Valeriu Gheorghiță, declarații despre tratamentul celor care se infectează simultan și cu Delta și cu Omicron
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/hepta_5679395-scaled-e1614598315167.jpg)
Mulți români au aflat în mod surprinzător când au ajuns la medic că sunt infectați cu ambele tulpini Covid-19, atât Delta, cât și Omicron. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat într-o conferință de presă cum este posibil acest lucru și ce tratament se aplică pacienților infectați cu ambele variante în același timp.
Varianta Delta a fost una dintre tulpinile coronavirusului extrem de agresive, iar Omicron are o rată de transmisibilitate mult mai mare, însă pacienții infectați au forme ușoare, asemănătoare cu o răceală. Ei bine, se pare că ambele variante își găsesc loc în organismul nostru în același timp.
Recent, Valeriu Gheorghiță a explicat din ce cauză se infectează o persoană cu ambele variante simultan.
„Este foarte simplu. Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană – vedem foarte clar din datele științifice – că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.
Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite – în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice', a explicat Valeriu Gheorghiță în conferința de presă, scrie spynews.ro.
În cadrul conferinței, medicul a fost întrebat ce tratament se aplică pacienților infectați cu ambele variante simultan. Acesta a declarat că nu este diferit, însă aceste cazuri sunt mult mai atent monitorizate de specialiști, deoarece pot apărea complicații extrem de grave.
„Obiectivul nostru este să ne uităm la rezultatul final. Adică pacientul infectat să aibă rezultat la medicație, la vaccinare, și mai puțin putem în momentul de față putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Și este important să reducem cât se poate de mult mortalitatea. Dar există acest risc.
Atât timp cât avem această circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații. În momentul de față, ce crește probabilitatea de co-infecție, este faptul că sunt virusuri care circulă foarte mult, sunt foarte răspândite în populație”, a mai spus Valeriu Gheorghiță