Relaxare si terapie la indemana oricui

In Marea Britanie, de exemplu, asistentele medicale invata tehnici speciale de masaj si se acorda o atentie deosebita unei metode americane de ingrijire a bolnavului, cunoscuta sub denumirea de Atingere Terapeutica (TT = Therapeutic Touch).
 
Aceasta noua abordare modifica, de fapt, intreaga filozofie a relatiei asistenta-pacient. Exista studii care au aratat ca astfel de tehnici de masaj ajuta la indepartarea anxietatii (neliniste nelamurita) si relaxarea pacientului. Totdata, TT accelereaza procesul de vindecare a ranilor, modifica pragul de perceptie a durerii de catre pacient, reechilibreaza tensiunea arteriala si amelioreaza suferinta bolnavilor.

Ce putem trata prin masaj?

Durerile musculare si articulare, durerile menstruale, insomnia, anxietatea si stresul reprezinta doar cateva dintre cele mai frecvente situatii care beneficiaza de terapia prin masaj. Exista insa si afectiuni mai grave ameliorate in acest fel, masajul fiind utilizat astazi in multe ramuri medicale, cum ar fi: obstretica, ortopedie, reumatologie, pacienti infectati cu HIV, precum si in cazul cardiacilor si al bolnavilor de cancer.

De fapt, e greu de numit o situatie in care nu e utila terapia prin masaj, imbunatatirea starii pacientilor fiind evidenta. Chiar si atunci cand nu suntem bolnavi, ci doar coplesiti de stresul cotidian, masajul reprezinta o excelenta metoda de relaxare.

Terapie fara restrictii

Studii recente arata ca masajul spatelui previne anchiloza, amelioreaza durerea, combate constipatia, reduce starile de depresie si confera un sentiment de impacare cu sine. Specialistii arata ca masajul facut cu regularitate produce la copiii mici si sugari o stare de vioiciune, le imbunatateste somnul si ii face chiar mai sociabili. Totusi, cele mai interesante rezultate apar prin folosirea masajului in ingrijirea bolnavilor de cancer.

Aromoterapia, combinata cu masajul, este considerata de specialisti ca fiind o metoda comoda, prin care poate fi ameliorata starea pacientilor, intensitatea durerii si a efectelor adverse provocate de terapia conventionala putand fi scazuta semnificativ. De curand, a fost infirmata suspiciunea unor specialisti, potrivit careia, prin imbunatatirea circulatiei sangvine, masajul ar putea accelera raspandirea tumorii in organism. Tehnicile utilizate in cazul acestor pacienti sunt insa cu totul altele decat cele aplicate in cazul persoanelor sanatoase.

Masajul – un ghid rapid al unora dintre tehnicile aplicate

Masaj combinat cu aromoterapie

  • TEHNICA: Uleiuri volatile amestecate cu o baza uleioasa, intinse pe piele prin miscari usoare.
  • SCOPUL: Relaxeaza, stimuleaza, calmeaza durerea, reechilibreaza metabolismul.
  • RECOMANDABIL pentru: Stres, anxietate, dureri musculare; probleme digestive, menstruale sau legate de menopauza, depresie postnatala.

Masaj ayurvedic

  • TEHNICA: Consta intr-un masaj specializat pentru probleme ca retentia de apa sau obezitatea.
  • SCOPUL: Reechilibreaza metabolismul, reface echilibrul general al organismului si elimina toxinele.
  • RECOMANDABIL pentru: Insomnie, anxietate, hipertensiune arteriala, afectiuni respiratorii sau digestive.

Masaj biodinamic

  • TEHNICA: Masaj specializat; combinat cu psihoterapia; aceasta procedura destinde tensiunile acumulate la nivel muscular.
  • SCOPUL: Ajuta la refacerea echilibrului emotional, precum si la vindecarea fizica si psihica.
  • RECOMANDABIL pentru: Migrene, dureri lombare, artroze, nevroze, senzatie de teama nelamurita (anxietate) si depresie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Tratamente naturiste