Ochelarii de soare pentru copii sunt un moft sau ceva necesar? Află opinia unui medic pediatru!

Ochelarii de soare pentru copii

Ochelarii de soare pentru copii

Ochelarii de soare pentru copii par uneori că dau o notă de teribilism. Pare că i-am făcut un moft copilului care vrea să-i imite pe cei mari. Există chiar părerea că le strică vederea. Nimic mai greșit! Doar că se pune problema calității ochelarilor. Iată de ce trebuie să ții cont când îi cumperi copilului ochelari de soare!

Sunt buni ochelarii de soare pentru copii?

Medicul pediatru Lucía Galán Bertrand de la Hospital Internacional Medimar din Alicante îi recomandă cu toată convingerea. „Ca și în cazul adulților, ochelarii de soare protejează ochii de radiațiile solare. Acestea au efecte nocive asupra retinei și a celorlalte structuri oculare. Dacă la adulți ochii sunt sensibili, cu atât mai sensibili sunt la copii', explică ea.

Dar ochelarii de soare protejează și împotriva corpurilor străine care pot intra în ochi: praf, nisip, insecte etc. Leziunile căpătate la vârste fragede au șanse mari să se transforme în leziuni permanente. Atât cele provocate de radiațiile solare, cât și cele cauzate de pătrunderea corpurilor străine.

Ochelarii de soare pentru copii sunt siguri?

Dr. Lucía Galán garantează pentru ochelarii omologați în Uniunea Europeană. Aceștia respectă normele stabilite în acest spațiu. Trebuie să aibă pe lentilă abțibildul „CE'. Este recomandabil să-i cumpărăm dintr-un magazin specializat în optică. Chiar dacă sunt puțin mai scumpi, când este vorba de ochi, nu merită să facem economie.

Tipuri de filtre la ochelarii de soare

Normele europene privind ochelarii de soare stabilesc o clasificare în cinci categorii de filtre soalare:

Categoria 0: Permit trecerea prin lentilă a cel puțin 80% din spectrul de lumină vizibil. Sunt utili într-un mediu cu mai puțină lumină, precum și în interior, pentru persoanele cu fotofobie. Nu sunt recomandați pentru copii.

Categoria 1: Filtre care lasă să treacă între 43% și 80% din lumină. Acestea sunt recomandate pentru utilizarea în oraș, dar nu la copii.

Categoria 2: Filtre care permit să treacă între 18 % și 43%. Sunt recomandați pentru sporturile în aer liber: jogging, bicicletă. Nici aceștia nu sunt pentru copii.

Categoria 3: Filtre care permit să treacă între 8 % și 18 %. Sunt recomandați pe timpul verii, la plajă, pe munte, în spații cu deschidere largă și multă lumină solară. Aceștia sunt recomandați pentru copii, inclusiv pentru purtarea în oraș.

Categoria 4: Filtre care permit să treacă doar între 3% și 8% din lumina vizibilă. Acești ochelari sunt recomandați pentru sporturile montane de iarnă, când lumina este maximă. De asemenea, pentru sporturile pe apă, gen surfing. Având filtre atât de puternice, acești ochelari nu se recomandă coducătorilor auto. Sunt, însă, potriviți pentru copii, mai ales la plajă.

Tipul de filtru este indicat printr-o cifră, pe același abțibild care indică și conformitatea la normele Uniunii Europene: „CE'.

Rame de plastic sau de metal?

Rama nu este la fel de importantă ca lentila. Ca medic și ca mamă, pediatrul Lucía Galán ne sfătuiește: „Odată stabilit filtrul adecvat, lasă copilul să-și aleagă perechea care-i place și cu care se simte mai bine. Sunt preferabile ramele de plastic pentru că sunt mai ușoare și mai rezistente. Din același motiv, se recomandă lentilele din policarbonat sau din plastic gen sticlă organică.'

Ochelari de înot: da sau nu?

„Dacă se poate, da, atât la mare, cât și la piscină', este opinia pediatrei Lucía Galán. Dacă ochelarii au și filtru de protecție solară, cu atât mai bine. „Radiațiile solare trec și prin apă și sunt la fel de dăunătoare ca și pe uscat. De asemenea, ochelarii de înot protejează ochii de substanțele nocive care se află în apă: sare, dezinfectanți, resturi de produse cosmetice, nisip. Paradoxal, contactul prelungit cu apa provoacă simptome de ochi uscat: înroșire, usturime, senzație de arsură.'

Mihaela Serea
Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate