Ferește-te de pedichiura cu pești! Este un posibil focar de infecții cutanate

pedichiura cu pesti

În urmă cu două zile, o prestigioasă revistă specializată în studii dermatologice a publicat mărturia unei tinere care susținea că pedichiura cu pești i-a afectat unghiile. Detaliile acestui caz au fost publicate pe larg în revista Jama Dermatology. Specialiștii au reacționat prompt, susținând că această procedură este departe de a fi una cosmetică. Peștii din bazinele unde se introduc picioarele pot transmite boli grave.

Pedichiura cu pești, un posibil focar de infecție?

Deși este o ciudățenie faptul că o specie anume de pești se hrănesc cu piele moartă, mai bizară este curiozitatea oamenilor de a încerca acest tratament denumit inadecvat SPA și amploarea pe care a luat-o în ultimii ani.

Nu este vorba despre o pedichiură în adevăratul sens al cuvântului. Tehnica implică scufundarea picioarelor în apa plină cu peștii mici care mănâncă pielea moartă de la nivelul degetelor și călcâiului. Specia de pești se numește Garra Rufa și sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a exfolia pielea moartă prin ingerare. Peștii nu au dinți, nu înțeapă, tot ce simți este o mică aspirare asemeni unei gâdilituri.

Este denumită pedichiura cu pești sau fish spa datorită capacității de curățare a zonei atinsă de pești. Partea mai puțin plăcută este că peștii nu pot fi sterilizați. Astfel ei ating mai multe picioare de la diferite persoane în aceeași apă. Riscul de a transmite infecții cutanate este imens. Peștii din bazinele speciale pot deveni purtătorii unor bacterii streptococice, iată de ce în multe țări această procedură denumită impropriu pedichiură cu pești, a fost interzisă.

În România, pe site-urile de vânzări on line, comerțul cu acvarii pentru pedichiura cu pești și zeci de exemplare de Garra Rufa sunt scoase la vânzare fără teama că vreo autoritate în domeniu ar putea interveni.

Foto: 123rf

Citește și:

Cele mai bogate alimente în vitamina C. Consumă-le zilnic și renunță la suplimente

Ce fel de fumătoare ești?

Ochelarii de soare pentru copii sunt un moft sau ceva necesar? Află opinia unui medic pediatru!

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate