Pe 12 mai este sărbătoare cu cruce albastră. Ce înseamnă asta?

În fiecare an, pe 12 mai, în calendarul creștin-ortodox se sărbătorește Sf. Mc. Ioan Valahul. Prezența acestui sfânt în calendar este marcată cu cruce albastră. Ce semnificație are acest lucru?

Fiecare culoare pe care o regăsim în calendarele creștine are o semnificație aparte, în funcție de sărbătoarea din ziua respectivă. Culoarea roșie marchează cele mai importante sărbători din an și zilele de duminică. Sărbătorile cu cruce neagră diferă de cele roșii prin gradul de solemnitate (mai redus) al slujbelor. În ceea ce privește sărbătorile cu cruce albastră, acestea sunt dedicate sfinților românilor sau ai celor care au moaștele pe teritoriul românesc.

Sf. Mc. Ioan Valahul, cu cruce albastră

Sfântul Mucenic Ioan Valahul este unul dintre sfinții români cei mai îndrăgiți, cu o poveste de viață și de mucenicie care inspiră. La vârsta de 15 ani, acest sfânt devine rob al turcilor, după o incursiune a acestora în Țara Românească. Chinurile la care a fost supus au fost de neînchipuit, însă nu l-au făcut să renunțe la viața în slujba lui Hristos, murind pe data de 12 mai, în anul 1662, fiind spânzurat. Povestea lui de viață a fost consemnată de un învățat grec Ioan Cariofil, din Istanbul, care a trăit în acea perioadă.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât sărbătorirea acestui mucenic în anul 1950, iar cinci ani mai târziu a avut loc generalizarea solemnă a cultului.

Se spune că acatistul și rugăciunea către Sf. Ioan Valahul îi ajută pe cei care se află în situații dificile.

Citește și: Ce mărturisim la spovedanie?

Foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate