Oncolog Anca Zgură: “Cresc cazurile de cancer colorectal la tineri!”

În România nu există suficienți medici oncologi, iar incidența cazurilor de cancer nu pare să se lase impresionată de condițiile precare din spitale, aparatura depășită sau lipsa personalului medical ultra-specializat în oncologie medicală. Dr. Anca Zgură, deja obișnuită cu problemele din sistem trage un alt semnal de alarmă: îngrijirea paliativă a bolnavilor în stadii terminale și numărul crescut de cazuri de cancer colorectal la adulții tineri.

Doamna doctor, ce spun ultimele statistici privitoare la incidența tipului de cancer în rândul populației din țara noastră?
În România, la bărbați cel mai des întâlnit este cancerul bronho-pulmonar, iar la femei, în ultima perioadă au explodat cancerele de col, cu un număr foarte crescut de cazuri. Îngrijorător este faptul că în aceste statistici au început să apară adulții tineri, diagnosticați cu melanom. Cam așa arată statistica: bărbați – plămâni, femei – col/sâni, ambele sexe: cancere colorectale și cancerul de piele la adulții tineri.

Dacă a crescut numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col înseamnă că programul național de screening a fost un succes, sunt depistate tot mai multe femei…
Din păcate, nu putem vorbi despre un succes. Majoritatea sunt în stadii avansate, deci nu în faza incipientă cum ar fi trebuit să le descoperim. Au depășit faza de intervenție chirurgicală și merg direct către chimio și radioterapie pentru micșorarea volumului tumorii, ca să primească ulterior indicația chirurgicală. Majoritatea pacientelor sunt în stadii avansate ale bolii.

Cancerul de col are totuși, o evoluție lentă, față de alte tipuri de cancer, cum e cel pancreatic, de exemplu, care e fulminant…
E adevărat, dar cancerul de col este asimptomatic inițial sau femeile evită să ia în seamă simptomatologia. În schimb, în cazul cancerului pancreatic apare „durerea în bară', se simte ca o curea care strânge circumferința superioară a mijlocului. În cazul cancerului de col uterin sângerările sunt principalul simptom care alarmează femeia, dar de cele mai multe ori sunt neluate în seamă. Totuși, evoluția celor două tipuri de cancere este foarte diferită, mortalitatea este foarte ridicată la cancerul de pancreas. Pe mine ceea ce mă îngrijorează în ultima perioadă este creșterea numărului de cancere colorectale la pacienții tineri, 30-40 de ani.

Să fie de vină stilul de viață?
Absolut, și când spunem stil de viață este bine să amintim tot: preferințele alimentare, lipsa apetitului pentru mâncăruri gătite acasă ca odinioară, cu alimente crescute în agricultura ecologică, sedentarismul, preferința de a nu mai bea apă, ci sucuri carbogazoase. Pentru că am pomenit și de melanom, ei bine, expunerea și lipsa protecției la soare sunt principalele cauze, iar la pacienții tineri melanomul/cancerul de piele are o evoluție rapidă și cu o mortalitate ridicată. Recomand, toate alunițele la control!

Din experiența și practica dumneavoastră în calitate de medic oncolog, care este cancerul cu cele mai puține șanse de supraviețuire?
Cancerul pancreatic. Vorbim de aproximativ șase luni de la data diagnosticării. Depinde și de stadiul în care a fost diagnosticat. Cu noile metode de tratament, cu scheme mai agresive, putem să creștem perioada de supraviețuire, dar chiar și așa pacienții care au fost operați sau care au răspuns inițial la tratament au avut recidivă la aproximativ un an. Niciun pacient din câți am tratat nu a ajuns la cinci ani. Este un cancer foarte agresiv. În general, metastazează la nivel hepatic și pulmonar.
Probabil că ar trebui să discutăm odată și cu mai multe instituții prezente despre îngrijirea paliativă, care are un rol important în sfera oncologică și pe care nu prea se pune accent la noi în țară. Pacienții oncologici în stadiul terminal au nevoie de multă susținere medicală și psihologică pentru a trece mai ușor peste această perioadă grea.

Doamna doctor, de unde vă luați puterea de a face față zilnic bătăliilor chinuitoare cu această boală cumplită?
Eu mă încarc foarte mult pozitiv când văd pacienți care răspund la tratament. Vă dau un exemplu: am un pacient de 38 de ani diagnosticat cu cancer de rect și metastaze hepatice. Nu a fost eligibil pentru operație, i s-a făcut anus contra naturii și a primit indicație de second opinion în afara țării. A venit la noi la o consultație în cadrul spitalului Oncofort cu analize dezastruoase. I-am început tratamentul de specialitate și cu ajutorul lui Dumnezeu am mers înainte, fiind în momentul de față în remisie. Din astfel de cazuri îți iei energia de care ai nevoie.

De ce ați ales oncologia?
Mie tot timpul mi-au plăcut lucrurile grele, iar oncologia este o specialitate grea, cu foarte multă presiune emoțională. Din păcate sunt din ce în ce mai puțini medici oncologi în România, și suntem încărcați la maximum.

Este imunoterapia soluția de viitor pentru tratamentul împotriva cancerului?
Da, putem privi cu maxim interes această opțiune. În momentul de față tratăm prin imunoterapie pacienți diagnosticați cu cancere pulmonare, renale, melanoame și cele din sfera ORL.

De ce recidivează cancerul după ce a fost tratat cu succes?
Pentru că în lupta împotriva celulei canceroase o dată intră în joc sistemul imun, și o dată tratamentul. Practic, și sistemul imun încearcă să distrugă aceste celule tumorale. Pe unele le distruge, pe altele nu. Acestea din urmă capătă mutații, deci celula tumorală care nu a fost distrusă nici de sistemul imun, nici de tratamente, diseminează și este mai greu de distrus. De aceea se caută mereu alte opțiuni de tratament.

Florentina Mușat

Foto: arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje