Perseide 2019: Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori poate fi observată în seara asta. De unde pot fi cel mai bine văzute?

Perseidele ajung la momentul maxim în 2019 în noaptea dintre 12 și 13 august, potrivit specialiștilor de la NASA, scrie Digi24.

Perseide 2019:

Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori poate fi observată în seara dintre 12 și 13 august

De unde pot fi mai bine văzute?

Astronomii de la Observatorul „Vasile Urseanu” au explicat mecanismele acestui fenomen. În luna august, în datele de 11, 12 sau 13 august se produce maximul curentului Perseide.

Este cel mai celebru curent de meteori, producând între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani în care activitatea este mai numeroasă.

Mitologia greacă:

În mitologia greacă, Perseu era fiul Danaei și al lui Zeus. Momentul de glorie al acestuia a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj și dibăcie Gorgonele.

Pus în dificultate de privirea Meduzei care poate transforma orice vietate în stană de piatră, Perseu s-a folosit de scutul primit de la Atena.

Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reușit să-i taie capul, ieșind învingător din aventura primejdioasă.

De fapt, legătura cu figura mitologică este întâmplătoare pentru că meteorii au primit numele după constelația Perseu, din dreptul căreia își fac apariția.

Între constelație și acest curent de meteori nu este însă nicio legătură. Perioada de activitate a perseidelor este între 17 iulie – 24 august.

Se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par a veni din constelația Perseus, informează Mediafax, citat de Digi24.

Explicația fenomenului:

Potrivit informațiilor oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”: „Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o perseidă, notează specialiștii, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

Cum pot fi observate mai bine?

Anul acesta Luna se apropie de faza maximă de pe 15 august astfel că lumina satelitului natural va îngreuna observarea curentului de meteori.

„Pentru a vedea meteorii nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong.

Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase.

Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră.

Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire”, scriu specialiștii de la Observatorul astronomic „Vasile Urseanu”.

Urmărind bolta cerească, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele.

Cele mai bune locuri pentru a urmări spectacolul Perseidelor sunt muntele, marea sau zonele rurale, așadar locurile cât mai ferite de luminile artificiale.

În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de stea căzătoare.

Desigur că stelele nu au cum să cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și care, la frecarea cu aerul, a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Aceiași specialiști explică faptul că, în timpul unei ploi de stele, se pot observa câteva mii de meteori pe oră, aceste fenomene fiind foarte rare, în vreme ce Perseidele permit celor din zonele cu cer curat, să vadă maxim 100 de meteori pe oră.

Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Foto: 123rf

Citește și:

Legătura neștiută dintre culoarea ochilor și diverse probleme de sănătate

Ce este SCALA ORAC și de ce trebuie să ținem cont de ea

DOSAR SPECIAL Cine sunt sânzienele și care este povestea lor

Care este legătura dintre anumite sentimente și apariția problemelor de sănătate?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse