Exista viata dincolo de cancer

Sub deviza “Exista viata si dincolo de boala”, pacientele s-au bucurat de flori, o vorba buna si un spectacol de dans si pantomima, plin de umor si sensibilitate, oferit de trupa Passe-Partout.

Jurnalista Corina Dragotescu a povestit cum a trecut prin aceasta experienta: “Pana la 40 de ani am avut o viata normala. Exista viata dincolo de boala, dar exista si o viata inainte de boala. Trebuie sa fim atente la ceea ce se intampla cu corpul nostru de la primele semne de boala si sa mergem la medic. Boala trebuie privita ca viata in sine, asa cum ne este data fiecaruia de la Dumnezeu.”

Jurnalista care a castigat lupta cu cancerul ovarian a marturisit ca boala nu a facut-o sa isi intrerupa nici o activitate: “Nu am renuntat la nimic. Dimpotriva: am muncit mai mult, m-am distrat mai mult, am incercat sa fiu cat mai in fata. Asta numai pentru a dobandi certitudinea ca lucrurile nu s-au schimbat si ca pot face totul exact ca inainte. E ca si cum, in zilele noastre, ai avea o gripa mai severa. Si de gripa am vazut ca se poate muri, dupa cum se poate muri si de cancer.

In momentele acelea ai foarte mare nevoie de ajutorul celor din jur. De puterea lor. La un moment dat, a trebuit sa ii las pe cei din familie care au cedat psihic mai rau decat mine, sa ma pun singura pe picioare si sa obisnuiesc lumea din jur sa ma priveasca precum o persoana sanatoasa.

Abia dupa aceea am putut reveni la ajutorul celor din jur. Cea mai puternica a fost mama, pentru ca m-a tratat exact ca pe un om normal, ca si cum as fi avut o gripa usoara.”

Corina Dragotescu mi-a mai vorbit despre comportamentul celor din jur fata de persoanele bolnave de cancer: “Oamenii nu stiu cum sa reactioneze cand au de a face cu persoane bolnave de cancer. E o chestiune de educatie sociala. Le e teama si au ramas cu gandirea din anii din ’70, ’80 cand intr-adevar nu prea exista leac pentru cancer. Oamenii care te privesc ca pe o persoana bolnava si te compatimesc iti fac mai mult rau. Mai bine sa ii dai la o parte din viata ta. Oamenii din jur ar trebui sa se comporte normal, pentru ca altfel iti induc o stare proasta, si numai de stari proaste nu ai nevoie cand faci tratament.”

In toate ocaziile in care vorbeste despre aceasta experienta, Corina Dragotescu insista ca femeile sa-si faca controale periodice. “Noi, cei care suntem bolnavi de cancer, am fi putut fi mult mai bine daca am fi avut mai multa grija de noi, daca ne-am fi dus la doctor si am fi avut incredere ca acesta ne poate oferi un diagnostic bun. Orice femeie trebuie sa se duca, preventiv, la doctor, incepand cu varsta de 18 ani.

Trebuie sa ne ferim de de stres, de oboseala, de viata dezorganizata. Sa incercam sa avem o viata mai ordonata si mai echilibrata, cu mancare mai sanatoasa. Pentru un organism sanatos, cel mai mult conteaza linistea sufleteasca si eliminarea stresului. “

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate