Pledoarie pentru vegetale

Laptele de vaca si diabetul de tip 1
Una dintre cele mai controversate afirmatii ale lumii medicale de azi este aceea ca laptele de vaca poate duce la diabet de tip 1. Un studiu realizat in SUA a stabilit ca, la copiii cu sensibilitate genetica intarcati prea devreme, riscul de boala este de 11,3 ori mai mare decat la cei care nu aveau o anumita configuratie genetica (considerata favorizanta pentru aparitia diabetului de tip 1) si erau hraniti la san cel putin 3 luni. Cat din acest risc este cauzat de consumul laptelui de vaca si cat conteaza genele?

In Finlanda, tara mare consumatoare de lapte de vaca, diabetul de tip 1 este de 36 de ori mai mare decat in Japonia, unde se consuma cantitati foarte mici din acest aliment. In diabetul de tip 1, sistemul imunitar ataca celulele pancreasului responsabile de producerea de insulina. Dar exista dovezi ca aceasta boala are legatura cu alimentatia si, mai exact, cu produsele lactate.

Posibila declansare a acestei boli ar fi conform urmatoarei scheme: sugarul nu este alaptat la san o perioada suficienta de timp, fiind hranit cu lapte de vaca, printr-o formula de lapte praf pentru sugari. Unii sugari nu pot digera complet laptele de vaca si lanturi mici de aminoacizi sau fragmente din proteina initiala raman in intestin, de unde pot fi absorbite in sange. Sistemul imunitar recunoaste aceste fragmente ca invadatori straini si se pregateste sa le distruga.

Din nefericire, unele din aceste fragmente seamana cu celulele pancreasului responsabile de producerea insulinei. Sistemul imunitar nu mai face distinctia intre fragmentele de proteina a laptelui de vaca si propriile celule pancreatice, distrugandu-le pe ambele. Sugarul devine astfel diabetic de tip 1, pentru toata viata.

Studiile de laborator au descoperit ca alimentatia este mai importanta in controlul aparitiei cancerului decat doza de carcinogen care l-a initiat.

Nivelurile ridicate de colesterol in sange pot fi considerate "marca" timpurilor moderne si o cale sigura catre boli de inima si vasculare.

Cateva sfaturi

  • Poti manca vegetale cu placere si satisfactie, dar perioada de tranzitie este o provocare. Exista bariere psihologice si practice, ai nevoie de timp si efort. S-ar putea ca prietenii si familia sa nu te sustina, intrucat multi oameni considera ca e periculos sa fii vegetarian.
  • Accepta aceasta provocare pentru o luna. Vei realiza nu doar lucruri importante pentru sanatatea propriului organism, ci te vei inrola si intr-o miscare de avangarda privind stilul de viata al oamenilor mileniului nostru.
  • Mananca tot ce vrei, cat mai variat, din alimente integrale, nerafinate, de origine vegetala.
  • Redu la minimum pastele fainoase albe, painea alba, dulciurile si produsele de patiserie
  • Evita produsele din carne, ouale si lactatele – cu cat mai putine, cu atat mai mari beneficiile pentru sanatate, arata Studiul China.

O carte importanta a acestui deceniu
Cartea are peste 400 de pagini si cuprinde peste 740 de referinte, majoritatea surse primare de informare, inclusiv sute de publicatii stiintifice din alte cercetari. Toate arata ca: schimbarea alimentatiei poate duce la regresia bolilor de inima, controlul glicemiei in diabetul de tip2, disparitia riscului de cancer; ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de prostata, legumele si fructele cresc performantele intelectuale la varste ridicate, iar diabetul de tip 1 este legat de obisnuintele alimentare la varsta prunciei.

In ea gasim sfaturi pentru o alimentatie corecta, ce sa mancam si ce nu, sfaturi pentru alcatuirea unor meniuri simple, apetisante si sanatoase: complet vegetariene, integrale, cu un minimum de alimente rafinate, sare adaugata si grasimi. Cartea mai arata rolul industriilor alimentare si farmaceutice in dezinformarea publicului american, modul in care concepte gresite privind alimentatia sanatoasa (consumul cat mai mare de lactate si proteine animale, de exemplu) staruie in mintea maselor si au toate sansele sa ramana multa vreme astfel.

Mihaela Doina Radulescu; foto: Shutterstock.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate