Oferă un aspect complet nou locuinței, folosind lumina în avantajul tău

Primăvara este anotimpul schimbărilor și este foarte probabil că imaginația îți dă ghes să redecorezi, modifici, sau să îmbunătățești aspectul locuinței în diferite alte moduri. Iar pentru a realiza acest lucru, de cele mai multe ori ai la îndemână soluții simple, care însă pot trece cu ușurință neobservate. Una dintre acestea este lumina.

Lumina este un detaliu deosebit de important în ceea ce privește atmosfera casei tale. Fie că vorbim de lumina naturală, sau de cea artificială, aceasta influențează în egală măsură aspectul locuinței. Folosită în mod inteligent, poate crea efecte optice avantajoase și neașteptate. În funcție de unghi, culoare și intensitate, lumina poate face încăperile să pară mai spațioase, mai primitoare sau poate crea efecte impresionante.

Deoarece fiecare intenție începe cu un plan, este recomandat să identifici schimbările pe care le-ai putea aduce locuinței tale cu ajutorul luminii. Prin îmbinarea funcționalității cu propriile preferințe în materie de decorațiuni, posibilitățile sunt infinite. Designerii de corpuri de iluminat oferă astfel de soluții ingenioase și inovative pentru orice colțișor al unei încăperi, stil decorativ sau arhitectural.

Folosește sugestiile de mai jos ca sursă de inspirație și oferă-i un aer proaspăt locuinței tale. Nu uita că aceasta reprezintă o reflexie a caracterului tău și că poți alege mesajul pe care vrei să-l transmiți.

Mai mult spațiu

O cameră mai luminoasă va părea întotdeauna mai spațioasă, deoarece lumina are capacitatea de a crea această iluzie optică. Astfel, aplicată în mod eficient, această soluție va modifica complet aspectul unei camere de mici dimensiuni. Este recomandat să folosești perdele cât mai transparente sau chiar să renunți la ele și să optezi pentru o lumină ambientală mai puternică, de exemplu o lampă de plafon cu lumină albă. De asemenea, amplasează unul sau mai multe corpuri de iluminat suplimentare în zonele aflate mai departe de fereastră. Poți opta pentru lămpi de podea pe care să le adaptezi stilului decorativ al încăperii.

Efecte dramatice

Dacă vrei să evidențiezi o anumită zonă dintr-o încăpere, poți crea o serie de efecte cu ajutorul luminii. Poți obține un efect dramatic amplasând spoturi luminoase în spatele unor obiecte decorative, precum sculpturile sau tablourile. Totodată, efectul va fi amplificat în cazul în care obiectele iluminate sunt de o culoare contranstantă cu restul încăperii.

O altă posibilitate este încorporarea unor spoturi luminoase în mai multe puncte din încăpere, în paralel cu unul dintre pereți, în funcție de efectul pe care vrei să îl obții.

Accente luminoase

Accentele luminoase au rolul de a evidenția anumite detalii din încăpere. De exemplu, dacă ești o pasionată a artei,îți poți folosi imaginația pentru realizarea unei mini galerii într-una din încăperile locuinței tale. Amplasarea spoturilor luminoase, fie încorporate în perete, fie de tip reflector, în apropierea unor tablouri le va transforma în punctul de interes al încăperii.

În același mod pot fi evidențiate diferite aspecte arhitecturale. De asemena, poți centra lumina unei veioze pe fotografia preferată de pe birou. Ceea ce contează cu adevărat este faptul că vei pune în valoare detalii care te reprezintă, oferind totodată personalitate încăperii.

Atmosferă relaxantă

Soluția obținerii unui ambient calm și călduros este lumina difuză. Dacă îți dorești o încăpere în care să te poți odihni și relaxa, mizează pe acest detaliu. O opțiune de design apreciată o reprezintă montarea unor panouri din rigips pe perete sau tavan, în spatele cărora se vor instala spoturi luminoase.

Uneori, însă, poți avea nevoie de lumină puternică și în aceste încăperi, un bun exemplu în acest sens fiind dormitorul. În astfel de situații este recomandat să optezi pentru o sursă principală de lumină mai puternică și, totodată, pentru lămpi de podea sau de perete. De asemenea, multe corpuri de iluminat au funcții de modificare a intensității luminii, fiind deosebit de utile.

Clasic sau modern

Cu ajutorul luminii poți crea o atmosferă clasică sau modernă în locuința ta.

În primul rând, este important să știi faptul că lumina albă sau colorată se potrivește unui interior modern, pe când cea galbenă se potrivește unui stil decorativ clasic.

Apoi, există nenumărate stiluri de candelabre, aplice, lampadare, veioze sau lămpi cu abajur, care vor completa în mod natural decorul dorit.

Un plus de funcționalitate

După cum am mai spus, în ceea ce privește iluminatul locuinței, soluția ideală este îmbinarea designului cu funcționalitatea. Să nu uităm că principalul scop al luminii este acela de a facilita realizarea diferitelor sarcini pe care le avem de îndeplinit.

De exemplu, un birou de lucru eficient iluminat îți va ușura munca, veioza aleasă fiind totodată un obiect decorativ.

În același mod, spoturile luminoase montate deasupra blatului de  lucru din bucătărie, sau a oglinzii din baie, vor aduce un plus de utilitate, îndeplinind și un rol estetic.

Modificările de efect nu implică întotdeauna un efort mare. Locuința ta poate căpăta un aspect mult îmbunătățit prin simpla utilizare eficientă a luminii. Lasă-ți imaginația liberă și transformă-ți casa într-un spațiu atractiv, confortabil și armonios. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Home deco