Puterea de a vindeca cu ajutorul palmelor

De vreun secol incoace, lumea occidentala se straduieste sa explice una dintre cele mai enigmatice terapii cunoscute: “masajul Tuina”. Sa descifreze modul in care o apasare, o rasucire ciudata, o ciupitura insotita de culoare, de sunet, de caldura ori de lumina, sau o simpla atingere pot vindeca.

Conform traditiei extrem orientale, in lume si in interiorul corpului uman exista o anumita tendinta dominanta depinzand de momentul nasterii, iar aceasta este cea care ne determina constitutia energetica.

Considerata inca una dintre cele mai misterioase practici ale lumii, masajul terapeutic chinezesc, Tuina, are la baza o intreaga filozofie a acestor energii care ne guverneaza. Lumea invizibila din jurul omului este vazuta ca o piramida de puteri venind dintr-o singura sursa.

Exista in acest macrounivers doi poli, trei forte, patru elemente de baza, apoi cinci energii, sase rele primordiale, sapte emotii, urmate de opt indicatori ai starii corpului. Pentru noi a ramas insa nedescifrat felul in care toate acestea interactioneaza unele cu altele, in ce grad pot fi ele controlate prin miscari deprinse prin secole de exercitiu si cum ne influenteaza viata si sanatatea.

Una dintre putinele romance specializate in masajul Tuina, Anca Brandusa Dimitrievici, stie multe despre acest subiect. Stie, spune si face, totul cu o liniste serioasa, profesorala, care pe langa alinarea suferintelor aduce cu ea incredere si siguranta.

O stiinta sacra
“Tuina este masajul medical chinezesc, este o adevarata stiinta sacra, bazata pe energie. Ea, Tuinologia, este o componenta importanta a medicinei traditionale chineze, care se sprijina de peste 8 000 de ani pe principiul ca materia este produsul energiei.

“Tui” inseamna impins, iar “Na” – tras, ciupit. Semnificatia este aceea de folosire a mainilor, asupra unui corp”, spune Anca Dimitrievici, in vreme ce isi priveste pacienta asezata pe scaun ca si cum ar fi supus-o unei radiografii.

“Nu folosesc decat anumite miscari si manevre speciale cu valoare terapeutica sporita. Ele previn si vindeca boli numai prin metode normale, care deblocheaza meridianele prin sporirea energiei vitale si a circulatiei sangelui, reducand deplasarile usoare de incheieturi si vindecand leziunile de tesut, ajustand functiile organelor interne, reglarea nervilor si problemele de miscare”.

Vorbeste si din cand in cand plimba mana in jurul pacientei din fata ei, in gesturi calme, ample, rotunjite si totusi precise, taioase, ca ale unui chirurg. Vorbeste despre suferinte, stiute sau nu, despre leacuri, da sfaturi, spune ce e de facut si de ce.

Pare ca stie sigur durerile femeii, cuvintele rasar necautate, uneori cu pauze mai lungi, ca si cum ar privi in interiorul ei si ar spune ce vede acolo. Spune vorbele incetisor, clar, cateodata inchide ochii ori priveste tinta la fata pacientei, ca intr-un fel de ritual stravechi si parca de neinteles si misca usor mana, ca si cum ar dirija o simfonie neauzita.

Acest masaj inseamna o implicare a celui ce vrea sa transmita energia. Trebuie sa stii fara greseala unde sa transmiti informatia pe meridianele energetice ale corpului. “Exista 12 meridiane principale. Fiecare ii corespunde unuia dintre cele 5 organe (inima, splina-pancreas, plamani, rinichi si ficat), unuia dintre cei sase excretori (intestin subtire, stomac, intestin gros, vezica urinara, vezica biliara triplul incalzitor – un termen vechi care denumeste sistemul endocrin) si pericardul, Stapanul Inimii. Si fiecarui organ ii corespunde o energie.

Mai exista doua meridiane curioase. Meridianul anterior-mijlociu aflat pe suprafata Yin a corpului este meridianul Conceptor cel care urca, se deplaseaza in sus, iar meridianul posterior-mijlociu este meridianul Guvernor situat pe partea Yang a corpului, si care coboara”.

Trateaza 120 de boli
Urmeaza acum partea “gimnastica”, sedinta de Tuina, dupa care pacienta se va simti mult mai bine. Un fel de “stretching la purtator”, aplicat pe scaunul de terapie, pe pat sau chiar in picioare, cu indoiri complicate, alungite, contorsionari elaborate si vindecatoare care par ca reaseaza oasele la locul lor si echilibreaza tensiunile interne ale organismului.

Mi se pare o experienta la fel de dificila si pentru pacient si pentru terapeut. Poate sa para un subiect stiintifico-fantastic alinarea suferintelor in acest mod, chiar este posibila. “Masajul Tuina, in care se folosesc 74 de puncte terapeutice, trebuie facut usor, nu in forta. Fiecare dintre meridianele principale contine un punct de intrare si unul de iesire.

Energia patrunde prin punctul de intrare, circula de-a lungul meridianului si trece prin punctul de iesire inainte de-a patrunde printr-un meridian secundar in meridianul urmator. Manevrele speciale, combinate cu terapiile Su Jok, ajuta in tratarea a 120 de afectiuni. E mult? E putin? Cine poate sa spuna?

Destul insa ca este de folos si ca oameni care nu si-au gasit vindecarea nicicum, o afla in acest fel”, mai adauga terapeuta. Vorbele Ancai devin din ce in ce mai amanuntite, mai tehnice, ca la o lectie deschisa despre o stiinta noua tinuta in fata unor elevi nestiutori:

“Vedeti, pentru orice boala este bine sa masam foarte bine urechile, deoarece in ele este proiectat intreg corpul omenesc si prin stimularea tuturor punctelor se deschid meridianele energetice. Unul din punctele vitale, cu o importanta deosebita, este HEGU, care revitalizeaza intreg organismul.

Este folosit in cazul durerilor de cap, a celor dentare si ale membrelor superioare, ori in cazul paraliziilor faciale. Apoi mai este punctul BAIHUI, uite acesta, aflat pe meridianul Guvernor si care face schimbul de energie cu mediul. El este folosit in tratarea durerilor de cap, in ameteli, insomnii, prolaps de anus, apoplexii”.

Forta vitala
Nu e un joc, nu e o magie. E doar un fel special de a simti adancurile din om. De fapt, e o intreaga stiinta, un intreg sistem, simplu si uluitor de complicat in acelasi timp, plin de ciudatenii, dar si de adevaruri nestiute sau nespuse.

Cu legaturi stranii intre culori si umbre, semne, trasee, linii nevazute prin interiorul fiintei, intre impulsurile energetice, cald, rece, fierbinte, zonele de apasare, sensul si deschiderea chakrelor, imunitate, masaj vertebral, plante, apasari, terapii si simturi.

Taine ale medicinei chinezesti… Sunt multe locuri unde medicina alopata, occidentala, ezita sau da inapoi si acolo Tuina ramane una din sanse. Cum? Putini stiu explica. Foarte putini. “Terapeutul trebuie sa stie exact ce are de facut in diversele situatii. Cand este un exces, trebuie sa stopeze energia, iar cand este deficit de energie, trebuie sa tonifice. Nu este tocmai usor.

Apoi, pe langa masajul TUINA, se folosesc adjuvanti, substante preparate special pentru sporirea efectului tonic si deschiderea centrilor energetici. Folosesc sucuri naturale, infuzii si decocturi de plante, alcooluri, uleiuri.

De pilda, foarte bun in raceala este sucul de ghimbir, avand energie yang, o energie calda, mareste tonusul vital. Il folosesc aplicat pe gat si ceafa, in zonele occipitale si pe vertebra a saptea in cazul durerilor de cap, a tusei severe si a afectiunilor gripale. Ori sucul de menta, care contine energie rece, yin, disperseaza energiile stagnante si indeparteaza factorii patogeni.

Folosesc de asemenea aromoterapia, caci cu ajutorul betisoarelor parfumate se deschid plexurile energetice si se stimuleaza activitatea intelectuala, iar preparatele acetice (ACRE) le folosesc in afectiunile traumatologice, in tratarea inflamatiilor”.

Povestite, toate acestea par scamatorii, ai zice ca e vorba de iluzionism, de-un truc. Asta pana cand vezi cu ochii tai. E complicat de explicat ce se intampla de fapt la o astfel de sedinta de masaj terapeutic. Ce simte Anca, atunci cand vrea sa afle calea de a feri sau a vindeca de o suferinta.

Nu exista locuri sigure, batatorite, de a patrunde in lumina colorata a energiei care ne inconjoara si care poate face atat de multe. “Masajul Tuina” si “abordarile Su Jok” nu sunt terapii complicate. Sunt doar niste lucruri simple, venite pana la noi peste milenii, insa pe care le stiu si le pot face cu adevarat putini oameni.

Poate darul stapanirii miscarilor tainice se naste, genetic, in ceva din adancul terapeutului. “Simti ca acolo trebuie sa fie ceva, mai mult sau mai putin, si apoi descoperi ce anume.

E ca un drum, ca un labirint. Urca si coboara, se infunda sau se intoarce. Exista tabele, scheme, desene pentru drumul prin lumea energetica. Exista harti pentru o astfel de calatorie. Dar foarte putini au avut rabdarea sau putera sa le citeasca pana la capat si sa gaseasca o cale a vindecarii”

Masajul terapeutic chinezesc TUINA poate fi folosit cu rezultate deosebite in: afectiuni ortopedice, traumatologie, ginecologice si pediatrice. Are efecte spectaculoase in leziuni si afectiuni ale aparatului locomotor: entorse acute, leziuni cronice sau aderente ale tesuturilor moi, deplasarea articulatiilor, precum si in convalescentele dupa fracturi si dislocari.

Mai poate trata spondiloza cervicala, proeminenta discului lombar intervertebral, contuzia cutiei toracice, periartita umarului, osteoartrita genunchiului, rigiditatea incheieturilor si refacerea functionala a acestora dupa imobilizari indelungate etc.

TUINA este indicat si in tratamentul afectiunilor interne cum ar fi: dureri de cap, dureri de stomac, deranjamente functionale ale stomacului, hemipelgie, ca si in: dorsalgii, cefalee, vertij, maladii ginecologice, eurezis, hipetropie, oboseala, insomnii etc.

Orice informatii suplimentare privind masajul TUINA si terapiile SU JOK se pot obtine direct de la Anca Brandusa Dimitrievici la numerele de telefon: 0742.346.279 sau 021/781.49.80. Foto: Dan Borzan.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste