Relația de cuplu și prietenii

Cea mai frecventă tactică de apărare este apărarea prin analogie. Vei căuta să-i demonstrezi că prieteniile tale sunt similare cu prieteniile lui. Că nu oferi prietenilor mai mult decât oferă el. Derapajul maxim, îndepărtarea totală de problema reală, se soldează cu comparația între unii și alții, cu găsirea unor puncte de superioritate a unora în dauna celorlalți. Într-o asemenea fază, se pot spune cuvinte care dor, cuvinte greu de uitat și de iertat.

Dacă tocmai tu ești jumătatea geloasă în cuplu, e bine să te gândești: chiar ai ceva anume să le reproșezi prietenilor lui? Tuturor, în bloc? Una dintre ofensele cel mai greu de iertat este aceea de a aduce atingere valorilor celuilalt. Prietenia este, pentru oricare dintre noi, o valoare fundamentală. În plus, gândește-te la imaginea lui care ar avea serios de suferit în cazul în care tu l-ai îndepărta de prieteni sau ai crea o atmosferă apăsătoare în prezența lor.

Fantoma fostului/fostei

Se poate întâmpla ca cineva să ți se adreseze din greșeală cu numele fostei iubite a partenerului tău. Nu face caz, treci zâmbind peste asta. Unii, lipsiți de diplomație, s-ar putea apuca să facă anumite comparații din care tu să ieși mai bine − ar fi interesant de observat cât de sincere sunt asemenea afirmații − sau mai prost, caz în care ai fi îndreptățită să te superi. Dar demnitatea ta trebuie să fie mai presus de neîndemânarea sau relele intenții ale celorlalți.

Încheie în sinea ta un armistițiu cu fosta. Fii diplomată și încheie orice asemenea discuție cu o glumă și, neapărat, cu zâmbetul pe buze. Dacă în atitudinea ta vor vedea solidaritatea feminină și lipsa de ranchiună, își vor învăța lecția.

Citește și Tu ce fel de prieteni ai?

La rândul tău, nu permite prietenilor să-l pună într-o situație incomodă pe actualul tău partener. Închide calea spre răscolirea trecutului și fă-i pe toți să înțeleagă că prezentul este mai important. Adevărata provocare este să faci față reuniunilor la care fosta este prezentă. Fii prietenoasă, joacă-te cu mintea ei și vei reuși să te convingi că totul este OK.

7 pilule din înțelepciunea altora

1 Nu-ți compara partenerul cu bărbații prietenelor tale − cu atât mai puțin cu cât partenerul tău ar ieși în dezavantaj.

2 În situațiile majore, nu-ți informa mai întâi prietenii și nu te consulta cu ei înainte de a ajunge acasă.

3 Nu include prietenii în planurile voastre înainte de a-ți întreba partenerul.

4 Când ești la petrecerea companiei sau în team building, nu-ți uita complet partenerul. La un moment dat, sună-l sau trimite-i un mesaj.

5 Nu-i critica sistematic prietenii, mai ales pe cel mai bun. Dacă crezi că ai un sfat de dat, formulează-l cu grijă și respect.

6 Nu te uita la ceas din cinci în cinci minute atunci când ieșiți cu prietenii lui. Nu-i face semne discrete partenerului tău și nu-i șopti.

7 Nu glumi pe seama partenerului tău cu prietenele, oricât de bună ar fi prietena sau gluma.

Tipuri de prieteni toxici

  • VAMPIRUL care te stoarce de energie. Te sună, te întreabă, se plânge, te invită, se autoinvită − într-un ritm greu de suportat.
  • IEDERA (dependentul) nu face un pas fără să te consulte, fără să-ți ceară părerea, prezența, ajutorul, aprobarea. Apoi te face răspunzător pentru consecințele negative, omițând să-ți fie recunoscător pentru cele pozitive.
  • VENTUZA care tot timpul cere ceva. Te tapează de bani, de servicii, de informații. Niciodată nu are nimic de oferit.
  • PĂUNUL are nevoie de relații sociale ca de aer, numai ca să-și poată etala realizările de tot felul: materiale, familiale profesionale. E tentat să minimalizeze realizările tale ca să stea el cât mai sus.
  • IEPURELE se sperie ușor și trăiește dintr-o spaimă într-alta: se teme de E-uri, de Internet, de vaccinuri, de conspirații mondiale și ține neapărat să împartă totul cu tine.

Autor:  Mihaela Serea

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie