Ce beneficii are Postul pentru sănătate?

Postul este legat, inevitabil, de zona religioasă. Înainte de sărbătorile importante din an, credincioșii trec printr-o perioadă de post, ca pregătire trupească și sufletească. Însă postul are și beneficii dovedite pentru sănătate.

Postul nu este o perioadă specifică doar creștinismului, fiind întâlnită și în alte religii. Deși primul gând este să ne raportăm la postul alimentar, perioada postului are, de fapt, două componente. Din punct de vedere alimentar, poate fi definit ca o perioadă în care oamenii se abțin de la anumite alimente, de regulă cele de origine animală. Însă postul are și o componentă spirituală. În această perioadă, oamenii sunt îndemnați la cumpătare în gânduri și în vorbe, precum și la a pune o pauză obiceiurilor care le fac plăcere: uitat prea mult la TV, timp îndelungat petrecut pe rețelele sociale.

Din aceste două perspective, postul se dorește a fi o perioadă de reconectare cu sine, din punct de vedere fizic și mental.

Postul înseamnă și evitarea dulciurilor și prăjelilor

Tocmai de aceea, dincolo de latura spirituală, postul are numeroase beneficii pentru sănătate, atunci când se respectă câteva reguli de bază. Mai exact, se produce o detofixiere a organismului, fapt recomandat de mulți nutriționiști. Într-o perioadă în care produsele de post sunt la îndemână în orice magazin, alege-le pe cele cu puțini aditivi. Întrucât ideea postului este de simplitate, încearcă să pregătești în casă mâncăruri simple, din doar câteva ingrediente.

De asemenea, deși tentante, evită zonele cu dulciuri „de post' care, de asemenea, conțin zahăr în exces, ceea ce nu face decât să dăuneze sănătății.

Și, nu în ultimul rând, așa cum spunea Mihaela Bilic într-o intervenție televizată la Digi 24, de anul trecut, evită prăjelile.

„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine', a explicat Mihaela Bilic.

Citește și: Ce recomandă specialiștii să evităm în post

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate