Singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii

Ni se întâmplă, adesea, să nu dăm atenție cuvintelor pe care le rostim, să spunem fraze din inerție, fără să ne gândim ce impact au asupra celui din fața noastră.

Singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii

Pe de altă parte, ar fi peste măsură de obositor să fim tot timpul atente la ce vorbim, cu atât mai mult cu cât interlocutorul nostru poate interpreta diferit ceea ce-i spunem în funcție de dispoziția pe care o are. Există însă un cuvânt pe care îl rostim chiar și de mai multe ori pe zi și care are un impact foarte puternic asupra celui ce-l aude: ocupat'. Se poate spune că este singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii.

Ce este în neregulă cu a fi ocupat

Îl folosim foarte des și ne imaginăm că este inofensiv. Cu toate astea, ne poate submina relațiile.

Încearcă să faci o retrospectivă a tuturor mesajelor pe care le-ai trimis prietenilor tăi în ultima perioadă, indiferent dacă acestea au avut formă verbală sau scrisă. Dacă arată ca în exemplele următoare înseamnă că ai căzut în capcana acestui cuvânt:

Mi-ar plăcea să ieșim, dar sunt foarte ocupată.'

Îmi pare rău că nu am putut să trec pe la tine mai demult, dar am fost foarte ocupată.'

Ce să fie cu mine? Sunt ocupată, ca de obicei.'

Încearcă să te eliberezi din această capcană până nu îndepărtezi toți oamenii din jurul tău.

Evident, nu e nimic în neregulă cu a fi ocupat. Toate suntem, însă unele dintre noi sunt capabile ca, pe lângă multitudinea de îndatoriri, să mențină și relații apropiate cu persoanele dragi. De fapt, nu faptul de a fi ocupată îi va îndepărta pe cei din jurul tău, ci cuvântul în sine.

3 argumente să renunți definitiv la singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii

De ce nu este cazul să abuzezi de acest cuvânt? Din aceste 3 motive:

1. A fi ocupat a devenit un fapt banal

În ziua de azi, a spune că ești ocupată este ca și cum ai spune că ești vie. E un fapt mai mult decât evident. E drept, cu ceva timp în urmă, faptul de a fi ocupat era un indicator al importanței. Asta însemna că ai multe responsabilități pentru că ești o persoană de bază.

Astăzi, însă, lucrurile nu mai stau deloc așa. Cuvântul nu mai are încărcătura de altădată, însă, în ciuda faptului că s-a golit de sens, are un impact destul de puternic asupra celui în fața căruia îl rostești.

2. Poate fi interpretat în sens negativ

În timp ce persoanele străine nu se vor simți deranjate atunci când le vei zice ca nu vei face ceea ce-ți solicită pentru că ești ocupată și vor lua lucrurile ca atare, prietenii ar putea interpreta refuzul tău de a le fi alături prin faptul că nu-ți mai face plăcere compania lor.

Altfel spus, cuvântul ocupat' le dă posibilitatea interlocutorilor de a completa spațiile goale ale adevăratelor tale intenții. Tendința este de a umple aceste spații libere cu interpretări negative.

3. Nu generează apropiere   

Adesea, Sunt ocupată' poate însemna că, într-un anumit moment, ai o prioritate mai mare decât aceea de a-ți vedea prietenii. Ceea ce este perfect normal. Nu te condamnă nimeni că ai un eveniment de organizat, că participi la o lansare în interes de serviciu sau că ai un proiect important la locul de muncă. Doar că Sunt ocupată' nu comunică mai nimic interlocutorului. Tot ce fac aceste două cuvinte este să îi imprime un sentiment de respingere din partea ta.

Cum poți spune că ești ocupată fără să rănești sentimentele interlocutorului

Poți înlocui singurul cuvânt care pune capăt unei prietenii – ocupat' – cu alte exprimări mult mai ușor de “digerat” de către prieteni, care, astfel, nu vor fi cu sentimentele lezate.

1. Fii specifică

Este cea mai ușoară metodă de a le înlătura prietenilor tăi temerea că nu îți mai sunt pe plac – explică-le de ce ești ocupată. Probabil că îți va lua câteva minute să le explici de ce nu te poți vedea cu ei, mai ales dacă alegi să comunici prin sms-uri sau pe chat, însă prietenia merită să faci acest efort.

Uite un exemplu: dacă ești invitată la ziua unei prietene, dar nu te poți duce pentru că micuțul tău are meci și este important pentru el să fii în tribune, nu te rezuma la a zice Mi-ar plăcea să vin, dar sunt ocupată', ci precizează și motivul pentru care ești ocupată, îndulcindu-l' pe cât posibil: Mi-ar plăcea să vin, dar băiatul meu are meci în seara asta și, ca de obicei, îl voi încuraja din tribune. Totuși, bea un pahar de șampanie și pentru mine'.

2. Fixează un interval de timp

În afară de a le spune prietenilor tăi motivul pentru care ești ocupată, precizează-le și cât va dura până vei deveni din nou disponibilă pentru ei. Spre exemplu, dacă lucrezi la un proiect al cărui termen-limită este la sfârșitul săptămânii, spune-le că vei fi bucuroasă să li te alături atunci, dar îți este imposibil mai devreme.

Nu are importanță dacă termenul-limită se va mai amâna și va trebui să mai faci unele adăugiri la respectivul proiect. Comunică-le din nou prietenilor că mai ai de lucru la respectivul proiect câteva zile în plus, dar nu uita să-ți reafirmi nerăbdarea de a-i reîntâlni.

3. Decide-te dacă, de fapt, îți dorești ruperea legăturii de prietenie

Unele dintre noi folosesc, adesea, cele două cuvinte – Sunt ocupată' – atunci când vor să se sustragă unor activități sau să evite unele persoane. Dacă ajungi la concluzia că nu-ți mai face plăcere compania anumitor prieteni și îți dai seama că ai tot invocat scuza că ești ocupată ori de câte ori aceștia te convocau, cel mai bine ar fi să ai o discuție sinceră cu ei.

O relație de prietenie se clădește, în primul rând, pe încredere și sinceritate. Dacă această prietenie a contat pentru tine, fii sinceră până la final și comunică-le prietenilor dorința ta de a o lua pe un drum diferit de ei.

Tu cât de des folosești singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii?

 

Sursa foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie