Problemele cu sănătatea ochilor la copii: tipuri de probleme minore și căile de acțiune

Problemele cu sănătatea ochilor la copii

Problemele cu sănătatea ochilor la copii

Problemele cu sănătatea ochilor la copii necesită toată atenția, dar, în orice situație, de impune calm. Fie că este vorba despre o conjunctivită, fie că i-a intrat ceva în ochi, lucrurile se pot remedia. Sunt acțiuni pe care le poți întreprinde tu, imediat, înainte de a ajunge la medic. Iată câteva instrucțiuni date de medicul pediatru.

Problemele cu sănătatea ochilor la copii: Conjunctivita

Conjunctivita nu are consecințe grave și nu afectează vederea. Într-o dimineață, copilul se trezește cu ochii lipiți și cu secreții albe. Sau cu mâncărimi și usturimi. Sau cu marginile pleoapelor înroșite și inflamate. După toate aparențele, este vorba despre o conjunctivită. Cum acționăm?

Mai întâi, ne spălăm bine pe mâini, cu apă și săpun, fără să neglijăm spațiile dintre degete. Apoi, ștergem ochii copulului cu ser fiziologic, folosind mai multe comprese sterile. Nu punem nimic din ceea ce avem prin casă în ochii copilului. Nu recurgem nici la ceaiuri – de mușețel sau de orice altceva. Am putea să-i facem mai mult rău decât bine. Dacă, după această toaletare, problema persistă, mergem la medic.

Tratamentul ni-l dă medicul. Este posibil să necesite un tratament cu antibiotic. Pe bună dreptate, acesta nu ni se liberează fără rețetă. Dacă-l avem prin casă din altă împrejurare, nu-l folosim fără recomandare. Poate fi expirat. În afară de asta, medicul trebuie să stabilească dozajul, frecvența aplicării, durata tratamentului.

Pediatrul Lucía Galán Bertrand de la Hospital Internacional Medimar din Alicante justifică imperativul de a merge la doctor. „Există multe tipuri de conjunctivită: alergică, de iritație (apa din piscină), virală sau din infecție bacteriană. De aceea, medicul trebuie să vadă inflamația, să recunoască tipul și să dea tratamentul adecvat. În mod normal, pediatrul este medicul competent. Dacă tratamentul nu dă rezultate sau pediatrul consideră că este nevoie de părerea unui specialist, acesta va fi oftalmologul.'

Problemele cu sănătatea ochilor la copii: Pătrunderea unui corp străin

Ce trebuie să facem dacă îi intră în ochi un corp străin? „În primul rând, păstrează-ți calmul', ne sfătuiește Dr. Lucía Galán. „Dacă mama și tata sunt calmi, copilul va fi și el mai calm.'

Execută, în ordine, următorii pași:

  • Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun.
  • Așază copilul pe un scaun, spune-i să-și încline capul în spate și deschide-i ochiul ușor, cu ambele mâini.
  • Cere-i să privească în sus, în jos, la stânga și la dreapta, ca să localizezi corpul străin.
  • Menținând cu o singură mână ochiul deschis, pune-i din abundență apă curată, nu foarte rece, nici prea caldă. Dacă ai ser fiziologic, este și mai bine. Ar fi mult mai ușor să faci asta cu o seringă, desigur, fără ac.

„NU freca și nu lăsa nici copilul să frece pleoapa!' atenționează Dr. Lucía Galán. „Frecând, sunt toate șansele de a zgâria și a leza conjunctiva și cornea.'

Dacă, în continuare, ochiul se înroșește, lăcrimează continuu, îl doare sau simte că are ceva acolo, trebuie mers la doctor. Aceste cazuri sunt primite inclusiv la serviciile de urgență.

Mihaela Serea
Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate