Priveste lumea cu alti ochi

Vrei sa scapi de ochelari? Visezi sa iti asortezi culoarea ochilor cu nuanta rochiei? Dorintele tale pot deveni realitate cu ajutorul lentilelor de contact.

CE SUNT. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale, folosite in special pentru a corecta diverse vicii de vedere: miopie, hipermetropie, astigmatism, presbitie. Lentilele de contact sunt mici discuri din material moale (de exemplu, silicon-hidrogel) usor concave, puse direct pe ochi. De aceea, alegerea corecta a lentilelor este esentiala pentru comoditatea si siguranta vederii.

CINE LE POARTA. Lentilele de contact sunt recomandate mai ales persoanelor care au nevoie de o corectie continua a vederii. De asemenea, sunt indicate in activitati in timpul carora purtarea ochelarilor poate fi dificila sau chiar periculoasa (anumite sporturi, conditii speciale de lucru), dar si daca vrei sa iti schimbi temporar culoarea ochilor.

Alegerea tipului de lentile de contact se face in functie de corectia de care ai nevoie, ca si de perioada si ocazia in care vrei sa le porti.

LENTILELE DE CONTACT SI OCHELARII
Din 1887- cand au fost realizate primele lentile de contact (din sticla), care acopereau intreaga parte frontala a globului ocular – si pana la lentilele corneene din plastic ultrasubtire, lentilele de contact au trecut prin transformari majore. Ele sunt disponibile astazi intr-o mare varietate de materiale, culori si tipuri si pot corecta orice defect de vedere, ele avand mai multe avantaje.

  • Camp vizual normal, mult marit fata de cazul purtarii ochelarilor, iar corectia optica se realizeaza in orice directie a privirii.
  • Practic, sunt invizibile si au o contributie estetica majora. Aceasta este si mai mare in cazul utilizarii lor in scop exclusiv cosmetic. Intre o pereche de ochi miopi dublati de ochelari si o pereche de ochi in culoarea visata, care vad foarte bine, alegerea nu poate fi decat in favoarea lentilelor de contact.
  • In ocupatii care necesita acuitate vizuala (chirurgie, fotografie, sport etc.), lentilele de contact ofera o libertate de miscare imposibil de atins prin purtarea ochelarilor.
  • Nu sunt afectate de ploaie, ninsoare sau condens.
  • Nu aluneca de pe nas, nu apasa asupra urechilor si nu lasa urme rosii pe nas.

CONTRAINDICATII

  • Ochi uscati sau afectiuni ale corneei Persoanele cu infectii oculare cronice sau repetate pot avea dificultati la purtarea lentilelor de contact.
  • Mediu de lucru poluant – atmosfera impregnata cu vapori, care pot fi absorbiti de lentile, sau impuritati, care se lipesc de acestea (vopsea, substante chimice etc.).
  • Alergiile oculare sau senzatia de disconfort specifica perioadei de adaptare – ii determina pe multi sa renunte la purtarea lentilelor de contact.

INCONVENIENTELE PURTARII LENTILELOR DE CONTACT sunt legate mai ales de modul de intretinere si necesitatea controalelor medicale periodice. Procurarea lentilelor de contact presupune reteta medicala, chiar daca sunt doar cosmetice (fara dioptrii).

La majoritatea lentilelor de contact exista o perioada obligatorie de acomodare (pana la sapte zile), in care intervalul de purtare a acestora creste progresiv. Lentilele de contact conventionale (cu viata lunga, de pana la un an), pot crea probleme suplimentare, din cauza modificarii parametrilor pe parcursul purtarii.

Multe probleme apar atunci cand nu se respecta intocmai instructiunile de purtare, curatare si pastrare a lentilelor de contact. Specialistii recomanda inlocuirea frecventa a lentilelor pentru a se mentine curate, mai igienice si mai usor de utilizat. Inainte de a achizitiona o pereche de lentile, cere sfatul specialistului oftalmolog.

TIPURI DE LENTILE
Alegerea tipului de lentile de contact se face in functie de corectia de care ai nevoie, ca si de perioada si ocazia in care vrei sa le porti: permanent, ocazional (in vacante, la discoteca, la practicarea unor sporturi) sau alternativ, cu ochelarii.

  • Corective Se folosesc pentru corectia viciilor de refractie.
  • Cosmetice Acestea sunt folosite pentru schimbarea sau evidentierea culorii ochilor si sunt: nuantatoare (pentru ochi deschisi la culoare), colorate opace (pentru schimbarea totala a culorii ochilor) si protetice (care pot masca un ochi nevazator sau un defect pupilar). Lentilele de contact cosmetice pot fi si corective (cu dioptrii).
  • Terapeutice Lentilele se pot folosi si post-operator, cu rol de pansament, pentru reducerea durerii sau drept protectie in timpul unor tratamente, al vindecarii unor cicatrice corneene produse de loviri sau infectii.

In functie de durata de viata a lentilelor de contact, acestea pot fi:

  • Cu inlocuire frecventa (la una-doua saptamani, una-trei luni) sau de unica folosinta (o zi), care nu necesita nici o ingrijire.
  • Conventionale Au durata de viata de sase luni-un an.

In functie de perioada de purtare, lentilele pot fi:

  • Cu port zilnic (pana la 18 ore), care se scot in fiecare seara.
  • Cu port extins (pana la 30 de zile si nopti): lentile din silicon hidrogel.

Text: Mihaela Doina Radulescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate