Pledoarie pentru vegetale

Atlasul cancerului
La inceputul anilor ’70, prim-ministrul Chinei, Chou EnLai, suferea de cancer. El a initiat un studiu national pentru a aduna informatii despre boala, rata mortii cauzata de cele 12 tipuri diferite de cancer. Studiul a fost cel mai ambitios proiect de cercetare intreprins vreodata. A cuprins 650.000 de adulti si a avut ca rezultat final un atlas codificat, care arata frecventa cancerului pe toata suprafata Chinei.

La inceputul anilor ’80, un cercetator chinez, director adjunct al principalului laborator de cercetare in sanatate din China, a ajuns la Universitatea din Cornell (SUA) si astfel dr. Campbell a venit in contact cu descoperirile savantilor chinezi si cu Atlasul Cancerului in China. De aici si pana la primul proiect major de cercetare intre China si SUA nu a mai fost decat un pas. Echipa a cuprins cercetatori de talie mondiala din ambele tari si un epidemiolog de la Universitatea din Oxford.

Impreuna au adunat date asupra a 367 de variabile si au facut comparatii intre ele. S-au deplasat in 65 de districte din China, au facut analize de sange la 6.500 de adulti, au luat probe de urina si au consemnat tot ceea ce acestia mancau, analizand mostre de alimente din piete de pretutindeni in tara. La sfarsit, au obtinut un studiu inegalabil ca amploare, calitate si unicitate, ceea ce New York Times a numit "Marele Premiu in epidemiologie".

Colesterolul sanguin
Comparand raspandirea bolilor vestice cu variabilele alimentatiei si ale stilului de viata, echipa de cercetatori a aflat ca unul dintre cei mai puternici predictori ai acestor boli este colesterolul sanguin. Aceleasi studii au mai demonstrat ca valorile de colesterol cele mai scazute inregistrate la americani sunt aceleasi cu cele mai ridicate valori din China rurala.

Concluzia: Nivelurile scazute de colesterol sunt legate de rate mici ale bolii de inima, cancer si alte boli asa numite vestice, chiar si atunci cand se afla la niveluri cu mult mai joase decat cele considerate "sigure" de medicii occidentali.

Cel mai bun centru de ingrijire a cardiacilor in SUA se gaseste in statul Cleveland, Ohio. Unul dintre medicii de aici, dr, Esselstyn, are un CV impresionant si curajul de a spune lucrurilor pe nume. Reexaminand practica medicala standard, dr. Esselstyn a ajuns la concluzia ca o cantitate minima de medicamente cu efect hipo-colesterolemiant si o dieta vegetariana cu aport foarte scazut de grasimi duce la rezultate spectaculoase in tratamentul bolii de inima.


Cancerul de intestin

Se pare ca factorii de mediu, inclusiv alimentatia, joaca cel mai important rol in ce priveste aparitia cancerului colonorectal.

Studii realizate pe emigranti au aratat ca, pe masura ce oamenii se muta din zone cu risc scazut de cancer in zone cu risc crescut, ei preiau acest risc in decursul a doua generatii! Mergand mai departe, cercetatorii au observat ca aceiasi factori de risc care duc la cancerul de colon, respectiv o dieta saraca in fructe si legume, dar bogata in alimente de origine animala si hidrati de carbon rafinati poate duce si la sindromul rezistentei la insulina. Iar ceea ce este bun pentru controlul rezistentei la insulina este bun si pentru cancerul de colon: o dieta alcatuita din alimente integrale, de origine vegetala.

Aceasta dieta se intampla sa fie foarte bogata chiar in hidrati de carbon, care au fost recent sub focul criticilor. Ne referim, fireste, la carbohidratii complecsi, cum sunt fructele, legumele proaspete si produsele din cereale integrale, neprelucrate, precum orezul brun sau fulgii de ovaz. Si calciul este benefic in lupta impotriva cancerului de colon.

In primul rand inhiba cresterea celulelor critice din colon si in al doilea rand aduna la un loc acizii biliari din intestin, unde se pare ca pot duce la aparitia cancerului. Pe de alta parte, acele locuri din lume unde se consuma cel mai mult calciu – Europa si America de Nord – au si cele mai inalte rate de imbolnaviri de cancer de colon.

In China rurala, unde consumul de calciu este modest si nu se consuma lactate aproape deloc, rata cancerului este mult mai scazuta decat in SUA. Asadar, nu o dieta cu cat mai mult lapte este solutia. Mai mult, studiile duc la concluzia ca in laptele de vaca exista o proteina capabila de a declansa boli devastatoare, inclusiv cancer si boli autoimune, printre care si diabetul de tip 1 la sugari!
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate