Puțini știu că astăzi este sărbătoare! Prăznuim o mare sfântă

Pe data de 24 iulie, creștinii ortodoxi prăznuiesc o mare sfântă. Este vorba despre Sfânta Hristina, care mai este numită și Cristina. Multe femei din România poarte acest nume, iar astăzi au motiv de sărbătoare.

Cine a fost Sfânta Hristina?

Sfânta Hristina s-a născut în cetatea Tir şi a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever, în perioada anilor 193 – 211. Ea a fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetăţi.

Când a ajuns la vârstă de doisprezece ani, Sfânta Hristina a fost închisă de tatăl ei într-un turn, potrivit crestinortodox.ro. Acesta dorea să o ferească de ochii mulţimii pentru că era o fată foarte frumoasă. Planul tatălui era să o ţină pe fiica lui în acel turn până când va împlini vârstă deplină a majoratului. Pentru că era nemulţumită de credinţă idolatră, ea a început să se roage Celui ce a adus toate de la nefiinţă la fiinţă. În urmă acestei rugăciuni, fetei i se arată un înger care îi descoperă tainele dumnezeieşti. După aceste descoperiri, Hristina a distrus toţi idolii din turn.

Pentru acest gest, Sfânta Hristina a fost supusă la multe chinuri de tatăl său. A fost aruncată în temniţă pentru mai multe zile fără mâncare, dar a fost hrănită în chip minunat de îngeri. După alte suferinţe, fata a fost aruncată în mare. Marea aceea i-a fost ei scăldătoarea Sfântului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea şi s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, după săvârşirea Sfântului Botez.

Suferinţele sale nu s-au terminat nici după moartea tatălui ei. Succesorul acestuia a torturat-o și mai rău, iar în cele din urmă Hristina a primit moartea prin sabie.

Troparul Sfintei Mucenite Hristina

Mieluseaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Ţine, Mirele meu, te iubesc şi pe Ţine căutăndu-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Ţine, că să împărătesc întru Ţine; şi mor pentru ţine, că să viez pentru Ţine; ci, că o jertfă fără de prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

În această zi, se face pomenirea următorilor sfinți:

  • Sfântului Mucenic Capiton;
  • Sfântului Mucenic Imeneu;
  • Sfântului Mucenic Ermoghen;
  • Sfântului Mucenic Teofil din Zachint;
  • Sfântului Mucenic Atanasie din Chioş.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie, care te apără de boli, pagube și dușmani

Preotul care slujește pentru români, dar dincolo de granițele țării

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Ilie! Ce nu ai voie să faci în această zi ca să ai noroc și belșug

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate