Raceala sau alergie?

alergiiPolenul arborilor care infloresc in martie-aprilie (mesteacan, frasin, salcie) este si cel mai activ dintre alergeni. Dar nu numai el. La fel de periculoase pentru persoanele alergice sunt parul animalelor de casa (caini, pisici), unele tipuri de alimente (alune, fructe de mare), praf, acarieni, mucegaiuri etc.

De-a lungul vietii, numarul substantelor alergene poate creste, astfel incat o persoana sa sufere simptomele unei alergii la produse care pana la un anumit moment pareau inofensive. In contact cu aceste substante, producerea de anticorpi este o reactie normala a organismului. In unele cazuri insa, raspunsul inflamator este exagerat, la fel si cantitatea de mucus produsa pentru eliminarea „intrusilor”.

Rezultatul? Stranuturi dese, guturai, congestii nazale, ochi rosii cu mancarimi sau usturimi (conjunctivite alergice), urechi infundate, rinita alergica (febra fanului), uneori oboseala si insomnie. Reactiile pot aparea imediat la contactul cu alergenul sau intr-un interval de 8-12 ore.

Reactiile alergice sunt de cele mai multe ori ereditare, asadar copilul cu un parinte alergic are un risc de 30% de a fi la randul lui o prsoana alergica. In cazul ambilor parinti cu alergii, riscul creste, evident, la 60%. Asadar, numarul alergicilor creste an de an. In Romania, numarul pacientilor cu rinite alergice s-a dublat in ultimii ani, spune prof. dr. Diana Dumitrascu, presedinta Societatii Romane de Alergologie.

Alergia, o problema mondiala
Studiile arata ca aproape 80 de milioane de europeni sufera in prezent de o manifestare alergica respiratorie, iar 17% dintre europeni au alergii alimentare. Albusul de ou, laptele de vaca, fructele cu seminte, precum capsunile si zmeura, ciocolata, alunele, dar si produsele junk-food (chipsuri, pufuleti) sunt alimentele care provoaca adesea alergii la copiii mai mici de un an.

Diferenta intre raceala si alergie

  • Ochii inlacrimati, stranutul, tusea, rinoreea si mancarimile nasului si ochilor, durerile in gat sunt simptome comune, atat pentru raceala, cat si pentru rinita alergica, diferenta fiind ca prima se manifesta in plus cu febra si dureri musculare.
  • In cazuri severe, reactia alergica include socul anafilactic, wheezing (respiratie suieratoare), inflamatii, coma, chiar moarte. Uneori, alergiile pot duce la probleme cronice de sanatate, cum sunt acneea, eczemele, astmul, probleme gastrointestinale, infectii cronice ale urechii, depresii si iritabilitate.
  • O reactie alergica se intinde pe durata expunerii la alergen plus o scurta perioada dupa incetarea contactului cu alergenul, in timp ce o raceala dureaza 4-6 zile.
  • De multe ori, racelile si suprainfectiile bacteriene se instaleaza mai usor pe un fond alergic, iar simptomele sunt combinate si cu atat mai zgomotoase.
  • Inrosirea ochilor poate fi determinata nu doar de alergii sau raceli. O baie in piscina, o noapte petrecuta in fumul dens de tigara din discoteca sau club, oboseala si privitul indelungat, fara pauze, la monitor sunt tot atatea cauze ale inflamatiilor oculare. De vina pentru ochii rosii mai pot fi expunerea la vant si soare, praful si poluarea, in special in atmosfera marilor orase. Indiferent de cauze, pe langa aspectul neplacut, simptomele includ senzatie de arsura si mancarime.
  • Tratamentul pentru ameliorarea simptomelor alergiilor are efecte bune si in cazul racelilor.
     

Prevenirea alergiilor
In principiu, evitarea contactului cu alergenul te tine departe si de simptome. Pe de alta parte, nu poti sa te ascunzi in casa pe toata durata primaverii si chiar pana toamna tarziu, in cazul persoanelor alergice la polenul de graminee si buruieni. Ce e de facut?

 

  • Elimina alergenii din casa: praf, mucegai, animale. In cazul celor din urma, nu blana/parul lor este de vina, ci saliva, urina si pielea lor. Asadar, nu conta pe o periere drastica a covoarelor si cuverturilor – alergenul ramane in ele, chiar daca nu mai exista par.
  • Foloseste un aspirator de ultima generatie, cu filtre speciale, gandit special pentru a te proteja de alergeni.
  • Aeriseste cat mai des casa in cazul in care esti alergica la praful de casa.
  • Evita plimbarile pe vreme insorita, cu vant, si iesi mai bine afara dupa ploaie, cand cantitatea de alergen din aer este mult mai mica.
  • Schimba-ti des filtrele de la aparatele de aer conditionat, din casa si masina.
  • Spala cat mai des lenjeria de pat (unde se pot ascunde acarienii), perdelele si prosoapele.

Copiii
Unul din zece copii sufera de eczeme atopice si unul din cinci are astm. Studiile au constatat ca alaptatul de la nastere pana la varsta de un an poate scadea riscul aparitiei alergiilor sau astmului. In Romania, sunt inregistrati cam 1,5 milioane de astmatici, iar numarul lor creste continuu. Si tipurile alergiilor s-au inmultit, in special din cauza poluarii. Alergiile au impact si asupra sinusurilor, provocand apnee de somn si chiar afectiuni pulmonare grave.

La noi in tara, doar jumatate din pacientii potential alergici beneficiaza de un tratament adecvat, ceea ce inseamna ca aproximativ 2,5 milioane de persoane suporta boala fara a avea sprijinul unui tratament de specialitate. Se estimeaza ca, pana in 2015, unul din doi europeni va suferi de cel putin o forma de alergie. In ziua de astazi, acestea sunt mai agresive, mai complexe si mai persistente din cauza poluarii, stilului de viata si stresului cotidian.

Astmul si fumatul pasiv
Copiii expusi la fumul de tigara de la varste fragede ar putea fi predispusi la alergii, sugereaza un studiu realizat de specialistii din Stockholm. Expertii stiu de mult ca expunerea la fumatul pasiv, prenatal sau la inceputul vietii, poate creste riscul copilului de a dezvolta simptome de astm, dar dovezile privind alergiile in general nu au fost concludente – pana acum.

In noul studiu, cercetatorii suedezi au descoperit ca, pana la varsta de 4 ani, copiii care au fost expusi la fumatul parintilor in timpul primilor ani de viata au avut un risc mai mare pentru aparitia alergiilor la alergenii de interior, precum acarienii sau parul de pisica. De asemenea, ei au avut un risc mai mare pentru dezvoltarea alergiilor alimentare.

Cercetatorii suedezi cred ca fumatul pasiv poate sa declanseze inflamarea cailor respiratorii ale copiilor, lucru care i-ar putea face sensibili la substantele ce declanseaza alergii. Studiul a inclus peste 4.000 de familii cu copii mici nascuti intre 1994 si 1996. Parintii au fost intrebati daca vreunul dintre ei a fumat cand copilul avea 2 luni, 1 an sau 2 ani. La varsta de 4 ani, copiilor li s-au facut analize de sange pentru depistarea anticorpilor la o gama de alergeni comuni (capuse de praf sau mucegai) si alimente (lapte, oua, grau).

Cercetatorii au descoperit ca cei care au fost expusi la fumul de tigara la varsta de 2 luni au avut o probabilitate cu 28% mai mare de a avea anticorpi pentru alergenii testati. In particular, riscul ca ei sa fie sensibili la parul de pisica a fost dublu decat cel al copiilor care nu au fost expusi la fumatul pasiv.


Tratamente clasice si remedii naturale

Identifica sursa

  1. Specialistul alergolog te poate ajuta sa afli substantele care iti provoaca reactia alergica neplacuta. Pentru asta, exista teste cutanate prin care medicul iti injecteaza sub piele diverse substante cu potential alergen si apoi verifica reactia de raspuns a organismului tau. Aceasta poate merge de la o iritatie usoara pana la una severa. Si analizele de sange prin care se identifica nivelurile de anticorpi (Ig E si Ig G) sunt utile in acest caz.
  2. Rezultate bune obtii si tinand un jurnal al simptomelor alergice, dietelor si stilulului de viata. Asa poti face mai bine legatura intre declansarea alergiei si substantele responsabile de aceasta.
  3. Impotriva alergiilor in general, medicina alopata recomanda medicamente antihistaminice si antiinflamatoare, care blocheaza raspunsul alergic al organismului. In cazuri severe, poti apela la spray-uri inhalatoare cu steroizi.

Ajutoare naturale impotriva alergiilor:
Vitamina C si quercitina actioneaza ca antihistaminice naturale. Frunzele si radacina de patrunjel pot inhiba secretia de histamina.
Extractul de ginkgo biloba nu e bun doar pentru circulatie, dar contine si substante care pot bloca declansarea alergiei.
Pentru reducerea inflamatiei care insoteste adesea simptomele alergiei, incearca ghimbirul si Boswellia.

Mihaela Doina Radulescu; foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate