Ozana Barabancea: “Cea mai mare avere nu este banul, ci este timpul petrecut cu cei dragi” INTERVIU EXCLUSIV

Într-o lume în care autenticitatea și profunzimea sunt din ce în ce mai rare, Ozana Barabancea se remarcă prin talentul său excepțional și prin empatia sa profundă. Cu fiecare interpretare, Ozana reușește să îmbine tehnica muzicală cu o erudiție stilistică și o profundă înțelegere a intențiilor compozitorului, reușind să aducă la viață povestea fiecărei piese. Dar Ozana nu este doar o artistă desăvârșită, ci și o mamă devotată și o femeie cu un suflet cald și generos. Rolul său de ambasador al Asociației Life Call este doar un exemplu al implicării sale în cauze sociale importante, motivația sa fiind ghidată de propria experiență de viață și de dorința de a ajuta semenii aflați în nevoie. Ozana Barabancea este mai mult decât un artist talentat; este un exemplu de putere și reziliență. Cu o colecție impresionantă de ii românești, pe care le consideră adevărate comori naționale, și cu superputeri precum versatilitatea artistică și empatia, Ozana continuă să inspire și să aducă bucurie celor din jurul său, atât prin muzica sa, cât și prin acțiunile sale umanitare. Într-o lume a schimbărilor, Ozana rămâne ancorată în valorile sale, oferind un model de autenticitate și dedicare care merită să fie apreciat și urmat.

IMG-20250221-WA0000SeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 4)

Ozana Maria… ai un nume frumos, rar. Cine ți-a pus numele acesta?

Mama mea mi-a pus numele, ea fiind împreună cu tata într-o excursie în zona Humuleștilor. Și, într-adevăr, are o rezonanță aparte. Sunt foarte fericită că port acest nume rar, dar impunător.

Tu cânți demult, ai fost pianistă, solistă de jazz… cine ți-a remarcat vocea?

Vocea mi-a remarcat-o educatoarea, chiar la grădiniță. Memoram rapid toate cântecelele. Tot la grădiniță, am dirijat și primul cor de copii, la serbarea de Moș Nicolae. Prestația mea a fost remarcată de actorul Silviu Stănculescu, care mi-a subliniat că eu am muncit cel mai mult și am dus tot greul. Dar eu am făcut-o cu o plăcere și cu o lejeritate, de parcă dirijam dintotdeauna.

 Ești un artist profund, te-am ascutat cântând intonații psaltice, vocea are trădează o mare anvergură sufletească. Este talent, muncă, erudiție muzicală, genetică?

Eu cred că interpretarea presupune și studiu stilistic, nu doar o execuție banală. Eu asta încerc să fac și acum. Am vrut să interpretez cu acuratețe intonațională și stilistică fiecare piesă în parte, să nu confund intenția compozitorului, să fiu în povestea vremurilor. Și genetica are un rol important, dar talentul merită să fie conștientizat și șlefuit permanent, prin exercițiu, prin cultură, prin audiții comparate, și prin expunerea în fața unui public avizat. Dacă am reușit să conving, acesta este rezultatul muncii permanente cu mine însămi.

 Tu ai auz absolut?

Am un auz foarte bun. Fiul meu îl moștenește pe tatăl lui, și are auz absolut, iar fiica mea are auz foarte bine exersat pentru că e pianistă. Aud foarte bine. Aud și ce gândești! Păzea! (râde)

Ce moment din viața ta consideri că te-a definit cel mai mult ca artist și persoană?

Au fost multe momente importante, fiecare a marcat un anumit stadiu, o anumită etapă a dezvoltării mele spre desăvârșire. Și încă mai am de uimit publicul larg. Una dintre realizări a fost compoziția unei elegii dedicate Sfintei Doamne Maria Brâncoveanu, o lucrare extrem de profundă și răvășitoare, pe care am scris-o în urma unor rugăciuni făcute timp de un an de zile, cu binecuvântarea preotului stareț Ioanichie, al mănăstirii Frăsinei. Am început textul pe 24 februarie 2024, chiar când se sărbătorea Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Și am finalizat lucrarea pe 15 mai, când mama mea ar fi împlinit 88 de ani, Dumnezeu să o ierte. Este singura lucrare muzicală și literară dedicată exclusiv durerii Sfintei Doamne Maria Brâncoveanu. Durerea unei soții și a unei mame care își pierde soțul și copiii, într-o zi, este copleșitoare, și poate nimeni nu a avut curaj să se aplece asupra subiectului, fiind de o mare încărcătură emoțională.

Ești ambasador al Asociației Life Call. Ce te-a motivat să te implicați în acest proiect și ce vrei să știe lumea despre acest demers?

Sunt o femeie empatică și retrăiesc emoțiile semenilor mei, fie tristeți sau bucurii. Sunt un receptor excepțional al emoțiilor. De aceea, am decis să accept provocarea. Și eu am fost o femeie însărcinată, în nevoi cu cel de-al doilea copil. Și prin faptul că i-am dat viață fiicei mele, Dumnezeu m-a răsplătit nesperat. Am luat lozul cel mare. Viața mea a început să strălucească, aveam oportunități să arăt ce pot. Viața mi-a dat foarte multe șanse. Eu sunt un exemplu viu. De aceea am acceptat.

 Ozana, cum e viața ta acum? Liniștită, clamă, jucăușă, plină de satisfacții, un carusel de trăiri?

Viața mea e mult mai liniștită pentru că sunt extrem de selectivă, pentru că am înțeles că cea mai mare avere nu este banul, ci este timpul petrecut cu cei dragi. Am învățat să spun NU la lucrurile sau oamenii pe care le/ îi consider sub nivelul meu de pregătire sau empatie.

 Când ți-a fost cel mai bine și când cel mai rău? Cum a trecut omul Ozana peste toate?

Nevoia te învață. Până acum, am trecut peste toate. Cu ajutorul bunul Dumnezeu. Cel mai rău a fost când am pierdut-o pe mama. Cel mai bine a fost când mi-am văzut copiii unul lângă altul .

 Câte Ii ai și care îți e cea mai dragă?

Am peste 160 de ii. Toate îmi sunt dragi. Aș interzicea vinderea acestui tezaur românesc străinilor. Dacă aș putea, le-aș cumpăra eu pe toate, doar să nu ajungă pe mâini nerecunoscătoare. Ia românească este vocea neamului nostru, este vocea identității naționale, este istorie vie, este o mărturie de înțelepciune, de pricepere, de hărnicie, de credință, de iubire pentru Hristos. Ia românească vorbește prin semnele cusute. Ele ascund gânduri, aspirații, intenții, speranțele fetelor dinainte de a se mărita. Ele conțin istoria noastră. De aceea, consider că fiecare ie merită sărutată și închinată înainte de purtare ca un veșmânt sacru, plin de har.

 Ozana, care e superputerea ta?

Am mai multe: versatilitatea artistică, empatia și…. dacă reușești să mă cunoști bine, mă lipesc de sufletul tău! 

Interviu realizat de Florentina Mușat.

ANDREI URSU: „Iubirea este un proces continuu, o negociere fără oprire care poate căpăta diferite nuanțe odată cu trecerea timpului'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje