Cine sunt sânzienele și care este povestea lor
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/06/ce-sunt-Sânzienele.png)
Avem internet de mare viteză, tehnologie 5D, holograme și inteligență artificială. Dar vor continua să ne placă basmele, legendele, miturile. Sunt convinsă că, în cătunele neștiute care n-au apucat, și cine știe de vor apuca vreodată, să fie puse pe hartă, sprijinite în uluca porții, acoperindu-și gura cu un colț de basma, mai sunt bătrâne care spun povești în care ele cred cu tărie, ca și când au fost aievea. Despre Sânziene despletite care s-ar fi arătat în noaptea în care se deschid Cerurile…
Cine sunt Sânzienele
Mitologia românească ne derutează în privința imaginii Sânzienelor. Ba ar fi trei fete frumoase, binevoitoare cu oamenii și vesele, care aleargă și dansează prin păduri și pe câmpii, ba sunt trei bătrâne urâcioase care zboară pe cer în zilele de Rusalii, purtând în mâini obiecte tăioase cu care pândesc să-i pedepsească pe cei care nu le respectă și muncesc de sărbătoarea lor, lăsându-i orbi și surzi.
De frica asta, cei care se încăpățânează să lucreze chiar și în aceste zile se adună laolaltă, având credința că Sânzienele nu vor mai avea curajul să-i atace, fiind mulți.
Sânzienele, cele care dănțuiesc și pedepsesc
Dar pentru că tuturor ne plac, în mod categoric, poveștile frumoase, pozitive, cu zâne bune, parcă mai degrabă am vrea să credem prima variantă. Sau
poate că aceste personaje sunt duale, iar răutatea lor, până la urmă, este motivată și îndreptățită.
Alții spun despre cele trei fete frumoase, care poartă pe cap cununi de flori, că joacă dansuri îndrăcite la răspântiile drumurilor și că cei care trec pe acolo și le văd se îmbolnăvesc pentru un an. Și că, pentru a se vindeca, aceștia vor trebui să meargă anul următor în exact același loc.
Zânele câmpului și ale soarelui
Sânzienele sunt deci zâne ale câmpului, cu puteri magice – ce-ar fi o zână fără ele?! –, care pot preface în preajma sărbătorii (24 iunie) buruienile în plante de leac. Cu adevărat puterile lor sunt mari, de vreme ce, după zilele de Sânziene, plantele nu mai cresc, ba chiar dau înapoi…
Fiind zâne ale câmpului, în ziua lor, a Sânzienelor, este sărbătorit soarele și sunt celebrate toate muncile agricole specifice verii. În unele zone ale țării, la sate, noaptea se aprind focuri pe dealuri, iar oamenii înconjoară gospodăriile și ogoarele purtând în mâini făclii. Dimineața, flăcăii satului merg pe ulițe și aruncă pe casele unde stau fete de măritat coronițe din flori de sânziene.
Și tot din flori de sânziene femeile „împletesc' cruci pe care le duc la biserică spre a fi sfințite. Acestea pot fi păstrate vreme de un an, până la următoarea sărbătoare, și folosite ca leac împotriva diverselor boli sau pentru alungarea necazurilor.
Obiceiuri în noaptea de Sânziene
✿ Se atârnă la streașina casei flori de scaieți tunse de puf. După cât puf va crește până dimineață, atât de mult noroc va avea cel care a împlinit acest ritual.
✿ Vârstnicii aruncă pe acoperișul casei o coroniță din flori de sânziene. Se spune că atunci când coronița cade de pe casă, sfârșitul omului este pe aproape.
✿ Fetele nemăritate împletesc cununi de sânziene, iar în noaptea de 23 spre 24 iunie le lasă afară, în grădină. Dacă dimineață acestea sunt acoperite cu rouă, înseamnă că în acel an își vor găsi ursitul.
Citește și
Locuri din România învăluite în mister. Aici se întâmplă lucruri inexplicabile
Minune în Marea Neagră. Mai mulți delfini au adus la suprafață o icoană a Maicii Domnului
Foto: GREEK MYTH WIKIA, WIKIPEDIA