Pantofii cu toc pot duce la apariția varicelor? Uite care este părerea medicului Toni Feodor


Varicele nu doar că sunt inestetice, dar netratate, acestea pot cauza probleme serioase de sănătate și chiar pot ajunge să pună viața în pericol. Denumită în termeni de specialitate boală venoasă cronică, această afecțiune apare atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, iar cauzele sunt multiple. 

Atunci când se discută despre varice, majoritatea persoanelor consideră ca factori declanșatori ai acestei boli statul în picioare sau purtarea tocurilor. Dacă statul în picioare poate avea un anumit impact în dezvoltarea acestei boli, medicul Toni Feodor a ținut să explice că în ceea ce privește pantofii cu toc, doamnele nu ar trebui să își facă griji.

Pantofii cu toc pot duce la apariția varicelor?

Deși sunt accesoriul care le ajută pe femei să își construiască ținute elegante, pantofii cu toc sunt priviți cu o oarecare reținere de foarte multe doamne, fiind îngrijorate că aceștia ar putea să le afecteze starea de sănătate. Invitat în cadrul emisiunii “Lifestyle sănătos”, difuzată de revista Avantaje, Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specializarea flebologie, a explicat ce implică purtarea pantofilor cu toc. În ciuda miturilor legate de pantofii cu toc, specialistul a dezvăluit că există situații în care medicii chiar recomandă purtarea acestora și asta pentru că favorizează circulația sângelui.

“Sunt studii de anatomie funcțională care arată că tocul favorizează circulația de întoarcere, în special tocul de 3 sau 5 centimetri. Noi recomandăm pacienților cu varice, pacientelor cu varice și chiar bărbaților le recomandăm. Există un anumit sindrom în care nu avem varice, dar avem picioare umflate, este sindromul de capcană de venă, în care dacă stăm în picioare și avem un genunchi căzut pe spate, un genunchi în hiperextensie, vena se comprimă dată de mușchi pe un plan osos și atunci, în timp, piciorul începe să se umfle. Bietul bolnav face sute de ecografii, nimeni nu îi descoperă această leziune și îi corectăm un pic prin fizioterapie această poziție, îi dăm un ciorap și îi recomandăm întotdeauna tocuri. Când stă pe tocuri nu poate să vină în hiperextenisa genunchiului, stă într-o oarecare flexie, poziția schiorului și atunci scapă de aceste probleme. Tocurile sunt recomandate pentru circulația venoasă, desigur, niște tocuri care să nu afecteze statica piciorului.”, a spus Toni Feodor, medic primar chirurgie generală.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a asculta părerea medicului Toni Feodor.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce sunt varicele și care sunt factorii de risc care favorizează apariția acestora? Medicul Toni Feodor: „Cei care nu stau pe scaun, nu fac varice'

Cum știm că o aluniță se transformă în melanom? Schimbările care trebuie să ne trimită la medicul dermatolog

De ce în primele 20 de minute de stat la plajă NU ar trebui să folosim cremă cu factor de protecție solară?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Lifestyle sănătos