Plantele te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea

Remediile naturale sunt, si in vremurile noastre, la fel de apreciate ca in urma cu doua mii de ani. Chiar daca are acces la tehnologii de ultima ora, medicina moderna recunoaste si astazi meritele plantelor traditionale si le recomanda ca tratamente eficiente si fara efecte secundare, atat in afectiuni acute, cat si in cele cronice.

Raceala, dureri de gat
:: Problema :: O raceala in perioada calda este cel putin la fel de neplacuta ca si versiunea ei hibernala: durerile de cap si transpiratiile abundente sunt mai greu de suportat pe caldura, iar iritatia din gat nu te lasa sa te racoresti cu inghetata si bauturi reci.

:: Conventional :: Paracetamol, aspirina, antibacteriene si antiinflamatoare pentru durerile de gat, picaturi nazale descongestive pentru sinusurile blocate, calmante, eventual antialergice si antibiotice.

:: Tratament alternativ ::
Propolisul
e o substanta rasinoasa colectata de albinele melifere si folosita inca din Antichitate in tratarea infectiilor si arsurilor. Tinctura are proprietati antiseptice, antibacteriene, cicatrizante si e folosita cu succes in tratamentul durerilor de gat.

Extractul din muguri de vita-de-vie are proprietati imunostimulatoare cunoscute; recomandat in tratamentul infectiilor, al anginelor repetate, in special cu streptococ.

Ceaiul Hapciu
contine plante cu proprietati curative in raceala: fructe maces, flori de hibiscus, muguri de pin, fenicul, anason, iarba de sovarf, flori de soc, salvie, cimbrisor.

Infectii urinare
:: Problema :: Cele mai frecvente infectii ale aparatului urinar sunt cistitele. Aparitia lor e favorizata de utilizarea contraceptivelor, sarcina, lichide insuficiente. Sunt foarte suparatoare (durere la mictiune, nevoia de a urina des) si, din pacate, recidiveaza.

:: Conventional :: Antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen), solutie de carbonat de sodiu pentru scaderea aciditatii urinei, antibacteriene, antibiotice specifice, eventual un medicament impotriva calculozei, atunci cand este cazul.

:: Tratament alternativ :: Extractul din mladite de merisor (sau de afin) este un adjuvant excelent in infectiile digestive si urinare, in general, si in cistite, in special. Se gaseste sub forma de macerat glicerinic in sticlute cu picator. Se iau 50 de picaturi pe zi, in putina apa.

Uro-Gen este un preparat in intregime natural, realizat dintr-un complex de plante (frunze si fructe de merisor, plop negru, afin, lumanarica si traista-ciobanului) care au actiune antiseptica, dezinfectanta, cicatrizanta si diuretica.

In tratamentul cu Uro-Gen, este recomandata administrarea concomitenta a unor preparate de alcalinizare a urinei (bicarbonat), pentru ca actiunea antiseptica asupra cailor urinare sa fie mai puternica.

In ultimii ani, remediile din plante au depasit granitele magazinelor din reteaua Plafar si se gasesc in mai toate farmaciile. Sunt produse de firme diferite, romanesti si straine deopotriva. Sunt din ce in ce mai variate si indicate in tratamentul celor mai diverse boli: de la forme usoare la cele cronice, de la simple raceli si gripe la afectiuni circulatorii sau articulare.

Chiar daca pot fi obtinute fara reteta, este greu pentru o persoana neavizata sa se descurce in hatisul de preparate si afectiuni pentru care sunt recomandate. avantaje a ales pentru voi cateva dintre cele mai eficiente solutii din plante, pentru cele mai des intalnite boli.

Tulburari digestive
:: Problema :: Afectiuni ale stomacului (ulcer, gastrita), tulburari biliare sau ale intestinului (diaree, constipatie, balonare). Pot fi cronice sau acute. Pot aparea in cazul unei indigestii sau chiar in urma unei schimbari alimentare (in calatorii).

:: Conventional :: Antiacide (Dicarbocalm, Rennie, Maalox), inhibitori ai secretiei gastrice (Omez, Ranitidina) in ulcer si gastrite. Antiinfectioase (antibiotice, sulfamide), antidiareice (Enterol), absorbante intestinale, laxative, enzime etc.

:: Tratament alternativ :: Ceaiul Ulcer si Gastrita, de la Fares. E o combinatie din plante, realizata dupa reteta originala a farmacistului Andrei Farago (galbenele, menta, musetel, troscot, papadie, coada-soricelului, fenicul, roinita).

Extract din mladite de afin, recomandat in sindrom intestinal, colite, enterite, colibaciloza, perturbari de tranzit.

Herbolax, contra constipatiei, din extracte vegetale din zona asiatica, destinate echilibrarii tranzitului intestinal. Poate fi folosit si in timpul sarcinii.

Sindrom premenstrual
:: Problema :: Tensiune in sani, dureri abdominale si de spate, migrene, uneori stari de voma si rau, schimbari de dispozitie, nervozitate in general – imposibil sa nu-ti fie familiare cateva dintre aceste neplaceri, daca nu chiar toate!

:: Conventional :: Pilula contraceptiva le inlatura pe toate. Daca nu urmezi un astfel de tratament, poti folosi preparate diuretice impotriva retentiei de fluide, antiinflamatoare (paracetamol, ibuprofen) impotriva durerilor.

:: Tratament alternativ :: Uleiul de luminita-noptii (Evening Primrose) este o importanta sursa de acizi grasi nesaturati, cu efecte foarte bune in reglarea sistemului hormonal feminin. Insoteste-l de un supliment de vitamina E – un puternic antioxidant, considerat si vitamina fertilitatii.

Extractul din mladite de zmeur diminueaza simptomele premenstruale (tensiune in sani, dureri de cap, instabilitate emotionala). Este olosit ca adjuvant in tulburarile hormonale (dismenoree, metroragie, menoragie, amenoree), in cazuri de metrita si/sau vaginita, iminenta de avort, fibrom uterin, chist ovarian etc. Se iau cate 30 de picaturi, de doua-trei ori pe zi.

Insomnie
:: Problema :: Este o tulburare mai frecventa decat s-ar putea crede. Majoritatea oamenilor a trecut, macar o data in viata, prin experienta neputintei de a adormi sau a trezirii la ore imposibile, fara sa-si mai poata continua somnul.

:: Conventional :: In mod obisnuit, medicul prescrie tablete pentru dormit, uneori insotite de antidepresive, pe perioade determinate, atunci cand aparitia insomniei este legata de un eveniment stresant.

:: Tratament alternativ :: Ceaiul Somn Linistit este o combinatie de plante cu efect relaxant, care te adoarme imediat daca il bei inainte de culcare: flori de tei, frunze si flori de paducel, flori de soc, musetel, lavanda si iarba de sulfina.

Fitosedin, o trusa de preparate din plante, pentru insomniaci, contine un flacon cu capsule de valeriana, passiflora si roinita, plus un flacon cu solutie de Passiflora, cu efect sedativ, analgezic, hipotensiv, anxiolitic, antispasmodic. Valeriana e o planta europeana, folosita traditional pentru scurtarea timpului de adormit si imbunatatirea calitatii somnului.

Text: Mihaela Doina Radulescu; foto: Octav Nitu, arhiva Edipresse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste