Pregateste-le de primavara

Se apropie primavara, cand plantele tale ies din perioada de repaus si au nevoie de transplantare intr-un vas nou. Daca urmezi sfaturile noastre, operatiunea va fi incununata de succes.

Alege materialele potrivite

 1. Vasul trebuie sa fie stabil, bine proportionat, dar si estetic, pentru ca forma si culoarea lui determina in mare parte imaginea de ansamblu pe care o formeaza plantele in incaperea respectiva. Un vas prea mic sau prea mare afecteaza dezvoltarea lor normala. Alege vasul astfel incat sa asiguri un echilibru intre dezvoltarea partilor aeriene ale plantei si cea a radacinii.
 2. Pentru o planta matura, opteaza pentru un vas avand dimensiuni identice cu cele mentionate mai sus ori pentru unul putin mai mare, fiindca trebuie sa reinnoiesti o parte din pamant. Pentru plantele cu o crestere rapida sau pentru cele de dimensiuni mari, foloseste un vas avand diametrul mai mare cu 4-5 cm.
 3. Toate ghivecele trebuie sa aiba orificii de cca 1 cm in diametru, pentru scurgerea apei in exces.
 4. Fiecarei plante asigura-i amestecul de pamant cel mai apropiat de necesitatile ei. Amestecul de pamant folosit la transplantare trebuie sa fie de buna calitate, sa contina cel putin trei componente diferite, fara resturi grosiere. |n comert poti gasi amestecuri speciale: de la cele fibroase (pentru orhidee), pana la cele pentru plantele acidofile (azalee, gardenii, ferigi), care nu suporta prezenta calcarului in substrat.

"Vedetele" florale ale lunii februarie

Cyclamen
Pastreaza-le in camere racoroase, pentru te asigura ca vor inflori abundent. Rupe florile cand se usuca.
Amaryllis
Bulbii mai pot fi plantati si luna aceasta. Pastreaza vasul intr-o camera racoroasa, si florile vor aparea dupa sase-sapte saptamani.
Clivia
Nu lasa sa se formeze seminte. Ele vor compromite viitoarea inflorire.

 

Secrete mici, efecte mari

 • Cel mai bun moment pentru transplantare este primavara, cand plantele incep sa intre in vegetatie (intre 15 februarie si sfarsitul lunii martie).
 • Nu toate florile trebuie transplantate in fiecare an. O transplantare o data la doi-trei ani este suficienta pentru plantele mature, care au cresterea mult mai inceata.
 • Nu transplanta niciodata plante care au inflorit deja. Acest lucru va avea un efect dezastruos asupra lor, ducand la caderea florilor si a bobocilor.
 • Atunci cand muti o planta, taie radacinile doar daca ies prin gaurile de scurgere si sunt dificil de asezat in noul vas.
 • Daca observi radacini moi, uscate sau care au pete inchise la culoare pe suprafata lor, taie-le pana la portiunea sanatoasa.
 • Verifica daca vasul are gauri de scurgere si asaza deasupra lor cioburi dintr-un ghiveci de lut mai vechi, care permit scurgerea apei, dar nu si pierderea pamantului prin gauri. Acopera cu un strat drenant (bile de argila sau pietris), de circa 3-5 cm.
 • Este momentul transplantarii daca pamantul se usuca rapid, se dezlipeste de marginile vasului si se albeste la suprafata ori daca apar radacini la suprafata pamantului si prin orificiile de scurgere.
 • Daca planta este inghesuita in ghiveci, poti sa compensezi lipsa spatiului prin udari frecvente cu solutii nutritive.
 • Atunci cand planta este voluminoasa si nu poti sa o muti, multumeste-te cu reimprospatarea pamantului de la suprafata.
 • Plantele care isi pierd radacinile, care s-au rupt ori care sunt bolnave pot fi transplantate oricand.

Text si foto: biolog drd. Petronela Camen Comanescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina