Postul este legat, inevitabil, de zona religioasă. Înainte de sărbătorile importante din an, credincioșii trec printr-o perioadă de post, ca pregătire trupească și sufletească. Însă postul are și beneficii dovedite pentru sănătate.
Postul nu este o perioadă specifică doar creștinismului, fiind întâlnită și în alte religii. Deși primul gând este să ne raportăm la postul alimentar, perioada postului are, de fapt, două componente. Din punct de vedere alimentar, poate fi definit ca o perioadă în care oamenii se abțin de la anumite alimente, de regulă cele de origine animală. Însă postul are și o componentă spirituală. În această perioadă, oamenii sunt îndemnați la cumpătare în gânduri și în vorbe, precum și la a pune o pauză obiceiurilor care le fac plăcere: uitat prea mult la TV, timp îndelungat petrecut pe rețelele sociale.
Din aceste două perspective, postul se dorește a fi o perioadă de reconectare cu sine, din punct de vedere fizic și mental.
Tocmai de aceea, dincolo de latura spirituală, postul are numeroase beneficii pentru sănătate, atunci când se respectă câteva reguli de bază. Mai exact, se produce o detofixiere a organismului, fapt recomandat de mulți nutriționiști. Într-o perioadă în care produsele de post sunt la îndemână în orice magazin, alege-le pe cele cu puțini aditivi. Întrucât ideea postului este de simplitate, încearcă să pregătești în casă mâncăruri simple, din doar câteva ingrediente.
De asemenea, deși tentante, evită zonele cu dulciuri „de post' care, de asemenea, conțin zahăr în exces, ceea ce nu face decât să dăuneze sănătății.
Și, nu în ultimul rând, așa cum spunea Mihaela Bilic într-o intervenție televizată la Digi 24, de anul trecut, evită prăjelile.
„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine', a explicat Mihaela Bilic.
Citește și: Ce recomandă specialiștii să evităm în post
Foto: 123rf.com