Pregateste-ti gradina pentru iarna

Toamna, gradina este un adevarat laborator in care se lucreaza la frumusetea primaverii care vine. Gandeste-te din timp cum vrei sa arate gradina ta la primavara.

La originea exploziei de culori solare (in special galben, oranj, rosu si violet) se afla niste tulpini aparent banale, nesemnificative prin forma si nuanta pamantie a scoartei care le imbraca.

  • Bulbii (sferici, cu suprafata neteda sau solzoasa) au dimensiuni cuprinse intre 1 cm si 7-8 cm in diametru.
  • Ei apartin unor specii valoroase din punct de vedere horticol, denumite generic bulboase, care se preteaza oricarui tip de aranjament in gradina: borduri (randuri, pe marginea loturilor – ceapa-ciorii sau mosnegei), masive ("lanuri" – narcise, lalele), grupuri mici (branduse, zambile) si chiar plante izolate (crinii de diverse forme si culori).
  • Pe de alta parte, toate aceste flori pot fi folosite in buchete spectaculoase, singure sau in combinatii cu alte specii de sezon.

gladiola
zambila
 
crin
clopotei
gerbera

Tipuri de bulboase

In functie de perioada de inflorire si de tipul florilor pe care le dau, bulboasele pot fi clasificate in mai multe categorii:

  • Specii timpurii, care infloresc prima-vara devreme (februarie-martie), asa cum sunt brandusele (cu flori gingase, nuantate in galben, oranj, alb, violet sau striate) si mosnegeii (Muscari racemosum), care formeaza ciorchini de clopotei mici, albastri, cu marginea petalei alba.
  • Specii care nu au nevoie sa fie mutate/replantate anual. Infloresc in perioada martie-aprilie (trompetele-galbene, zambilele) si formeaza, de la an la an, tufe mai bogate.
  • Specii de mai. Infloresc in intervalul mai-iunie si se afla deja la concurenta cu alte specii perene. De aceea, trebuie puse in valoare cu multa grija (lalelele-papagal, usturoiul decorativ, irisii cu bulb).
  • Specii de vara, care dau flori spre sfarsitul lunii iunie si in iulie, cum ar fi crinul-alb, crinul-regal, crinul-pestrit (Lilium martagon).
  • Specii multiflore. Acestea dau nastere la 2-7 tije florifere si formeaza adevarate tufe, cu flori numeroase, de obicei mici, delicate si placut parfumate (narcise, zambile, lalele si chiar branduse, care au o inflorire esalonata prelungita).

Foto: Steliana Preda

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Flori - Gradina