Povestea lui Moș Nicolae. Cine este celebrul personaj care umple ghetuțele cu cadouri

Sărbătoarea Sfântului Nicolae are o dublă semnificație pentru cei mai mulți dintre noi, chiar triplă pentru cei care îi poartă numele acestui mare sfânt al creștinătății. Ziua de 6 decembrie dă startul sărbătorilor de iarnă, iar în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae e așteptat de cei mici și de cei mari să le umple încălțările cu cadouri. 

Povestea lui Moș Nicolae este plină de învățăminte

În spatele semnificației religioase a acestei sărbători se află, însă, o legendă pe care puțini dintre noi o cunosc. Povestea lui Moș Nicolae este plină de învățăminte și ne încurajează să fim generoși cu cei aflați în nevoie, să le aducem bucurii celor care nu le cunosc, să aducem o rază de soare în sufletele celor lipsiți de speranță.

Citeste si Urări de Moș Nicolae. Transmite-le celor dragi cele mai frumoase gânduri cu ocazia sărbătoririi acestui mare sfânt al creștinătății

Sfântul Nicolae s-a născut la începutul mileniului, în sudul Turciei de astăzi, într-o familie de oameni înstăriți. Părinții lui, însă, au murit din cauza unei epidemii când Nicolae era încă mic. Deși avea o vârstă fragedă, micuțul Nicolae a conștientizat faptul că oamenii sărmani pe care îi întâlnea pe toate drumurile au nevoie de ajutor și că acest ajutor nu le poate fi oferit decât de cei cu dare de mână.

Așa că Nicolae a luat decizia să-și doneze averea oamenilor săraci și bolnavi, devenind protectorul celor aflați în nevoie.

O altă versiune a poveștii moșului cel bun

Povestea lui Moș Nicolae are, însă, și o a doua variantă. Conform acestei versiuni a poveștii, un om sărman avea trei fiice. Conform obiceiurilor vremii, pentru ca o fată să fie luată în căsătorie, avea nevoie de zestre. Tatăl lor nu le-o putea oferi, însă, așa că fetelor lui li se pregătea o soartă tristă: să fie vândute ca sclave.

Într-o zi, bătrânul a găsit, ca prin minune, în șosetele și cizmele lăsate în fața focului la uscat, trei pungi cu galbeni. Suficienți pentru ca fiecare fată să-și găsească un soț. De atunci s-a păstrat tradiția de a atârna șosete de șemineu pentru cei care au sau de a pune încălțările în fața ușii, în așteptarea moșului cel bun care le va umple cu daruri.

Citeste si Ghetuța lui Moș Nicolae. Cum s-a ajuns la tradiția de a pune cadouri în ghetuțe

Sursa foto: shutterstock

Află mai multe despre povestea lui Mos Nicolae

Ai sărbătoriți de Sfântul Nicolae? Iată care sunt cele mai frumoase mesaje de Sfantul Nicolae pe care le poți trimite.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate