Om de știință american: “coronavirusul o să facă ravagii…”

Faptul că unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, Donald Trump, a negat inițial amploarea epidemiei de coronavirus transformată rapid în pandemie, îi poate costa enorm pe americani. Un om de știință american, dr. Anthony Fauci, a făcut ieri o predicție sumbră: coronavirusul o să facă ravagii în Statele Unite, numărul pierderilor umane fiind posibil să ajungă la 200.000.

Deși cifra este, oricum, înspăimântătoare, Fauci – care conduce cercetările asupra bolilor infecțioase la Institutul Național de Sănătate și este membru al grupului de lucru al președintelui pe tema coronavirusului – prognozase inițial aproximativ un milion de cazuri grave de îmbolnăvire și decese. A revenit însă asupra cifrei, temându-se că poate a exagerat și nedorindu-și să inducă în eroare populația, mai cu seamă pe o temă atât de sensibilă care creează panică.

Fauci l-a avertizat pe Trump asupra pericolului uriaș al răspândirii infectării, fără ocolișuri și menajamente: „Nu vă jucați cu viețile oamenilor, domnule președinte!'  Trump a fost însă învinuit în mod direct și în termeni mult mai duri pentru pierderile inutile de vieți de până acum, de către președintele Camerei, Nancy Pelosi.

Chiar dacă sistemul american de sănătate părea un model la care toate statele lumii râvneau, pandemia de coronavirus este pe cale să îl îngenuncheze și pe el, presiunea asupra spitalelor fiind tot mai mare iar lipsurile de materiale începând să fie resimțite acut. Președintele american a fost acuzat că nu a luat în serios pandemia, iar întârzierea aprovizionării spitalelor cu echipamentele necesare este de-a dreptul criminală.

Americii i-a luat numai o lună pentru a ajunge de la un deces de coronavirus confirmat la 1000. La sfârșitul săptămânii trecute, în numai doua zile, numărul deceselor s-a dublat, ajungând la 2200, iar cel al îmbolnăvirilor a ajuns la 124.763. Potrivit coordonatorului de răspuns pentru grupul de lucru al Casei Albe, dr. Deborah Birx, autoritățile sunt îngrijorate de escaladarea accentuată a transmiterii îmbolnăvirii și au ridicat nivelul de alertă în toate statele.

Epicentrul îmbolnăvirilor este New York, care până în prezent are 965 de morți. Primarul metropolei, Bill de Blasio, a declarat ieri că spitalele newyorkeze mai au echipament de protecție numai pentru o săptămână și a adresat o cerere directă lui Trump si Armatei de a trimite materiale și  personal medical până cel târziu duminica viitoare. Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a prelungit cu două săptămâni ordinul ca angajații din posturile neesențiale să continue să lucreze de acasă.

Deși a existat intenția de a declara carantină pe tot cuprinsul orașului New York, ideea a fost momentan abandonată, însă locuitorilor metropolei dar și a statelor invecinate, New Jersey și Connecticut, le-a fost recomandat să evite călătoriile interne care nu sunt urgente.

Aceeași nevoie disperată de echipamente o au și spitalele din Washington și Detroit.

Foto: Shutterstock

Citeste și:

ATENȚIE de unde descărcați formularul necesar deplasării!

Poveste adevărată: Lucetta Amelotti și Carlo Morandotti uciși de coronavirus

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate