este reprezentat de elefantiazisul fetei caracterizat prin prezenta de noduli mari inflamatori si placi hipertrofice – ingrosate.
Aceste modificari duc in final la aparitia unui nas mare, rosu, boselat numit rinofima.
O forma particulara esta reprezentata de rozaceea oftalmologica: blefarita (ploapele sunt rosii, iritate) sau conjunctivita, etc. Dintre simptomele cele mai frecvente amintim: senzatie de corp strain, mancarimi, arsura, fotofobie (pacientul este deranjat de lumina). Consultul oftalmologic este necesar.
Tratamentul este complex si duce la ameliorarea semnelor si simptomelor bolii. Este important sa consultati un dermatolog cat mai repede, pentru ca tratamentele sunt mai eficiente daca sunt folosite in stadiu incipient al bolii. Acneea rozacee in stadii avansate poate cauza leziuni permanente ale fetei.
Forme de tratament:
Este foarte importanta si folosirea cremelor de fotoprotectie. In cazurile severe, chirurgia estetica joaca un rol important corectand cu succes imperfectiunile pielii – procedurile folosite sunt dermabraziunea, electrocoagularea si fotocoagularea (eficiente in cazul teleangiectaziilor)
Prevenirea acutizarilor
Cauzele rozaceei nu sunt cunoscute, astfel este imposibil sa prevenim aparitia ei.
Urmatoarele masuri au scopul de a diminua intensitatea simptomelor rozaceei:
Dr. Carmen CHIRTES
Medic specialist dermato-venerologie
Centrul Medical Med-As
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232
Foto: Shutterstock.