Omicron a fost găsit la animale! Asta ar trebui să ne îngrijoreze

În România, existau, potrivit unei evaluări din 2016, peste 203.000 de exemplare de căprioare, atât masculi, cât și femele. Aceasta este un avantaj pentru vânători, o durere de cap pentru grădinari, un pericol pentru șoferi și acum, se pare, o posibilă problemă în efortul continuu al lumii de a controla pandemia de COVID-19, mai ales cu ultima variantă extrem de contagioasă, Omicron.

Potrivit unui nou studiu publicat pe bioRxiv, cercetătorii de la Universitatea Penn State au descoperit că mai multe căprioare capturate și testate pe Staten Island din New York au fost infectate cu varianta Omicron a SARS-CoV, scrie Time. Este prima descoperire de acest fel la animale.

În 2020 și 2021, Departamentul Agriculturii al SUA a detectat versiuni anterioare ale virusului la 481 de căprioare prelevate în 15 state. Dar varianta Omicron provoacă o îngrijorare mai mare decât acele tulpini anterioare pur și simplu din cauza transmisibilității sale extreme și a locurilor apropiate în care trăiesc adesea oamenii și căprioarele.

Studiul a fost mic, cercetătorii au luat probe nazale de la 68 de căprioare și au găsit Omicron în cinci dintre ele. Întrebarea pe care o ridică descoperirea este cât de transmisibil este virusul de la om la căprioare și înapoi? Deocamdată, cel puțin, cercetătorii nu pot spune. Studiul a arătat doar că animalele găzduiau virusul, dar nu a dezvăluit nimic despre modul în care l-au dobândit sau cât sunt de capabile să-l transmită între ele.

„Pe măsură ce continuăm să găsim aceste deversări la animale, cum ar fi căprioarele, complexitatea evoluției virusului și a rețelelor de transmisie devine mult mai complicată', spune Suresh Kuchipudi, virolog veterinar Penn State și co-autor al studiului. „Există potențialul ca virusul să circule printre căprioare și să devină un rezervor major.'

În mod îngrijorător, s-a descoperit că cel puțin unul dintre căprioarele din probă nu numai că adăpostește virusul, ci și are un nivel ridicat de anticorpi împotriva acestuia. Asta sugerează un fel de echivalent în faunei sălbatice a unei infecții revoluționare: un animal care avusese virusul o dată înainte, a dezvoltat un răspuns imunitar natural la acesta, dar apoi a fost reinfectat.

Prin urmare,dacă aceste mici căprioare sunt purtătoare de virus, cercetărtorii susțin că nu există niciun motiv să nu se gândească la faptul că alte animale și mai aproape de oameni ar putea să se infecteze foarte ușor.

„Nu putem exclude posibilitatea ca rozătoarele să preia virusul de la oameni și să-l răspândească la alte animale care trăiesc în același spațiu ecologic', spune Kuchipudi.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate