Greseli medicale care pot fi evitate

Durata de viata a crescut, tratamentele medicale noi sunt accesibile unui numar mult mai mare de oameni, dar s-au inmultit si mortile accidentale determinate de medicamente si efectele secundare grave provocate de acestea.

Intoxicatiile medicamentoase sunt a saptea cauza de deces in Suedia
, conform unui studiu recent, iar reactiile secundare provocate de medicamente duc anual la moartea a peste 100.000 de persoane, constituind a patra cauza de deces in SUA, dupa bolile de inima, cancer si accidentele vasculare, conform unui articol publicat in „The Journal of American Medical Association“. Acelasi articol mentioneaza 2,2 milioane de cazuri grave de reactii adverse raportate anual intre 1966 si 1996.

Dintre 548 de medicamente recent aprobate de FDA, 21,3% au fost retrase ulterior de pe piata sau au fost marcate ca periculoase. Un studiu recent printre pacientii Medicare a aratat ca, intr-un singur an, au fost identificate 1.523 de cazuri de reactii adverse, dintre care 578 grave sau fatale, cele mai periculoase fiind si cele mai usor de prevenit.

Doar la indicatia medicului
In jur de 50% dintre tratamente nu sunt urmate conform instructiunilor medicului, iar unul din cinci pacienti nici nu se mai oboseste sa citeasca prospectul din/de pe amblajul medicamentului. Evident ca atunci nu stii prea bine cum sa-l iei, ce beneficii iti aduce sau cat e de periculos; administrarea aleatorie poate sa-ti aduca si surprize neplacute…

Masuri de siguranta
Adreseaza-i medicului urmatoarele intrebari:

  •  Care este actiunea medicamentului?
  •  De ce este important sa il iei?
  •  Cand si cum trebuie luat?
  •  Pentru cat timp?
  •  Ce efecte secundare poate sa-ti provoace?

Cu ce il iei? Toata lumea stie ca pastilele, capsulele si, in general, orice medicament trebuie inghitit cu putin lichid – apa, suc etc. Ce nu stie toata lumea este faptul ca exista lichide total contraindicate acestui scop. Unul dintre ele este sucul de grepfrut. Cercetarile arata ca acesta contine unele substante care potenteaza in mod nedorit efectul unor medicamente folosite in tratamentul depresiei, hipercolesterolemiei si hipertensiunii. Un pahar de suc de grepfrut este suficient ca sa ai palpitatii, la propriu.

Celalalt lichid impropriu administrarii medicamentelor este alcoolul. Acesta creste substantial efectul sedativ al pastilelor de dormit, codeinei si antidepresivelor. De asemenea, duce la sangerari ale mucoasei stomacului cand este luat cu antiinflamatoare sau aspirina si scade glicemia, lucru periculos pentru diabeticii care sunt dependenti de insulina. Alcoolul poate duce la ameteli si voma in amestec cu unele antibiotice, cum este metronidazolul.

Masuri de siguranta

Ia pastilele cu apa plata, cu exceptia cazului in care medicul iti recomanda altceva. Citeste prospectul sau intreaba medicul daca ai voie sa consumi alcool pe toata durata tratamentului.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate