Cum știm că o aluniță se transformă în melanom? Schimbările care trebuie să ne trimită la medicul dermatolog

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Auzim tot mai des de situații în care pacienții merg la medicul dermatolog pentru excizia anumitor alunițe existente în diferite zone ale corpului. Dacă unii fac acest lucru având la bază doar motive ce țin de partea estetică, alte persoane sunt nevoite să apeleze la această intervenție în urma recomandării venite din partea medicului specialist. 

Melanomul face parte din categoria tipurilor de cancer de piele cu o evoluție rapidă și agresivă. Acesta poate să se dezvolte având ca punct de pornire alunițele existente pe suprafața pielii, motiv pentru care acestea trebuie ținute sub observație, iar orice modificare ar trebui examinată de către medicul dermatolog.

Cum știm că o aluniță se transformă în melanom?

Semnele care arată că o aluniță se transformă în melanom sunt de multe ori ușor de sesizat cu ochiul liber. Alunițele își pot modifica forma, culoarea și dimensiunea, ceea ce trebuie să îi trimită pe pacienți la medic pentru o dermatoscopie. Pentru că de multe ori aceste schimbări sunt ignorate de pacienți, medicul dermatolog Michael Russu a prezentat care sunt schimbările ce trebuie tratate cu maximă seriozitate și de ce este importantă dermatoscopia pentru depistarea cancerului de piele într-un stadiu incipient.

“Facem dermatoscopia. Dacă ne uităm cu ochiul liber observăm anumite elemente de schimbare. În prezența dermatoscopiei digitale le vedem clar, nu se mai pot ascunde. Vedem diferențe de pigment, modificări de dimensiune, vedem vase, vedem vascularizație în zonă. Să zicem că a avut loc un traumatism mecanic. Medicul se uită, apare dermatoscopia în plan, se face o poză, se evaluează gradul de traumatism. Așa ne dăm seama care a fost traumatismul, dacă a avut loc o modificare și dacă la acel moment sugestia dermatologului este să o urmărim sau recomandă, de exemplu, o intervenție, posibil excizia acelei formațiuni. Traumatismul este un proces în care apare schimbarea. Schimbarea este ceva ce va altera formațiunea aceea de la formula originală. În cazul oricărei modificări, schimbări, alterări există toate șansele să se modifice în altceva.”, a spus medicul dermatolog Michael Russu.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea care este părerea medicului Michael Russu.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

De ce în primele 20 de minute de stat la plajă NU ar trebui să folosim cremă cu factor de protecție solară?

De ce a crescut numărul cazurilor de melanom în România? Motivul pentru care tot mai mulți tineri primesc acest diagnostic

Cum ar putea fi stopată răspândirea cancerului de sân? Descoperirea medicală care ar putea salva o mulțime de vieți

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului