Osteoporoza. Tot ce trebuie să știi despre boala care-ți „macină” oasele!

Osteoporoza intră în categoria patologiilor care le condamnă la suferință pe multe dintre femei. Perfida suferință este denumită, deloc greșit, BOALA TĂCUTĂ', tocmai pentru că manifestarea ei se face totalmente în liniște. „Osteoporoza nu doare și, de aceea, este atât de târziu diagnosticată. Durerea apare numai în caz de fractură (tasare vertebrală). Nu veți ști că aveți osteoporoză până când nu se fracturează un os. În cazul acestei afecțiuni, oasele devin fragile și sunt mai susceptibile la fracturi. Se fracturează, frecvent, oasele șoldului, coloana vertebrală și încheietura mâinii. Osteoporoza apare, cel mai frecvent, în cazul femeilor în vârstă.” , explică DR. TAREK NAZER, medic ortopedie și traumatologie.

Cum se stabilește diagnosticul de osteoporoză?

“Se pot efectua un set general de analize de sânge, compus din analizele uzuale, calciu, vitamina D – deoarece deficitul acestei vitamine poate duce la o absorbție scăzută a calciului, plus hormonul PTH pentru depistarea hiperparatiroidismului, al hormonului FSH pentru depistarea menopauzei și a fosfatazei alcaline. Toate acestea pot fi completate de o radiografie de coloană vertebrală ce poate arăta demineralizarea osoasă accentuată sau poate pune un diagnostic, dacă se evidențiază tasări vertebrale în partea anterioara a vertebrelor. La aceste investigații se adaugă și testarea DEXA care măsoară densitatea de la nivelul șoldului și a coloanei vertebrale.”, mai precizează ortopedul.

Osteoporoza: Factorii de risc care duc la osteoporoză sunt:

Vârstă înaintată
Nivel scăzut de estrogeni (menopauză)
Nivel scăzut de testosteron (andropauză)
Nivel scăzut de calciu și vitamina D
Administrarea pe timp îndelungat a medicamentelor pe bază de corticoizi
Sedentarism
Fumat
Alcool

OSTEOPOROZA POATE FI PREVENITĂ ?

Pentru a ajuta la menținerea oaselor puternice și a împiedica pierderea de masă osoasă este necesar să urmăm:
–  o alimentație echilibrată,
– evitarea obiceiurilor nocive (alcoolul, fumatul, excesul de cafea, sedentarismul), – odihnă corespunzătoare, dar și activitate fizică.

Osteoporoza se poate preveni prin menținerea unui regim alimentar corespunzător cu un aport adecvat de calciu, deoarece acesta ajută oasele să se dezvolte normal, de vitamina D care îmbunătățește absorbția calciului și este importantă pentru dezvoltarea oaselor și de vitamina A necesară creșterii oaselor.

La fel de necesare sunt vitamina C pentru formarea colagenului care este cel mai important component ce se găsește în cartilagii, oase, ligamente și piele și vitamina K ce are rol în reconstrucția oaselor.

Aportul de vitamine și minerale rămâne important, evitandu-se totodată consumul de alcool, tutun, cafea sau a medicamentelor pe bază de aluminiu.

Un alt mod de prevenție foarte eficient este exercitiul fizic. Poți stabili împreună cu medicul un program de exerciții recomandate în caz osteoporoză.

Câteva exerciții deseori recomandate de specialiști sunt: exerciții de aerobic, exerciții cu impact redus și risc scăzut de a provoca fracturi (mers pe bandă, aparate eliptice, dans), exerciții de tip non-impact cum ar fi: yoga, pilates, exerciții de postură, ce ajută la menținerea poziției corpului, întăresc musculatura și te scapă de umerii lăsați.

Sunt totodată recomandate și exercitiile de forță care încetinesc procesul de pierdere a densității osoase, în care sunt incluse exerciții de bază ce folosesc propria greutate corporală și ridicarea de greutăți.

CUM SE TRATEAZĂ OSTEOPOROZA

Prevenirea fracturilor este obiectivul principal în tratamentul pacienților cu osteoporoză. Multe medicamente s-au dovedit eficiente în a reduce riscul de fractură osteoporotică.

Medicație specifică:

• substituția hormonală
• modulatorii selectivi de receptori estrogenici
• bifosfonații
• calcitonina
• parathormonul
• denosumab
Atenție, însă, înainte de a folosi oricare din medicamentele de mai sus, trebuie consultat un medic pentru a stabili avantajele și riscurile fiecăruia dintre ele.

Foto: 123rf

Citeste și:

Virusolog de talie mondială: Ne așteaptă doi ani de purtat masca

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului