Relaxare si terapie la indemana oricui
Ce putem trata prin masaj?
Durerile musculare si articulare, durerile menstruale, insomnia, anxietatea si stresul reprezinta doar cateva dintre cele mai frecvente situatii care beneficiaza de terapia prin masaj. Exista insa si afectiuni mai grave ameliorate in acest fel, masajul fiind utilizat astazi in multe ramuri medicale, cum ar fi: obstretica, ortopedie, reumatologie, pacienti infectati cu HIV, precum si in cazul cardiacilor si al bolnavilor de cancer.
De fapt, e greu de numit o situatie in care nu e utila terapia prin masaj, imbunatatirea starii pacientilor fiind evidenta. Chiar si atunci cand nu suntem bolnavi, ci doar coplesiti de stresul cotidian, masajul reprezinta o excelenta metoda de relaxare.
Terapie fara restrictii
Studii recente arata ca masajul spatelui previne anchiloza, amelioreaza durerea, combate constipatia, reduce starile de depresie si confera un sentiment de impacare cu sine. Specialistii arata ca masajul facut cu regularitate produce la copiii mici si sugari o stare de vioiciune, le imbunatateste somnul si ii face chiar mai sociabili. Totusi, cele mai interesante rezultate apar prin folosirea masajului in ingrijirea bolnavilor de cancer.
Aromoterapia, combinata cu masajul, este considerata de specialisti ca fiind o metoda comoda, prin care poate fi ameliorata starea pacientilor, intensitatea durerii si a efectelor adverse provocate de terapia conventionala putand fi scazuta semnificativ. De curand, a fost infirmata suspiciunea unor specialisti, potrivit careia, prin imbunatatirea circulatiei sangvine, masajul ar putea accelera raspandirea tumorii in organism. Tehnicile utilizate in cazul acestor pacienti sunt insa cu totul altele decat cele aplicate in cazul persoanelor sanatoase.
Masajul – un ghid rapid al unora dintre tehnicile aplicate
Masaj combinat cu aromoterapie
- TEHNICA: Uleiuri volatile amestecate cu o baza uleioasa, intinse pe piele prin miscari usoare.
- SCOPUL: Relaxeaza, stimuleaza, calmeaza durerea, reechilibreaza metabolismul.
- RECOMANDABIL pentru: Stres, anxietate, dureri musculare; probleme digestive, menstruale sau legate de menopauza, depresie postnatala.
Masaj ayurvedic
- TEHNICA: Consta intr-un masaj specializat pentru probleme ca retentia de apa sau obezitatea.
- SCOPUL: Reechilibreaza metabolismul, reface echilibrul general al organismului si elimina toxinele.
- RECOMANDABIL pentru: Insomnie, anxietate, hipertensiune arteriala, afectiuni respiratorii sau digestive.
Masaj biodinamic
- TEHNICA: Masaj specializat; combinat cu psihoterapia; aceasta procedura destinde tensiunile acumulate la nivel muscular.
- SCOPUL: Ajuta la refacerea echilibrului emotional, precum si la vindecarea fizica si psihica.
- RECOMANDABIL pentru: Migrene, dureri lombare, artroze, nevroze, senzatie de teama nelamurita (anxietate) si depresie.
Masaj Shiatsu
- TEHNICA: Aplicarea unei presiuni in puncte situate pe meridianele corpului, la nivelul degetelor, palmelor, bratelor, genunchilor si talpilor.
- SCOPUL: Calmeaza durerea si elibereaza blocajele energetice care pot determina aparitia unor boli.
- RECOMANDABIL pentru: Tensiune legata de stres, insomnie, dureri lombare, cefalee, probleme digestive sau menstruale.
Masaj Thai
- TEHNICA: Masajul viguros al corpului, peste imbracaminte. Terapeutul foloseste degetele mari ale mainilor, coatele si picioarele.
- SCOPUL: Elibereaza tensiunea si blocajele liniilor energetice ale corpului, creste flexibilitatea si mobilitatea muschilor.
- RECOMANDABIL pentru: Paralizii si pareze, probleme circulatorii, dureri lombare; indicat, preventiv, persoanelor sedentare.
Cand e nevoie de specialist?
Chiar si masajul efectuat acasa ajuta
- Pentru un masaj, pune intr-un paharel doua lingurite de ulei-baza (de preferinta de migdale).
- Adauga patru – sase picaturi din uleiul volatil preferat.
- Daca doresti sa prepari o cantitate suficienta pentru mai multe masaje, amesteca 60 picaturi de ulei volatil cu 100 ml ulei-baza si pastreaza-l intr-o sticluta.
- Cand iti prepari singura amestecul de uleiuri pentru masaj, ai grija sa nu folosesti prea multe uleiuri volatile deodata. Combinatia cea mai buna este intre patru (maximum sapte) tipuri de ulei.
Masaj combinat cu aromoterapia
- Masajul cu aromoterapie garanteaza eliberarea tensiunilor acumulate in organism si este usor de facut acasa.
- Inainte de aceasta procedura, trebuie sa fii relaxata si incalzita, momentul potrivit fiind imediat dupa baie.
- Daca doresti sa creezi o atmosfera placuta, aprinde cateva lumanari parfumate.
- Pentru o relaxare rapida, maseaza doar mainile si picioarele.
- Pentru un masaj complex, foloseste miscari ferme, dar blande, ruland usor pielea cu varfurile degetelor.
Masajul pielii capului
- Pune intr-un bol aproximativ trei lingurite ulei de migdale. Inmoaie un tampon de vata in ulei, stoarce-l usor si aplica-l de-a lungul firului de par, incepand de la radacina.
- Imparte parul in parti egale pornind de la frunte; freaca pielea capului cu ulei pana spre varfurile urechilor. Repeta miscarea pornind de la ceafa.
- Foloseste buricele degetelor pentru a masa energic pielea capului. Aplica o presiune cat mai mare, in limita suportabilitatii.
- Insista mai mult la baza craniului, deoarece aceasta zona este de obicei foarte incordata.
- Uleiul ramas poate fi turnat in crestetul capului si apoi intins pe pielea capului si pe par.
- Lasa uleiul pe cap catva timp – peste noapte sau, daca te grabesti, macar 10 minute inainte de a-l spala. Samponeaza parul de doua ori pentru a indeparta orice urma de ulei.
- busuioc
- flori de portocal
- iasomie
- lavanda
- rozmarin
- trandafir
- ylang-ylang
- menta.