Pestisori de acvariu

Sunt decorativi, nu fac zgomot sau dezordine prin casa, nu trebuie scosi la plimbare si au nevoie de o minima ingrijire.

Un acvariu e, in general, usor de ingrijit – ai nevoie doar de cateva minute pe zi si inca o ora la sfarsit de saptamana. Un acvariu cu pesti exotici frumos colorati e un element decorativ foarte la moda si de mare efect.

Amenajarea acvariului
Inainte de a cumpara pestii, trebuie sa-ti procuri acvariul si echipamentul auxiliar. Se recomanda ca acvariul din sticla sa aiba forma dreptunghiulara si o lungime (de regula) de doua ori mai mare decat celelalte doua dimensiuni.
Volumul acvariului depinde de natura si numarul pestilor care urmeaza sa il populeze. La inceput e bine sa ai un acvariu cu mai putini pesti, pentru a te obisnui cu ingrijirea lui.
Importante sunt si echipamentele auxiliare: de filtrare, aerare, iluminare, incalzire, hranire. Le gasesti in magazinele de specialitate si trebuie dimensionate in functie de capacitatea bazinului.
Mai sunt necesare un minciog, pentru a prinde pestii din acvariu, si un termometru, pentru a tine permanent sub control temperatura apei din acvariu. Dupa instalarea acvariului, urmeaza sa cumperi substratul si plantele. Dupa asezarea substratului si a plantelor, acvariul se umple incet cu apa.

 

Alege pesti sanatosi
Pestii trebuie sa fie alerti, sa consume mancare, sa aiba un colorit viu si inotatoare intacte. Un peste bolnav se recunoaste dupa un comportament lent, daca se ascunde prin colturile acvariului sau inoata inclinat pe o parte, are pete rosietice sau albe pe corp si pe inotatoare, aripioarele sunt rupte, are solzii zburliti sau lipsa.
Nu cumpara pesti dintr-un acvariu in care exista pesti morti sau cu puncte albe pe inotatoare. Cand alegi specii diferite, intreaba daca ei pot trai in acelasi acvariu, care sunt nevoile lor de hrana si de temperatura.
De regula, pestii din magazin sunt tineri si pot creste chiar si de doua-trei ori in lungime. Intreaba care este talia adulta si daca vor avea loc in acvariu. Pestii se pun in acvariu abia dupa doua saptamani de la plantare. Abia dupa acest interval mediul e stabilizat si pregatit sa-i primeasca pe nou veniti.

 

Ce trebuie sa stie un incepator
Exista pesti de apa dulce si pesti de apa sarata. Asadar, atunci cand iti alegi pestii, e bine sa stii ca un acvariu cu pesti marini e mult mai de efect, insa si costurile de intretinere sunt mai mari, pentru ca acesti pesti sunt mai pretentiosi.
Recomandarea noastra este sa optezi pentru pestii exotici de apa dulce (speciile mai rezistente si usor de intretinut sunt guppy, carasii aurii, zebrele).
Foarte important in cresterea pestilor exotici e mediul controlat in care traiesc si care trebuie mentinut in limitele unor parametri destul de stricti; temperatura apei e esentiala; la fel, ph-ul apei si duritatea acesteia. Pestii noi trebuie tinuti in carantina cateva zile, pentru a preveni – in cazul in care sunt bolnavi – posibila imbolnavire a celorlalti.
Nu uita de iluminarea acvariului (se face cu un neon amplasat deasupra si pe latura anterioara a acvariului).

 

De unde cumperi pestisorii. Neaparat, de la un magazin specializat! Acolo vei gasi numeroase specii, precum si echipamentul necesar dotarii acvariului, plus informatii privind intretinerea lor. In magazin, conditiile de intretinere a pestilor sunt mult mai bune decat in piata, la taraba.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Animale de casa