Scapa de toxine!

Ce sunt toxinele
Toxinele sunt compusi cu efect distructiv asupra structurii si functiilor celulare. Efectul lor este insidios si cumulativ in timp. Supraincarcarea cu toxine poate trece neobservata ani de zile pana la aparitia bolii, iar masurile impotriva ei vin prea tarziu.

Traim cu totii in acelasi mediu: aerul este poluat, apa e plina de clor, hainele sunt impregnate cu chimicale din procesul de fabricare, lotiunile de curatat contin compusi daunatori pielii si mucoaselor.

Toate acestea se acumuleaza in organism si, in timp, pot duce la afectiuni majore. Toxinele mai provin din aditivii alimentari, metalele grele, medicamentele sau substantele aflate in fumul de tigara (atentie la fumatul pasiv!). Metalele grele (plumb, mercur, cadmiu, arsenic, nichel si aluminiu) sunt eliberate in mediu in urma diverselor procese industriale, de unde ajung in atmosfera, apa de baut, sol si plante.

Alte surse sunt pesticidele, vasele de bucatarie, pestele din apa contaminata, aluminiul din unele produse antiacide sau cutiile de conserve. Cercetatorii au identificat peste doua milioane de substante sintetice cu potential nociv, din care 30.000 sunt produse la scara industriala. In jur de 25.000 substante noi apar in fiecare an. Expunerea pe termen lung la atacul acestora ne poate afecta ireversibil sanatatea.

Moleculele toxice sunt carcinogene – conform datelor OMS, poluarea mediului fiind responsabila de marea majoritate a cazurilor de cancer. La acestea se adauga toxinele bacteriene, implicate in aparitia colitelor ulcerative, afectiunilor hepatice, pancreatitelor, alergiilor si bolilor autoimune.

Preparatele multi-procesate, regimurile alimentare prea bogate in calorii incarca suplimentar sistemul nostru de eliminare, si asa greu incercat. Lipsa exercitiului fizic contribuie la cresterea toxicitatii, la fel emotiile negative, care duc la eliberarea in organism a deseurilor toxice. Miscarea fizica si relaxarea sustin procesul de detoxifiere.

Detoxifierea
Indiferent de varietatea si complexitatea substantelor toxice, ficatul are functia de a le descompune si elimina prin rinichi (urina) piele (transpiratie) plamani (respiratie) si intestin (scaun). De aceea, buna functionare a acestor organe este esentiala pentru sanatate.

Program de detoxifiere
Curatarea organismului are loc in mod natural, in fiecare zi. Poti sa ajuti procesul prin cateva schimbari simple ale stilului de viata.

  • Alimentatia controlata. Obtii o detoxifiere usoara eliminand din dieta produsele rafinate, preparatele congelate, conservate sau tip fast food, bogate in zahar si grasimi. Inlocuieste-le cu legume si fructe proaspete, cereale integrale. Renunta la cafea, alcool, tigari.
  • Mai mult exercitiu fizic. Miscarea fizica activeaza, pe langa sistemul circulator si muschi, si sistemul limfatic, care are un rol foarte important in eliminarea toxinelor.
  • Elimina constipatia. Aceasta e una din cele mai des intalnite afectiuni ale lumii moderne, iar procesul de trecere a deseurilor toxice prin organism este foarte mult incetinit. Pentru eliminarea constipatiei, poti incerca mai multe metode, printre care o dieta bogata in fibre, exercitiu fizic, acupunctura.
  • Masajul activeaza circulatia, ajuta la o mai buna oxigenare a tesuturilor, dreneaza colonul, diminueaza edemele si chiar stimuleaza functionarea unor organe, cum sunt ficatul sau rinichii.
  • Transpiratia este una din caile importante de eliminare a toxinelor. Poti transpira prin exercitiu fizic, dar mai ales la sauna.
  • Elimina stresul din viata ta. Schimba-ti prioritatile, daca sunt un factor de stres. Intalneste-te mai des cu prietenii. Inscrie-te la un curs de dans, pictura sau yoga.
     

10 ajutoare impotriva toxinelor

  1. Incepe-ti ziua cu suc proaspat de vegetale. Pentru o detoxifiere mai puternica, dedica o zi pe saptamana consumului exclusiv de sucuri, apa si ceai din plante.
  2. Mananca multe alimente bogate in fibre. Varza, broccoli, anghinare, spanac, ridichi – se gasesc din plin in anotimpul cald si sunt excelente pentru detoxifiere.
  3. Bea apa plata si ceaiuri din plante, in jur de 2 litri pe zi (anghinare, lemnul dulce, menta) Incearca Fisiodepur de la Aboca sau ceaiurile bio de la Fares.
  4. Exerseaza! Mersul pe jos, gimnastica aerobica, stretching-ul si sporturile usoare sunt benefice detoxifierii organismului.
  5. Ia vitamina C. Aceasta ajuta ficatul sa descompuna si sa elimine produsele toxice. Suplimentele cu probiotice ajuta la refacerea functiilor colonului.
  6. Fa exercitii de respiratie. Inspira adanc, expira pana numeri la 10. Ajuta la oxigenarea sangelui si la eliberarea de stres.
  7. Preschimba emotiile negative in unele pozitive.
  8. Hidroterapia. Fa un dus fierbinte 5 minute, urmat de unul rece, de 30 de secunde. Repeta de doua ori, vei simti efectele.
  9. Mergi la sauna, o data pe saptamana, pentru a stimula eliminarea prin transpiratie.
  10. Periajul periodic al pielii. Pe pielea uscata, inainte de baie sau umeda, dupa baie: stimuleaza eliminarea toxinelor prin indepartarea celulelor moarte.

Arunca produsele toxice din casa

  • Scoate-ti pantofii la usa pentru a evita contaminarea covoarelor si podelei cu substante nocive.
  • Spala-te pe maini.
  • Impacheteaza mancarea in hartie cerata, in loc de pungi de plastic si incearca sa gatesti in vase de ceramica, sticla si inox.
  • Inlocuieste buretii sintetici cu lufe din bumbac, pe care le schimbi des.
  • Nu pastra mancarea in recipiente deschise.
  • Inlocuieste produsele clasice de curatare cu unele naturale, fara aditivi sintetici, non-toxice. Poti alege varianta bio pentru sampoane, deodorante, paste de dinti, detergenti (www.lifecare.ro) sau produse din camara: otet, sare de bucatarie, suc de lamaie, etc.
  • Nu folosi recipiente de plastic la cuptorul cu microunde. Cantitati mici din acestea trec in alimente si de aici in sistemul tau digestiv.
  • Filtreaza apa de baut sau pentru gatit.
  • Schimba filtrele aparatelor de aer conditionat si foloseste aspiratoare cu filtre speciale pentru curatatul mochetei.

Bomba detoxifianta
Iti propunem un cocktail din sucuri naturale, excelent pentru eliminarea toxinelor:

  • 1 castravete, curatat si taiat bucati
  • jumatate de telina curatata si taiata, plus frunzele
  • 2 inflorescente de broccoli, bucati
  • 2 kiwi, curatate

Sucul contine vitaminele B1, B2,. B3, B5, B6, C, E, betacaroten si acid folic, minerale – calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu, zinc si un aminoacid – triptofan. Acizii din sucul de castravete previn retinerea apei, rehidrateaza si detoxifica. Telina anuleaza procesul de fermentatie a compusilor alcoolici si regenereaza celulele. Broccoli are un efect excelent asupra ficatului, iar fructele de kiwi sunt foarte bogate in vitamina C si dau un gust bun sucului.

Mihaela Doina Radulescu; foto: arhiva Edipresse.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate