Pe 1 noiembrie, catolicii sărbătoresc Ziua morţilor sau Luminaţia

Ziua morţilor

În ziua de 1 noiembrie, cei de rit catolic sărbătoresc Ziua morţilor sau Luminaţia, în calendarul catolicilor numindu-se Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, încă din secolul al VII-lea.

Biserica catolică a adoptat această sărbătoare în secolul al VI-lea, iniţial celebrându-se pe 13 mai. Cel care a decis mutarea acestei sărbători în anotimpul rece a fost Papa Grigore al VI-lea, în anul 835.

Potrivit monitorulexpres.ro, la originea Zilei Morţilor ar sta ceremonia celţilor de acum 2.000 de ani. Aceştia sărbătoreau pe 1 noiembrie Anul Nou, noapte în care credeau că spiritele celor morţi se întorc printre cei vii.

Citeşte şi Datini, obiceiuri, superstitii de Ziua Sfantului Andrei

Obiceiuri în Ardeal

În această regiune,  prima zi din noiembrie este o sărbătoare când sunt comemoraţi cei plecaţi din această lume, astfel că toţi credincioşii merg la mormintele celor iubiţi pentru a depune flori şi pentru a aprinde lumânări.

Dacă se întâmplă cumva să te afli în Braşov în seara zilei de 1 noiembrie, vei putea observa că cimitirele din zonă vor fi iluminate cu mii de candele şi lumânărele, ritual tipic catolicilor, reformaţilor şi protestanţilor pentru a le aduce un omagiu celor de mult plecaţi din lumea celor vii. Acest frumos obicei nu se întâmplă doar în Braşov, ci în toată zona Ardealului, Banatului şi Maramureşului  – Luminaţia fiind sărbătorită chiar şi de ortodocşi.

Pentru ce se roagă românii

De Luminație, atât catolicii, cât şi ortodocşii se roagă pentru următoarele:

  • mântuirea celor dispăruţi
  • pentru bucuria sufletelor lor
  • iertare

Moşii de toamnă la ortodocşi

Pe 5 noiembrie, ortodocşii sărbătoresc Moşii de toamnă, zi când se pomenesc cei plecaţi dintre noi, astfel că în prima zi de sâmbătă din noiembrie, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate parastase. De aici nu trebuie să lipsească coliva şi vinul.

Se spune că cei care vor face acest ritual creştin vor fi binecuvântaţi de Dumnezeu cu harul Său în toate cele de trebuinţă.

Sursa foto: libertatea.ro

Citeşte şi Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate