Puțini știu că astăzi este sărbătoare! Prăznuim o mare sfântă
Pe data de 24 iulie, creștinii ortodoxi prăznuiesc o mare sfântă. Este vorba despre Sfânta Hristina, care mai este numită și Cristina. Multe femei din România poarte acest nume, iar astăzi au motiv de sărbătoare.
Cine a fost Sfânta Hristina?
Sfânta Hristina s-a născut în cetatea Tir şi a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever, în perioada anilor 193 – 211. Ea a fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetăţi.
Când a ajuns la vârstă de doisprezece ani, Sfânta Hristina a fost închisă de tatăl ei într-un turn, potrivit crestinortodox.ro. Acesta dorea să o ferească de ochii mulţimii pentru că era o fată foarte frumoasă. Planul tatălui era să o ţină pe fiica lui în acel turn până când va împlini vârstă deplină a majoratului. Pentru că era nemulţumită de credinţă idolatră, ea a început să se roage Celui ce a adus toate de la nefiinţă la fiinţă. În urmă acestei rugăciuni, fetei i se arată un înger care îi descoperă tainele dumnezeieşti. După aceste descoperiri, Hristina a distrus toţi idolii din turn.
Pentru acest gest, Sfânta Hristina a fost supusă la multe chinuri de tatăl său. A fost aruncată în temniţă pentru mai multe zile fără mâncare, dar a fost hrănită în chip minunat de îngeri. După alte suferinţe, fata a fost aruncată în mare. Marea aceea i-a fost ei scăldătoarea Sfântului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea şi s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, după săvârşirea Sfântului Botez.
Suferinţele sale nu s-au terminat nici după moartea tatălui ei. Succesorul acestuia a torturat-o și mai rău, iar în cele din urmă Hristina a primit moartea prin sabie.
Troparul Sfintei Mucenite Hristina
Mieluseaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Ţine, Mirele meu, te iubesc şi pe Ţine căutăndu-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Ţine, că să împărătesc întru Ţine; şi mor pentru ţine, că să viez pentru Ţine; ci, că o jertfă fără de prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.
În această zi, se face pomenirea următorilor sfinți:
- Sfântului Mucenic Capiton;
- Sfântului Mucenic Imeneu;
- Sfântului Mucenic Ermoghen;
- Sfântului Mucenic Teofil din Zachint;
- Sfântului Mucenic Atanasie din Chioş.
Foto: doxologia.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie, care te apără de boli, pagube și dușmani
Preotul care slujește pentru români, dar dincolo de granițele țării