Rata mortalității infantile este în scădere în România

Rata mortalității infantile este în scădere în România

Rata mortalității infantile este în scădere în România

Rata mortalității infantile continuă să scadă în România, în ceea ce privește media pe țară, ajungând la 6,7 la mia de copii născuți vii în 2017, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. 

În 2017, numărul total de decese ale copiilor sub un an a fost de 1.364, în același timp, numărul nașterilor a crescut la 202.151.

Chiar dacă rata mortalității infantile a scăzut la nivel de țară, sunt județe unde progresele nu se văd.

Rata mortalitatii infantile in Romania

În unele județe, rata mortalității infantile are valori de peste 2 ori mai mari decât în capitală. Acest lucru arată inegalitatea accesului la servicii de calitate pentru sănătatea mamei și copilului.

Cele mai mari rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele Botoșani (12,2 la mie), Călărași (11,5 la mie) și Sălaj (10,9 la mie).

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele Vaslui (5 la mie), Cluj (4,7 la mie) și București (4,6 la mie).

În România, nașterea este, astfel, discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face de multe ori diferența între viață și moarte.

Rata mortalității infantile este un indicator care ne arată distanța dintre România și statele dezvoltate ale Uniunii Europene, în ceea ce privește capacitatea de a-i salva pe copiii născuți prematur, precum și clivajul între maternitățile dotate cu aparatură medicală adecvată și cele în care medicii nu au la dispoziție suficiente echipamente.

“Sunt județe unde rata mortalității infantile rămâne de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea, Salvați Copiii a creat această Rețea de sprijin, care funcționează deja de șapte ani, în cadrul căreia maternitățile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mișcare un întreg mecanism pentru a le sprijini. Pentru că diferența dintre viață și moarte o face un incubator”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România,

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deși necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), așadar o acoperire de doar 50% din nevoi.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România . 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematur, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.806 de decese în 2012, 1.677 în 2013, 1.632 în 2014, 1.507 în 2015, 1.398 în 2016) la 1.364 în 2017.

 

Foto: pr; shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate