Mirela Retegan: „Viața se măsoară în astăzi, aici, acum”

Lansarea celei mai recente cărți, Astăzi, aici, acum a fost cel mai bun pretext pentru a sta de vorbă cu Mirela Retegan despre „secretele' care au adus-o în acest punct echilibrat al vieții ei, în care știe ce trebuie să facă pentru a trăi, din plin, momentul prezent.

Am descoperit-o pe Mirela Retegan întâi în calitate de creatoare a fenomenului numit „Gașca Zurli'. Apoi mi-a însoțit (și continuă să facă asta) diminețile de weekend unde, la Europa FM, moderează emisiunea „Antrenorul părinților', alături de Gaspar György, și de ceva vreme mă regăsesc în cărțile pe care le scrie. Cea mai recentă, Astăzi, aici, acum, publicată la Curtea Veche Publishing, m-a cucerit prin eleganța și franchețea cu care Mirela Retegan spune lucrurilor pe nume. Pentru că, în fond, fie că suntem părinți sau nu, de noi depinde dacă alegem să pășim prin viață curajoși, înfruntând neprevăzutul, sau temători de inevitabilele pericole. Iar alegerea noastră va influența, în mod direct, și pașii celor pe care îi avem alături de noi în această călătorie. Discuția cu Mirela Retegan mi-a reamintit că, pentru a fi un părinte bun, trebuie să fii, în primul rând, bun cu tine, cu propria ta persoană. Astăzi, aici, acum.

A fost scrierea cărții „Astăzi, aici, acum…' o modalitate de a trece mai ușor prin perioada pandemiei?
Cred că mai degrabă pandemia a fost un sprijin pentru carte. Dacă nu traversam această perioadă, nu conștientizam că viața se măsoară în astăzi, aici, acum.

Am citit cartea pe nerăsuflate. În același timp, cred că efectul textelor de acolo este puternic și dacă sunt citite separat, câte unul/două pe zi, ca un start în noua zi. Ai avut un ritual de scriere a acestor texte-meditație?
Nu. Scriu când sunt inspirată. De la un cuvânt, o reacție, o replică. Nu mă așez niciodată cu intenția să scriu despre ce ar vrea să audă oamenii. Scriu ce înțeleg, după ce simt.

Din cărțile anterioare și din intervențiile online/ TV/ radio, se simte că ai ajuns într-un punct în care te cunoști foarte bine, în care știi cum să primești ceea ce-ți oferă viața. Ți-a schimbat oare pandemia perspectiva asupra vieții, în general?

Mulțumesc. Mă bucur că așa se vede. Pandemia nu a adus schimbări majore. Eu așa trăiesc dintotdeauna. Fac lucruri care par curajoase pentru ceilalți, iar eu am sentimentul că mi-au ieșit în cale pentru că trebuie să le împlinesc eu. E adevărat că, odată cu trecerea timpului, sunt tot mai relaxată și mai asumată. Fac din ce în ce mai mult din ceea ce vreau, decât din ceea ce trebuie.

Mirela Retegan: „Sunt o mamă suficient de bună'

Oamenii iubiți sunt oameni fericiți'. Dacă aceasta este cheia fericirii, de ce oare nu iubim și nu ne lăsăm iubiți mai mult?
Din teama de a nu fi părăsiți. Sindromul impostorului nu ne dă voie să fim cine simțim că putem fi. Trăim cu frâna de mână trasă și ne mirăm că ne moare motorul în mijlocul drumului. Nu ne trăim emoțiile până la capăt, pentru că mereu ne-a fost condiționată iubirea – și unii dintre noi au plătit un preț foarte mare. Cred că fericirea nu trebuie plătită în suferință. Am înțeles asta târziu, din fericire nu prea târziu.

Te-am ascultat povestind despre versiunea ta din copilărie, când erai o fetiță foarte timidă. Cum ai reușit să treci peste propria timiditate, pentru a ajunge în punctul în care ești azi? Cât timp ți-a luat să afli „cine ești tu'?
O bună bucată din viață! Din fericire, nu toată. M-au ajutat toate întâmplările pe care le-am trăit să descopăr cine sunt și să-mi înțeleg puterile. Anul acesta am aflat și care e superputerea mea (n.r – despre care Mirela vorbește mai multe în carte).

Mirela ReteganSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 3

Ce rol joacă Divinitatea în viața ta?
Dumnezeu e cel mai bun partener în tot ceea ce fac. Sunt în aceeași echipă cu El, Îi cer ajutor și mă conectez cu El în toate acțiunile mele. Îmi încep ziua rugând Divinitatea să mă inspire pentru ceea ce am de făcut astăzi și închei ziua mulțumind pentru tot ceea ce am trăit și am simțit.

Sunt Mirela Retegan și, de profesie, sunt mamă'. Cum ești, ca mamă?

Bună. Ca să-l citez pe Gaspar György – colegul meu de la Europa FM – o mamă suficient de bună. În accepțiunea psihologilor, asta înseamnă o mamă care face tot ce poate să-și înțeleagă copilul și să fie astăzi mai bună decât ieri. Sunt o mamă bună, pentru că nu cresc un copil care să satisfacă nevoile mele, cresc un copil care are tot dreptul să se dezvolte liber, fericit, sănătos.

Știu că ești întrebată adesea cum reușești să faci atâtea. Eu aș vrea să știu cum reușești să le faci pe toate atât de bine?
Încerc să-mi țin mintea clară și fac lucrurile pe rând, chiar dacă sunt multe deodată în ochii publicului, ele sunt rezolvate unul câte unul. Le tratez ca pe proiecte distincte și am grijă să aibă, ca și textele, început și sfârșit adevărat, iar cuprinsul să reprezinte conținut, nu umplutură.

Prin tot ceea ce faci, reprezinți o sursă de inspirație și de motivație pentru multă lume. Cine te inspiră și te motivează pe tine?
Aproape tot ce trăiesc: oameni, natura, întâmplările, visele, arta, joaca, emoțiile… sunt foarte conectată cu tot ce mă înconjoară, sunt deschisă și un foarte bun observator pentru lucrurile cu care rezonez. Nu știu multe despre o grămadă de lucruri – dar, cele pe care le simt, le duc până în suflet și le fac parte din mine.

Avem o rubrică în revistă, legată de titlul acesteia: „Avantajele' vieții. Și nu pot încheia acest interviu fără a te întreba: Care sunt și au fost avantajele vieții tale?

Am plecat cu un avantaj imens – o familie minunată! Părinții și bunicile mele au fost niște oameni extraordinari. Eu nu fac astăzi decât ceea ce am văzut în ograda bunicii mele. Valorile mele, credințele, dorințele, toate au fost plantate acum mulți, mulți ani de cei mai importanți oameni din viața mea. Tot ce ei au sădit acum crește și, de la o plăntuță mică, sper până la sfârșit să crească un copac al vieții mele minunate. Pe drumul pe care m-au lăsat ai mei să merg am întâlnit mulți oameni de la care am avut de învățat enorm. Au fost oameni care m-au susținut, oameni care mi-au pus piedică, oameni care mi-au suflat în aripi sau oameni care au ridicat ziduri în fața mea. Și unii, și ceilalți m-au ajutat să ajung aici. Pe unii îi port în inimă, pe alții în exemple de dat celorlalți despre cum să nu facem cu oamenii de lângă noi. Dar, cel mai tare m-am bazat pe ceea ce am simțit că mi-a dat mie Divinitatea de făcut pe lumea asta.

Interviu realizat de Cătălina Chiricheș

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje